BIST 9.660
DOLAR 34,59
EURO 36,26
ALTIN 2.929,49
İŞÇİ

AR-GE prim teşviki süresiz uzatıldı

AR-GE prim teşviki 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde getirilmiş bir düzenleme.

MEMURLARKocaeli’den okurumuz Furkan TEMELOĞLU soruyor: “Bünyamin bey, bir boya kimyasalları üretim fabrikasının insan kaynakları departmanında çalışıyorum. Uzun süredir Araştırma ve geliştirme ARGE teşvikinden yararlanıyoruz. Bu teşvikin süresi uzatılmış diyorlar, doğru mu? Teşvikten nasıl yararlanmaya devam edeceğiz, yapmamız gereken nedir? Ayrıntılı açıklarsanız sevinirim.”

Sayın okurum, ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından çeşitli sigorta primi teşvikleri uygulanmakta. Prim teşvikleri sayesinde işverenler çalıştırdıkları sigortalıların primlerini indirimli olarak ödüyor, indirim yapılan tutar ise Hazine veya diğer kamu kurumlarından veya fonlardan karşılanıyor.

Prim teşvikleri veya devlet destekleri kayıtlı istihdamın özendirilmesi, işçilik maliyetlerinin azaltılması, bazı özel çalışan gruplarının istihdamının teşviki, bazı bölgeler veya sektörlerde yatırımın özendirilmesi gibi çeşitli amaçlara özgülenmiş olabiliyor.

İşte bu şekilde uygulanan prim teşviklerinden birini de araştırma ve geliştirme (AR-GE) (yabancı adıyla Research and Development) yatırımları için uygulanan prim teşviki oluşturuyor.

AR-GE teşviki yakın zamanda önemli bir değişikliğe uğradı ve SGK tarafından AR-GE hizmetlerinde çalışan sigortalılar için yararlanılabilen teşvik oranının süresi arttırıldı.

AR-GE prim teşviki sistemi nasıl uygulanıyor, son değişiklikler neler getirdi? Konuyu ayrıntılı olarak açıklayalım.

AR-GE Teşviki Nedir?

AR-GE prim teşviki 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde getirilmiş bir düzenleme.

Söz konusu bu Kanunda araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile bu kapsamdaki işyerleri tanımlanmış bulunmakta.

Buna göre, Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan veya teknoloji geliştirme projesi anlaşmaları kapsamında uluslararası kurumlardan ya da kamu kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla fon veya kredi kullanan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projeleri ile rekabet öncesi işbirliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerdeki araştırma geliştirme faaliyetleri teşvik kapsamında bulunuyor.

Bünyamin Esen'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR