Anadolu öğretmen liseleri dönüştürülüyor!
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni yönetmeliği bir dönemin sonu oldu; 21 köy enstitüsünün de arasında yer aldığı 299 Anadolu Öğretmen Lisesi başka bir okula dönüştürülecek
1930'lu yıllarda köylere öğretmen yetiştirmek için askerliklerini onbaşı/çavuş olarak tamamlayanlar 6 aylık kurslara alınıp köylerde görevlendirilmeye başlandı. 1940'lı yıllarda köy çocuklarının, yine köylerde öğretmenlik yapması amacıyla yetiştirildiği, "köy enstitüleri" kuruldu.
KÖY ENSTİTÜLERİ KAPATILMIŞTI
Milliyet gazetesinin haberine göre; Türkiye'ye özgü bir model olan köy enstitüleri, "komünist yuvaları" olduğu gerekçesiyle 1954'te Demokrat Parti tarafından kapatıldı. Bu okullar, aynı dönemde 6 yıllık "ilköğretmen okulu" adı altında yeniden düzenlendi.
1973'te "ilköğretmen okulları"nın bir kısmı 2 yıllık "eğitim enstitüsü", bir kısmı da öğretmen lisesi haline getirildi. 1989-1990 yılından itibaren eğitim fakültelerine öğrenci hazırlamak amacıyla kurulan Anadolu öğretmen liseleri, köy enstitüleri ve ilköğretmen okullarının devamı olan öğretmen liselerinin binalarında öğretim yapmaya başladı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 2013'te yaptığı bir konuşmada öğretmen liselerinin kapatılması ile ilgili bir çalışmalarının olmadığını söylemiş, geçtiğimiz ay ise Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerine, öğretmen yetiştiren bölümleri tercih etmeleri halinde ek puan verilmesi uygulamasının kaldırıldığını belirterek, bu liselerin işlevini yitirdiğini söylemişti. Türkiye'de halen 299 Anadolu öğretmen lisesi bulunuyor.
Anadolu öğretmen liselerinin kapatılmasıyla birlikte 299 okul, ihtiyaca göre Anadolu, fen, sosyal bilimler, meslek ya da imam hatip liselerinden biri olarak hizmet vermeye başlayacak.