AÖF Öğrencilerine bütünleme sınavı var mı?
Son günlerde AÖF öğrencilerinin bütünleme sınav haklarının kaldırılması sık sık medyada gündeme getirilmektedir. 9 Eylül 2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete’de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
2012 yılında ÖSYM’ne üniversite sınavına girmek için müracaat eden öğrenci sayısı yaklaşık 2 milyon kişidir. Bu yıl da sayının çok farklı olmayacağı gözlemlenmektedir. Bir zamanlar hafif tebessümle ismi söylenen Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi dile kolay, 28. yılını tamamlamaktadır. AÖF yaklaşık 1 milyon 700 bin öğrencisi ve 1 milyon 500 bin mezununa uzaktan eğitim yoluyla yüksek öğrenim sağlaması ile Türkiye’nin yükseköğretim sistemine çok olumlu bir ivme kazandırmaktadır.
6 Kasım 1981 tarihinde yürürlüğe giren 2547 sayılı kanunun 5. ve 12. maddeleri, Türk Üniversitelerine sürekli ve açıköğretim yapmak hakkını tanımıştır. Daha sonra bu görev, 20 Temmuz 1982’de çıkartılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Anadolu Üniversitesi’ne verilmiştir. Günümüzde açık ve uzaktan eğitimin önemi ve ülkemize yaptığı olumlu katkıları hiç kimse göz ardı edemez.
Son günlerde AÖF öğrencilerinin bütünleme sınav haklarının kaldırılması sık sık medyada gündeme getirilmektedir. 9 Eylül 2011 tarih ve 28049 sayılı Resmi Gazete’de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakülteleri Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğin 5. Maddesine göre uzaktan eğitimin kapsamı belirlenmiştir.
Uzaktan eğitimin kapsamı
MADDE 5– (1) Öğrencilere bir yarıyılda 30 ECTS krediyi geçmeyecek şekilde ders ataması fakülte tarafından yapılır. Öğrenciler, fakülte tarafından atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 ECTS krediyi geçmeyecek şekilde üst yarıyıldan ders ekleyebilir. Ders eksiltme bir üst yarıyılın derslerinden başlayarak yapılır. Ders eksiltme ve ekleme işlemleri kayıt yenileme tarihleri içerisinde o yarıyıl için yapılır ve sonradan itiraz edilemez.
(2) Programa ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler kayıt yaptırdığı öğretim yılına ait yarıyılların tüm derslerini almak zorunda olup, üst yarıyıllardan ders alamaz.
(3) Öğrenciler, sınavlara belirlenen tarihlerde oturumlu olarak katılır. Lisans programlarında birinci yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 5. ve 7. yarıyıllardan; ikinci yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 6. ve 8. yarıyıllardan; üçüncü yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 7. yarıyıldan; dördüncü yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 8. yarıyıldan ders alamaz.
YÖK’ün bütünleme konusundaki kararı bellidir. AÖF’nin resmi internet sayfasında da bu konu ile ilgili açıklama kesin ve nettir. Soru ve cevabı aşağıya aynen alınmıştır.
Mazeretleri nedeniyle sınavlara katılamayan öğrencilere mazeret sınavı düzenleniyor mu?
“Her ne sebeple olursa olsun sınavlara katılmayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılmaz.
Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde veya zamanda telafi sınavı açılmaz. Bu nedenle, her ne sebeple olursa olsun sınav hakkının saklı tutulması mümkün değildir.
Öğrencilerin mağdur olmamaları için, mutlaka sınavlara katılmaları gerekmektedir. Mazeretli bile olsalar, öğrenciler için telafi sınavı açılmaz.”
Bu açıklama ile yazımızın başlığındaki sorunun cevabını da almış olduk. Fakat bu cevap, bu sistemin böyle devam edeceği anlamına gelmemektedir.
Son günlerde sitemiz eğitim editörlerine de AÖF öğrencilerinin bütünleme hakkının kaldırılmasından dolayı tek dersten veya daha fazla dersten dönem tekrar etmek zorunda kaldıklarını ve mağdur olduklarını ifade eden elektronik postalar gelmektedir. AÖF öğrencileri sosyal medyada bir araya gelerek, her platformda seslerini duyurmaya çalışmaktadırlar. Bununla ilgili imza kampanyası da başlattılar. Seslerini duyan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, TBMM Başkanlığı’na, “Açık Öğretim Fakülteleri’nden Bütünleme Hakkının kaldırılması ile ilgili konunun cevaplanmasını isteyen yazılı bir soru önergesi verdi.”
Umarız YÖK ve AÖF yetkilileri de bu sese kulak verir ve AÖF öğrencilerinin mağduriyetlerini giderme konusunda bir an önce gerekli adımları atar. Böylece yazımızın başlığındaki soruya da olumlu bir cevap vermiş olurlar. (08.03.2013)