BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 3.001,31
YAZARLAR

Askerlik borçlanmasıyla erken emekli olunur mu?

Askerlik borçlanmasıyla erken emekli olunur mu?

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]

Okurumuz Ali Rıza TEMEL soruyor: “11.05.1968 doğumluyum. 01.10.1987 tarihinde ilk kez SSK’lı çalışmaya başladım. Hizmet dökümüm ektedir. Ne zaman emekli olurum? Askerliğimi ödememin faydası olur mu?”

Sayın okurum, ilk işe giriş tarihinize göre kademeli sisteme tabisiniz. Buna göre 25 yıl sigortalılık süresi ve 5375 prim ödeme gün sayısı ile 50 yaşında normal şartlarla emekli olabilirsiniz. 50 yaşınızı doldurduğunuz 11.05.2018 tarihinde diğer şartları da tamamlamış olmanız halinde emeklilik dilekçesini verebilirsiniz.

Hizmet dökümünüze göre 4200 gününüz var. Buna göre yaklaşık 3 yıl prim ödedikten sonra dilerseniz çalışmayıp yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz.

Askerlik Borçlanması Emekliliği Erkene Çekmez

Öte yandan askerliğiniz ilk işe giriş tarihinizden sonra yapmışsınız, başka bir deyişle askerlikten önce çalışmaya başlamışsınız. Bu yüzden askerliği borçlanmak işe giriş tarihinizi geriye götürerek daha erken emekli olmanızı sağlamaz. Ödemeniz halinde yalnızca gün kazanırsınız.

Askerlik borçlanması yalnızca ilk işe giriş tarihi askerlikten sonra olan kişilere fayda sağlar. Askerlik süresini borçlanarak sigortalılığına saydıran bu kişilerin ilk işe giriş tarihleri borçlanma gün sayısı kadar geriye gider.

Şuan zaten SSK’lı çalışmaya devam ettiğinizden ötürü askerlik borçlanması yapmanızı tavsiye etmeyiz.

---

Ücreti Ödenmeyen İş Akdini Feshedebilir

Okurumuz A. SALIK soruyor: “Üç yıldır bir fabrikada ustabaşı olarak çalışıyorum. İşverenim dört aydır maaşımızı vermiyor. İşten ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatımı alır mıyım? İhbar sürem var mıdır?”

Sayın okurumuz, ücret iş akdinin esaslı unsurlarındandır. İş akdi veya hizmet sözleşmesi ile bir taraf edimi (iş görmeyi) ve bağımlı çalışmayı borçlanırken diğer taraf ise ücret ödemeyi borçlanmaktadır. İş hukukunun özel hukuk yönünden temelini oluşturan iş akdine taraflar aynen uymak durumundadır.

İşverenin ücret ödememesi İş Kanununda ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller arasında sayılmıştır. İşveren ücretinizi vermiyorsa 4857 sayılı İş Kanununun 24/2-e bendi gereğince iş akdinizi haklı nedenle derhal feshedebilirsiniz. Sözleşmenizi bu nedenle feshetmeniz halinde 1475 sayılı Kanun uyarınca kıdem tazminatını hak edersiniz.

Üç Maaş Tazminat Alırsınız

Yılınıza göre son ücretinizin 30 günlük tutarının üç katı tutarında kıdem tazminatı hak ediyorsunuz.

Öte yandan derhal fesih hakkını haklı nedenle kullandığınız için ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmazsınız. Yargıtay haklı nedenle derhal fesih halinde iş akdinin sona erdiğini kabul eder ve ihbar tazminatı uygulanmayacağı görüşündedir. Bu yüzden işten çıkmak istediğinizde uygulanması gereken 6 haftalık ihbar tazminatı tarafınıza uygulanmaz.

 

Sorularınız için:

 

 

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar