BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

ATT'ler acil servis aracı olarak kullanılıyor!

Aci Tıp Teknisyenlerine gelen ihbarların yüzde 60;'ı asılsız çıkıyor. ATT ekipleri sahte ihbarlardan şikayetçi...

Ankara'nın 136 noktasında acil ekibi olarak çalışan Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) yapılan ihbarların yüzde 60'ının asılsız çıktığını belirtirken, diğer konunu ise acil olmayan vakalar olduğunu dile getirdiler.

MÜEYYİDE UYGULANSIN

Akşam gazetesinin haberine göre Bir acil servis noktasının günde yaklaşık 20 vakaya gittiğini belirten Acil Tıp teknisyenleri, "bunlardan gerçek acil vakası bir veya ikiyi geçmiyor. Yapılan asılsız ve acil vakalar anonsu nedeniyle gerçek acil vakalarına zamanında veya hiç yetişemiyoruz. Bu nedenle asılsız ve acil olmayan ihbarlara maddi müeyyideler uygulanırsa, acil servis elemanları olarak başarı ile görevlerimizi yerine getiririz" dedi.

BİZİ SERVİS ARACI OLARAK KULLANIYORLAR

Ankara'da daha önce 9 acil servis anbulansı bulunduğunu, bu sayının 136 noktada 150 anbulansa ulaştığını ifade eden bir acil tıp teknisyeni, "en büyük sıkıntımız, asılsız acil anbulans ihbarlarları veya kendi imkanları ile normal bir hastaneye gitmesi gerekirken acil servis anbulansı çağırarak bizi servis aracı olarak kullanmaları. Tabi bu arada hastanın ilk tedavisi yapıldıktan sonra sedye ile anbulansa taşınması yine tamamen bizler tarafından yapılıyor. Bu zaman kayıplarından dolayı gerçek acil vakalarına zamanında yetişemiyoruz. Acil servislerde de acil olamayan hastalar tarafından da istenmeyen yoğunluklar yaşanıyor" diye yakındı.

SORUŞTURMALARA MARUZ KALIYORUZ

Ankara'da bir ambulansın günde 20'ye yakın vakaya koştuğunu ifade eden acil tıp teknisyenleri, "24 saat boyunca asıllı, asılsız vakaları değerlendiriyoruz. Bunlardan yüzde 60'ı asılsız ihbar. Diğer vakalar ise acil olmayan durumlar. Ayakta tedavisi olacak bir hasta için ihbara giderek çoğu zaman gerçek acil vakalarına yetişemiyoruz. Hasta yakınlarının şikayetleri sonrasında da soruşturmalara maruz kalıyoruz. Günde bir veya iki acil vakaya şahit oluyoruz. Bu olay da biz acil servis elemanlarını sevindiriyor. Gerçi sevinilecek bir durum yok, ama gerçek bir acil olayla gittiğimiz için seviniyoruz" dedi.

BAYANLAR KİLOLU HASTAYI NASIL TAŞISIN

Bazı acil anbulanslarda üç bayan olarak çalıştıklarını ifade eden acilciler, "bizleri 10 günlük bir acil servis anbulansı şöför eğitiminden sonra servise çıkarıyorlar. Tüm acil servis elemanları aynı zamanda da anbulansın şöförlüğünü yapmak zorunda. Bir ihbara gittiğimizde hastanın anbulansa taşınması da bizim görevlerimiz arasında. Beş katlı bir binanın 5'inci katından yüz kilodan fazla bir insanı iki bayan nasıl taşısın?. Taşımak için hasta yakınlarından yardım istendiğinde ya darp, ya da hakaretler duyarak 'bakanlığın emri var, taşıyacaksınız' gibi ifadelere maruz kalıyoruz" diyerek sıkıntılarını dile getirdiler.

Anbulansların kaza riski yüksek olması nedeniyle kasko yapılmadığını belirten acilciler, günde bir anbulansın 500-600 kilometre yol kat ettiğini, kaza yapması halinde de zararların kendilerine ödettirildiğinden yakındılar.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR