BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,36
ALTIN 2.931,32
ÖĞRETMEN

Bakan Avcı, dershanelere ilişkin açıklama yaptı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 24 TV'de, 2016 yılında dershanelerin tamamının özel okula dönüşmüş olacağını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı 24 TV'de Moderatör Gece programında soruları yanıtladı.

Yaşar Taşkın Koç'un stüdyosunda konuşan Bakan Avcı şunları söyledi:

Dershaneler konusu gündemimizde vardı. Bugün bir gazete haberi üzerinden televizyon kanallarında da, sosyal medyada da sistematik bir kampanya olduğu izlenimini veren bir tartışma başlatıldı.

Star gazetesinin haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı'nın, dershaneleri özel okula dönüştürülmesi için yaptığı hazırlıkların mahiyetine ilişkin haberlerdi bunlar. Ve büyük bir kısmı da, tamamı değil içinde doğru unsurlar da var ama, dersanelere ilişkin, ve bu dershanelerin özel okula dönüştürülme sürecine ilişkin çok yanlış bilgiler vardı. Dolayısıyla biz o yanlışları, o dezenformasyonu düzeltmek amacıyla o açıklamayı yapmak zorunda kaldık.

Bu bir taslak çalışma. Sadece ondan ibaret değil, o konuyla ilgili pek çok alternatif önerileri içeren çalışmalar yapıldı. Konuyla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşlarının bize ilettiği çalışmalar, raporlar var. Dolayısıyla buralarda birbirinden çok farklı görüşler yer alıyor.

Bunlardan bazılarının sanki, MEB'in nihai ve resmi görüşüymüş gibi sunulması bizi rahatsız etti.

İkincisi, bu yasal hazırlıkların yasalaşma sürecine ilişkin söylenenler özellikle bizi rahatsız etti. Ne söyleniyordu: Bakanlık içerisinde bir birim kendi başına bir çalışma yapıyor ve bu çalışmanın sonucunda hazırlanacak olan taslak, Başbakan'ın bilgisi dışında, bakanların bilgisi dışında Milli Eğitim Gençlik Spor Komisyonu'nun bilgisi dışında bir gece operasyonuyla, korsan bir operasyonla, bir torba yasanın içerisine konulan iki maddeyle geçirilecek... gibi iddialar vardı.

Pek çok başka konularda da yasal düzenlemelere ihtiyacımız var. 25-30 başlık altında, küçük küçük de olsa yapılmak istenen düzenlemelere ilişkin bir çalışmamız var. Bu çalışmaları tabi ki, başta Başbakanımız olmaz üzere, ilgili bakanlarımızla, parti grubuyla, Milli Eğitim Gençlik Spor Komisyonuyla bir ön bilgilendirmeden sonra, hangi yasal aşamalardan geçmesi gerekiyorsa bu aşamalardan geçen bir taslak.

DERSHANELER KONUSU

Dershanelerle ilgili "bu işin aslı nedir" sorusunun cevabı kısaca şu:

Bu konu 15-20 yıldır tartışılan, velilerimizin, eğitimcilerimizin, "çocuklarımız sosyal faaliyetlere vakit bulamıyorlar, dershanelerle okul arasında koşturup duruyorlar, test ve tost gençliği yetişiyor" gibi pek çok eleştirilerine konu olan bir alan.

Hem okulda, eğitim göreceksiniz, hem de benzer bir eğitimi parayla satın alacaksınız. Okuldaki masrafa da yazık, dershanedeki masrafa da yazık. Dolayısıyla eğer siz, okullarda verilen eğitimden daha iyisini verme iddiasında olan kurumlarsanız o zaman buyrun, özel okullar haline gelin. Gerekli alt yapıyı sağlayalım.

Nitekim, mevcut deshanelerin yüzde 20'i özel okula dönüşme kabiliyetine sahip görünüyor. Bunlar için bir sorun yok gibi görünüyor.

Yüzde 80'i, bugünkü şartlarda "özel okula dönüşme kabiliyetimiz yok" diyorlar. "Bize kolaylıklar sağlanırsa, biz de belli bir vade içerisinde özel okula dönüşmek isteriz" diyorlar.

Özel okullara dönüşmeleri için gereken koşulları bize bildirip, bize bir süre tanımaları lazım. Okul yapmak için bazı teşvikler; arsa temini olabilir, vergi kolaylıkları olabilir, bunlarda anlaşılabilir.

Bunun da ötesinde dar gelirli öğrencilerin ilgili okullara devlet bursuyla yönlendirilmesine ilişkin, fevkalade adalete de uygun bir girişim vardı. Fakat bu girişim, sadece belli seviyede olan özel okullara imtiyaz sağlama girişimiymiş gibi alakasız siyasal retorikler de karıştırlarak veto edilmişti.

Uzun vadede eğitimin, olabildiğince sivil toplum eliyle yürütülmesini, hatta daha da uzun vadede belki yerel yönetimlerin de eğitim süreçlerine daha etkin katılmasını sağlamak isteriz.

BAŞBAKAN'IN DERSHANELER KONUSUNDAKİ GÖRÜŞÜ NE?

Bunlar zaten çok önceden beri, Sayın Başbakan'ın konuşmalarını geriye doğru takip ederseniz bunun bugün konuşulan konular olmadığını göreceksiniz. MEB'in resmi belgesine de baktığınızda, 2014 yılının stratejilerinden bir tanesinin, dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin gerçekleştirilmesin ta 2010 yılındaki strateji belgesinde stratejik hedeflerden biri olarak vurgulandığını göreceksiniz.

Ardan Zentürk: Sayın Bakan, benim anladığım kadarıyla artık çocukları yarıştıran bir eğitim sistemi değil, çocukların yeteneklerine göre yönlendirildiği bir eğitim sistemi öngörüyorsunuz. Doğru mudur efendim?

Bakan: Doğrudur. Oradaki yarışma meselesini bir başka açıdan vurgulamakta da yarar var. Bizim beklentimiz, açık liselerin bugünden daha nitelikli eğitim vermek için birbirleriyle yarıştırılmasıdır. Yani öğrencileri değil kurumları yarıştıralım.

Mevcut dershanelerin kapısına kilit vurulacak, orada çalışanlara "ne haliniz varsa görün" denilecek, öğrencilere hiçbirşey söylenmeyecek, bir gece operasyonuyla böyle bir yasal düzenleme yapılacak, burası perişan edilecek gibi bir manzara çıkıyor bugünkü yayınlardan.

4 bine yakın dershanemiz var. 50 bin küsür derslik demek bu. Biz bunları paralel eğitimle israf etmek yerine sistemin içine entegre ederek lise düzeyinde 55 bin yeni derslikte ders yapabilir hale gelmiş olacağız.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR