BIST 9.489
DOLAR 34,55
EURO 36,07
ALTIN 2.990,07
İŞÇİ

Asıl iş ve yardımcı iş ne demek taşerona kadro dosyası

'Taşeron işçilere kadro verildi' haberi 740 bin taşeron işçiyi sevindirdi. Taşeronda asıl iş'i yapana kadro verilmesi beklenirken Başbakan Davutoğlu tüm taşeron işilere kadro verileceğini duyurdu. Peki asıl iş ve yardımcı iş nedir, ne anlama gelir?

MEMURHABER.COM- Taşeron işçiye kadro verildi. Devlette çalışan 740 bin taşeron işçinin heyecanla beklediği kadro müjdesi bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi.

21 Mart yani dün duyurulması beklenen açıklamada, kadronun asıl iş tanımına uyan taşeron işçilere verilmesi beklenirken, Başbakan Davutoğlu kadrosuz tek bir taşeron işçinin kalmayacağını söylemesi üzerine hem asıl iş hem de yardımcı iş yapan taşeronun yüzü güldü. Peki taşeronda asıl iş ve yardımcı iş nedir? Kadroya alınacak taşeron işçiler için hangi işler asıl iş hangi işler yardımcı iş? İşte cevabı...  

TAŞERONDA ASIL İŞ VE YARDIMCI İŞ AYRIMI
Taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin bugüne değin en çok öne çıkan tartışma konusu 'yaklaşık 100 bin ile 150 bin kişilik asıl iş tanımında çalışan taşeronun kadroya nasıl geçeceği ve geriye kalanların nasıl değerlendirileceği' idi. Taşeron işçilerin tamamının kadroya geçirilmesi 'radikal' bir adım olarak adlandırılıyor; daha da önemlisi taşeronun tamamının kadroya alınmasının kamuda bir anda büyük bir karmaşa yaratacağı ve çok maliyetli olacağı yönünde yorumlar yapılıyordu. 

DAVUTOĞLU: TEK BİR TAŞERON KADROSUZ KALMAYACAK!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, sürpriz bir açıklama yaparak, “Asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz. Ayrıca, yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısındaki toplantısında öne çıkan detaylar şöyle:

"ASIL İŞLERDE ÇALIŞAN PERSONELİMİZİ KAMUYA ALIYORUZ"
"Asıl işlerde çalışan personelimizi kamuya alıyoruz. Ayrıca, yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi de kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece ister asıl iş olsun ister yardımcı iş olsun, dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak inşallah.Söz konusu çalışanlarımız, özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler. Bu süre içerisinde herhangi bir suistimale izin vermeyeceğiz.”

"YARDIMCI İŞLERDE ÇALIŞANLARI DA KAMUYA ALMAYI KARARLAŞTIRDIK"
"Vaatlerimiz arasında olmamasına rağmen, adalet gereği bir karar daha aldık. Ayrıca yardımcı işlerde çalışanları da kamuya almayı kararlaştırdık. Böylece dışarıda kalan tek bir taşeron işçisi kalmayacak. Bu kişiler aynı yerde çalışmaya devam edecekler.

ASIL İŞ VE YARDIMCI İŞ NE DEMEK?
'Asıl iş' ve 'yardımcı iş' hususunda bu ayrıma ilişkin Cem Kılıç, geçtiğimiz günlerde taşeron işçilere ilişkin köşe yazısında şu ifadeleri kaleme almıştı:

"Devlette çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili ilk gelişme 2014 yılının Eylül ayında yapılan düzenlemeyle oldu. O tarihte çıkarılan kanunla kamuda çalışan taşeron işçilerin asıl iş yardımcı iş ayrımına dayanarak kadroya geçirilmeleri bir takım esaslara bağlandı. Bu konuda yetki Bakanlar Kurulu’na tanındı. Ancak bir türlü kanunun öngördüğü asıl iş yardımcı iş ayrımı yapılamadı. Bu konuda yetkili olan Bakanlar Kurulu’ndan da bir karar çıkmadı. Hangi işlerin asıl iş kapsamında olduğu hangi işlerin yardımcı iş olduğu düzenleme yapılamadığı için kafaları karıştırdı. Asıl işler tespit edilemediği için hangi taşeron çalışanlarının kadroya geçeceği de netlik kazanmadı.

TAŞERONDA 'ASIL İŞ'İN TANIMI

Bir işyerinde hangi işin asıl iş hangi işin yardımcı iş olacağı, İş Kanununda hangi işler alt işverene verilebilir düzenlemesiyle netlik kazanır. Kanuna göre; alt işverene verilen iş, işyerinde mal veya hizmet üretiminin yardımcı işlerinden olmalıdır. Asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi durumunda ise, verilen iş işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olmalıdır.

Buna göre asıl iş;

a) işletmenin ve işin gereği,

b) teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektirmesi, şartlarının birlikte gerçekleşmesi hâlinde bölünerek alt işverene verilebilir.

Bu tanımlamadan yola çıkarsak, yardımcı işler asıl işe yardımcı olan işler veya teknolojik uzmanlık gerektirecek işler olmalıdır.

ASIL İŞİ KİM YAPAR?

Aslında bu tanımlama günümüz koşullarında çok gri alanlar yaratmaktadır. Özel sektör işyerlerinde olduğu gibi kamu işyerlerinde de gri alanlar içerisinde çok sayıda iş ve faaliyet alanı bulunmaktadır.

Örneğin günümüzde genellikle bir bina yapılırken böyle olmaktadır, dış sıva yapımı veya boya alt işverene yani taşerona verilmektedir. Oysaki o işyerine bir iş müfettişi geldiğinde yapılan bu işleri yardımcı iş görmemekte ve taşeron çalışanlarının işe başladıkları tarihten itibaren asıl işverenin yani müteahhidin çalışanı olduklarına karar vermektedir. Bu tespit neticesinde asıl işveren hem idari para cezası ödediği gibi hem de taşeron işçisinin ücret dahil bütün haklarından sorumlu olmaktadır.

(...) Örneğin genel olarak güvenlik hizmeti bir işyerinde yardımcı iş olarak değerlendirilirken, diğer bir kamu kurumunda asıl iş olabilir. Yani bir kamu bankasının korunması işi yardımcı işken, Savunma Bakanlığı’na bağlı bir işyerinde asıl iş olabilir. Bu nedenle kanunun öngördüğü ayrım işyerlerinin özelliklerine göre değerlendirilmelidir.
Bazı kamu işyerlerinde ise asıl iş yardımcı iş ayrımı çok net gözlemlenebilir. Bize ulaşan e postalardan da görüyoruz ki, hastanelerde MR çeken teknisyenler, tıbbi sekreterler asıl işi yaparken taşeron kadrosundalar, belediyelerde itfaiye eri, zabıta, otobüs şoförü elbette asıl işlerini yapıyorken taşeron işçisi durumundalar. Bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak bu noktada yapılması gereken işte bu yanlış kadro yapısının düzeltilmesidir. Maliye Bakanlığı 21 Mart’ta işaret ettiği düzenlemeyle umarız bu yanlışları düzeltir."

Yorumlar 6 Yorum
ÇOK OKUNANLAR