BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Bakanlık 600 raportör birden işe alacak!

Tüketici şikâyetlerinin daha hızlı çözülmesi ve uzman personel tarafından takip edilmesi amacıyla raportörlük müessesesi oluşturulacak.

Tüketici şikâyetlerinin daha hızlı sonlandırılması ve uzman personelce takibi için raportörlük müessesesi oluşturulacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 500-600 raportör alımı gerçekleştirmeyi planlıyor.

Mağdur vatandaşın firmaları şikâyet için ilk olarak başvurdğu tüketici hakem heyetlerine çeki-düzen geliyor. Tüketici şikâyetlerinin daha hızlı çözülmesi ve uzman personel tarafından takip edilmesi amacıyla raportörlük müessesesi oluşturulacak. Maliye Bakanlığı’nın onay vermesi halinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 500-600 raportör alımı gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu kişiler şikâyetlerin yoğun olduğu tüketici sorunları hakem heyetlerinde görevlendirilecek. Sınav yoluyla alınacak bu kişiler tüketici şikâyetleri konusunda uzmanlaşmış isimler olacak. Kredi kartı, cihaz arızası, fatura, kredi gibi belli başlı konularda bu kişiler belli bir eğitimden de geçirilecek.

Yine sürecin hızlanması ile birlikte 15 günde bir toplanan hakem heyetinin daha sık bir araya gelmesi formülü üzerinde de duruluyor. Edinilen bilgilere göre yeni Tüketici Kanunu’nun içerisine bu kapsamda madde konulması üzerinde tartışılıyor. Mevcut uygulamada işin sekreteryası kaymakamlık bünyesindeki bir memur tarafından yapılıyor. Hakem heyetinde baro, tüketici örgütleri, esnaf örgütleri ve belediyelerden temsilci bulunuyor. Tüketici sorunları konusunda uzmanlaşmış kişilerin çalışmasının profesyonelliği de beraberinde getireceğini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, vatandaş lehine daha verimli kararlara imza atılabileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye genelinde 975 tüketici sorunları hakem heyeti bulunuyor. Her bir hakem heyetinin iş yoğunluğu nüfusa göre birbirinden farklı. Tüketiciler ile satıcı ve tedarikçiler arasındaki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan çözüme bağlanması amacıyla her il ve ilçede en az bir tane hakem heyeti bulunuyor. Hakem heyetlerine yapılan başvuruların sayısı da giderek artıyor. 2001 yılında 29 bin 845 olan bu sayı 2011 yılında 200 bini buldu. Geçen yılın sonuçları henüz açıklanmasa da şikâyetlerin 200 binin üzerinde olması bekleniyor.

Anlaşmazlığın çözümlenmesi için uyuşmazlık bedelini dikkate alarak ikamet edilen yerdeki kaymakamlık bünyesinde bulunan tüketici sorunları hakem heyeti veya Tüketici Mahkemesi’ne başvurulması gerekiyor. 2013 yılı için değeri 1.191 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda heyete başvurulması zorunlu. Bu heyetin vereceği karar tarafları bağlıyor. Taraflar bu karara karşı 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesi’ne itirazlarını iletebiliyor.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, hakem heyetlerine ve tüketici derneklerine gelen şikâyetlerde patlama olduğunu, büyük bölümünün bankaların ücret ve komisyonlarına yönelik olduğunu söyledi. Hakem heyetlerine gelen şikâyetlerde üç ay içerisinde karar verilmesi gerekirken 8-9 ay sonrasına gün verildiğini belirten Çakar, “Özellikle büyük şehirlerde bulunan ilçelerde tıkanma var. Örneğin Ankara’nın Çankaya ilçesinde iki tane hakem heyeti olmasına rağmen 30 bin şikayet var. Kadro sayısının artırılması gerekiyor. 15 günde bir toplandıkları için de şikayetler birikiyor. Haftada bir toplanması lazım. Sık toplanmanın ardından bekleyen şikayetlerin azalmasını bekliyoruz.” dedi.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR