BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,35
YAZARLAR

Bağ-Kur Borçlarını Sildirmenin Formülü Bu Yazıda!

TORBA YASA ile Bağ-Kur borçlarına af geldi. Bağ-Kur borçlarını sildirmenin formülünü Sosyal Güvenlik Uzmanımız Bünyamin ESEN açıklıyor. Bağ-Kur Borçlarını Sildirmenin Formülü Bu Yazıda!, Bağ-Kurluya zam, emekliye zam<, torba yasa, torba yasa zammı, emekli

Bünyamin Esen
Bünyamin Esen[email protected]

Erzincan’nda okurumuz Harun Semizoğlu soruyor: “Bünyamin bey, SSK’lı günlerimle emekliliğimi doldurdum. Ama üç yıldır emekli olamıyorum. Nedeni de şirketimizi tasfiye edememiş olmamız. BağKur borcu birikimiş adıma, onu ödemeyince emekli olamıyorsun dedi SSK. Ödersem de daha beş yıl ileriye atıyormuş emekliliğim, yani geç emekli oluyorum. Şimdi Bağ-Kur borçlarına af gelmiş diye yazınızı okudum. Bu affa nasıl başvuracağım? Dilekçe mi vermem gerekiyor yoksa bekleyeyim mi? Muhasebeciye de sordum, o da bilmiyormuş. Ayrıntılı açıklayın lütfen.”

Sayın okurumuz, geçtiğimiz ay halk arasında torba yasa olarak bilinen 6645 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yasalaştı.

Bu kanun ile getirilen haklardan biri de Bağ-Kur borcu olanlara bu borçlarını dondurma ve borçtan kurtulma imkanı getirmiş olması.

Kanun ile eski Bağ-Kur borçları siliniyor, kendi adına çalışanlar için beyaz bir sayfa açılıyor....

Peki, Bağ-Kur borçlularının affından yararlanmak için ne yapmak gerekiyor, hangi evraklar ile nasıl başvurmalı? Çok sık sorulan bu konuyu ayrıntılı olarak açıklayalım.

Kimler Bağ-Kur Kapsamında?

Sosyal güvenlik reformu öncesindeki ismiyle Bağ-Kur’lu olanlara yeni tabirle 4/1-(b) sigortalısı adı veriliyor.

Kanuna göre muhtarlar, gelir vergisi mükellefleri, esnaflar, kapsama giren şirket ortakları ve tarlasında veya icarda kendi adına çalışanlar 4/1-(b)’li sayılıyor. 4/1-(b) sigortası kendi adına ve hesabına çalışan, yani bir işverene bağlı olmadan çalışanlar için getirilmiş bir sosyal güvenlik türü…

Bu kişilerin toplam sayısı ülkemizde üç milyondan biraz fazla…

4/1-(b) sigortalısı olmak seçimlik değil, kanunen zorunlu. Yani belirtilen kapsama girecek işleri yapmaya başlarsanız otomatik olarak sigortalı sayılıyorsunuz, adınıza borç çıkmaya başlıyor.

Bağ-Kur Borçları Silinebilecek

Torba Yasa ile işte otomatik olarak adına borç çıkmaya başlayan Bağ-Kurluların borçlarının dondurulması söz konusu olacak.

Peki, yeni uygulama kimleri kapsıyor?

Uygulama kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların tümünü kapsıyor. Buna tarımda çalışan Bağ-Kur’lular da dâhil.

Başka bir deyişle, muhtarlar, gelir vergisi mükellefleri, esnaflar, kapsama giren şirket ortakları ve tarlasında veya icarda kendi adına çalışan 4/1-(b)’lilerin tümü bu imkandan yararlanabilecek.

Ancak, bu fırsattan yararlanmak için daha önceden SGK’ya kayıt ve tescil yaptırmış olmak gerekiyor.

En az 12 Ay Borcu Olanlar Yararlanacak

Torba Yasa ile getirilen düzenlemeye göre SGK’ya kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, 30 Nisan 2015 itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içinde (31 Temmuz 2015’e kadar) ödememeleri gerekiyor.

Peşin ödeyecek gücü olmayanların 6183 sayılı Kanun uyarınca borcu taksitlendirmeleri mümkün. Eğer bunu yaparlarsa emeklilik günleri korunacak, sigortalılık günleri geçerli olacak.

Eğer bunları yapmazlar ise, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıkları durdurulacak.

Borçlar dondurulduğu için yüksek faizler ve sürekli artan katlama prim borçları ortadan kalkacak. Üstelik bu borcu silinen dönemler için normalde çıkan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu da çıkmayacak.

Geçmiş Borçlar ve Sigorta Günleri Silinecek

Torba Yasa ile getirilen düzenleme geçmişte biriken borçları kapsamakta.

Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek, yani çalışanlara emeklilik günü kazandırmayacak.

Keza bu sürelere ilişkin SGK alacakları takip edilmeyecek, borçlulara icra yapılmayacak, bunlara SGK alacakları arasında yer verilmeyecek.

Öte yandan geleceğe dönük 4/1-(b) sigortalılığı sürüyor. Sigortalılıkları durdurulanlardan 4/1-(b) sigortalılığı kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları Mayıs 2015 ay başı itibarıyla yeniden başlatılacak.

Başka bir deyişle, Torba Yasa geleceğe dönük oluşacak borçları kapsamıyor, yalnızca eski dönemler için bir temiz sayfa açılmasını içeriyor.

Nasıl Başvuracaksınız?

Bağ-Kur borçlarını sildirmek için esasen bir başvuruda bulunmanıza gerek yok.

Eğer borçlarınızı üç ay içerisinde sildirmez iseniz Bağ-Kur borcunuz Nisan 2015’e kadar tamamen silinecek. Yani birşey yapmasanız dahi üç ay sonra SGK sizin borçlarınızı silecek, internetten baktığınızda borçlarızın silindiğini göreceksiniz.

Ama üç ay beklemenize de gerek yok...

Hele emekliliği zaten doldurmuşsanız, hiç beklemeden başvurmanızı tavsiye ederiz.

Eğer SGK’nın en yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya merkezine bir dilekçe verirseniz borçlarınızın hemen silinmesi mümkün.

SGK’ya başvururken kullanılacak dilekçenin bir örneği İstanbul SGK İl Müdürlüğü tarafından hazırlanmış, şu linkten ulaşabilirsiniz:

Bu dilekçeyi doldurup, SGK’ya vereceksiniz.

Emekli Dilekçesi de Verebilirsiniz

Borçlarınız silindikten sonra SSK koşullarından emeklilik şartlarını da sağlıyorsanız hemen emekli olabilirsiniz.

Ancak af kanunu Nisan ve öncesini kapsadığı için Mayıs ayına çıkacak olan Bağ-Kur borcunu kapatmak gerekiyor ki, emekli olunabilsin... Zira bir kuruş dahi borcunuz kalsa emekliliğiniz kabul edilmiyor.

Son olarak şunu söylemek lazım.

Son yapılandırma kanunu (6552 sayılı kanun) veya 6183 sayılı Kanun kapsamında Bağ-Kur borcunuzu yapılandırdı iseniz, mevcut taksitlerinizden ödenmemiş olanların da silinmesi mümkün.

Ama gerek yapılandırma kapsamında gerekse de normal olarak ödenen Bağ-Kur primlerini geri almak yada sildirmek mümkün değil.

 

---

 

Kıssadan Hisse

“İşlerin doğru düzgün yürümesi için şehrin halkına edepli bir başkan lazımdır.”

— Eflatun

 

---

 

Sorularınız için:

Yazarın tüm yazıları için:

Yorumlar