Annelere 14 bin lira destek
3 çocuk doğuran bir anne doğum parası, süt parası ve rapor parası ile birlikte toplamda 14 bin lira yardım alabiliyor.
Devlet, doğan her çocuk başına karşılıksız üç farklı destek sağlıyor. 300 lira ile 600 lira arasında değişen doğum yardımı, 122 lira süt parası, 4099 lira da rapor parası. Bir doğum yapan SSK'lı annenin eline en az 4521 lira geçiyor. Üç çocukta destek 14 bin lirayı buluyor.
Torba yasayla, 15 Mayıs 2015 ve sonrasında doğan çocuklar için anneye doğum yardımı ödenmeye başladı. Buna göre; tüm annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeme yapılıyor.
Doğum yardımı ödemeleri sadece Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşlarına değil aynı zamanda yurtdışındaki Türk vatandaşlarına da ödeniyor. Doğum yardımıyla ilgili en çok merak edilen soru ise yardım için kimin, nereye başvuracağı.
BAŞVURULAR NEREYE YAPILIYOR?
Yardım için başvurular, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tl Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılacak. Başvuru yaparken yeni doğan çocuğun nüfus cüzdanı yanınızda olmalı.
Anne ya da baba çocuğun TC kimlik numarasıyla isterse Aile Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden de başvuru yapabilir.
Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşları baş vurular mı büyükelçilikler ve konsolosluklar aracılığı ile yapacak. Memurlar doğum yardımı için başvurularını kendi kurumlarına yapacak.
DOĞUM YARDIMNDA VERGİ YOK
Kesilemez, haczedilemez doğum yardımından hiçbir vergi alınmıyor ve kesinti yapılmıyor. Ayrıca doğum yardımına haciz uygulanamıyor. Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için geçerli. Doğum yardımı canlı doğan her bir çocuk için 'bir defaya mahsus' ödeniyor.
Doğum yardımları, anne sağsa annenin hesabıma, değilse babası veya çocuğun bakımını üstlenen yakının hesabına yatırılıyor.
Çocuk sayısına göre değişiyor 15 Mayıs 2015'ten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmiyor! Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, yani doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15 Mayıs'tan önce doğmuş olan çocuklar da sayılıyor.
Örneğin; 15 Mayıs 2015'ten önce iki çocuğunuz varsa ve bu yıl üçüncü çocuğunuz doğarsa 300 lira değil, 600 lira doğum parası alırsınız. Doğum parasını almak için bir başvuru süresi yok. İstediğiniz zaman başvuru yapabilirsiniz. Başvurudan sonra 2 ay içinde başvuru yapan kişinin telefonuna onay mesajı geliyor. Mesaj geldikten sonra anne PTT'ye gidip parasını alıyor.
DOĞUM YARDIMI İLE SÜT PARASI AYRI
'Süt parası' veriliyor Doğum yapan kadınlara 'doğum yardımı'nın yanında bir ödeme daha yapılıyor. Bu ödeme 'emzirme ödeneği' ya da 'süt parası' olarak da biliniyor. Doğum yardımına hak kazananların süt parası almasına herhangi bir engel yok. Süt parası 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere '122 lira' olarak uygulanıyor.
SÜT PARASI ALMANIN ŞARTLARI NELER?
Süt parası için doğum yapan kişinin kendisinin veya eşinin SSK veya Bağ-Kur'lu olması ve en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Emzirme ödeneğinde zamanaşımı süresi, hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 yıl. Süt parası için SGK il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak başvurmak gerekiyor.
5 yıl içinde başvuru yapılmazsa para SGK'ya kalıyor. 4099 lira iş göremezlik ödeneği Sosyal güvenlik kapsamında kadınlara 'geçici iş göremezlik ödeneği de (rapor parası)' veriliyor.
Bu ödenek kişinin çalışmasına engel bir hastalık, kaza veya hamilelik gibi bir durum ortaya çıktığında bu süre için belirli oranda gelir güvencesi sağlıyor.
DOĞUM İÇİN NE KADAR İZİN KULLANILABİLİR?
Doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta), doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta veya 112 gün (çoğul gebelikte 18 hafta) izin veriliyor.
Kadın, doktor raporuyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda 5 haftalık izni, doğum sonrası iznine eklenir. Doğum somasında 13 hafta izin kullanır.
3 ÇOCUK İÇİN YAPILAN YARDIM 14 BİN LİRAYI BULUYOR
İzni sonra kullanabilir Bu durumdaki kadınlar, izin süresi için geçici iş göremezlik ödeneği alır. Geçici iş göremezlik ödeneği için doğumdan önceki bir yıl içinde en az '90 gün sigorta primi' ödenmiş olmalı. Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadm 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak.
Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Tüm ödemeleri alan anneye ilk çocukta en az toplam 4521 lira ödenecek. 3 çocuğu olanın alacağı destek 14 bin liraya kadar ulaşıyor.