Ani işitme kaybına dikkat!
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanları vatandaşları ani işitme kaybına karşı uyardı.
- Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Küçük, "Ani işitme kaybı bir hastalık adı değildir, bir belirti adıdır, arkasında neden olarak başka hastalıklar taşıyabilir veya başka hastalıkların habercisi olabilir" dedi.
Ordu'nun Fatsa ilçesinde sağ kulağında işitme kaybı yaşayan 55 yaşındaki Fatma Peru, Özel Avrasya Medi-Tech Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Abdullah Küçük'e başvurdu. Hastada "ani işitme kaybı" olduğu yapılan odyometrik değerlendirmeler sonucunda saptandı. Hastaya hemen medikal tedavi başlandı. Tedaviler sonucunda yapılan odyometrik testlerde işitme kaybının düzeldiği belirlendi.
Ani işitme kaybı hakkında bilgi veren Opr. Dr. Abdullah Küçük, "Aslında ani işitme kaybı bir hastalık adı değildir, bir belirti adıdır, arkasında neden olarak başka hastalıklar taşıyabilir veya başka hastalıkların habercisi olabilir" diye konuştu.
Opr. Dr. Abdullah Küçük şu bilgileri verdi: "Birçok bilinen ve bilinmeyen nedenleri vardır. Bu grup a idiopatik (nedeni bilinemeyen) adı verilir. Diğer nedenler arasında en sık virüslere rastlanır. Viral enfeksiyonlar koklea kanalına, denge merkezine, işitme ve denge sinirine yerleşebilir, buralarda iltihabi reaksiyon meydana getirebilirler. Daha spesifik virüslerden kabakulak, kızamık, HIV, zona (uçuk) kulakta işitme kaybı yapma olasılıkları en yüksek olanlarıdır. İşitme kaybınız ne kadar ani ve hızlı ise tedaviye başlamada aynı derecede ani ve hızlı olmalıdır. Aksi halde işitme kaybınız kalıcı olabilir. İşitme kaybının, hatta saniye ve dakika içerisinde ortaya çıkması çok önemli bir bulgudur. Bazen uykudan uyanınca fark edilir. 'Durup dururken aniden kulağım tıkandı', 'Sabah uyandığımda bir kulağımın tıkandığını fark ettim' gibi tanımlamalar çok tipiktir. Kulakta uğultu bulunabilir. Bazı olgularda baş dönmesi, dengesizlik, mide bulantısı olabilir. İşitme kaybının ağır olduğu, baş dönmesi olan ve ilk 2 hafta içinde tedavisine başlanmayan hastalarda iyileşme şansının daha düşük olduğu ortaya koyulmuştur. Bu yüzden işitme kaybı yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir."