BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

Bakanlık hangi ilaçlar için uyarı yayınladı?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaptığı açıklamada kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı ilaçlar için uyardı.

Sağlık Bakanlığı, RTÜK, hukukçular derken şimdi de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da uyardı: “Bakanlığımızca kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici vb. niteliklerdeki hiçbir ürüne izin verilmemektedir."

İLANLARDA KULLANILAN LOGOYA DİKKAT!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,  “17.12.2011 tarih 28145 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’ Altıncı Bölüm Çeşitli ve Son Hükümler Madde 13 üncü maddesinin (3) fıkrasında ‘Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim izni belgeleri tüm sonuçlarıyla iptal edilmiştir’ hükmü bulunmaktadır. Bu bağlamda, Bakanlığımızca kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı ve hastalıkları iyileştirici vb. niteliklerdeki hiçbir ürüne izin verilmemektedir. Bu ifadelerle yapılan reklam ve tanıtımlar mevzuata aykırıdır. Reklam ve ilanlarda Bakanlığın logosunun kullanımı ile ilgili bir uygulamamız bulunmamaktadır. İnternet, Televizyon ve radyo aracılığıyla tüketiciyi yanıltıcı reklam ve tanıtım yapılan ürünler için 4077 sayılı Kanun kapsamında işlem yapılmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirilmektedir. Ayrıca kaçak ürünlerle ilgili olarak ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmaktadır” dedi.

TAKVİYE EDİCİ GIDA NEDİR?

Bakanlık, takviye edici gıda üretimi yapacak olan firmaların kayıtlı işlemler sınıfında yer aldığını ve kayıt belgeleri almaları gerektiğine dikkat çekerek takviye edici gıdaları şöyle tanımladı:

“13.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”na göre; normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünler olarak tanımlanmıştır. Gıda, gıda ile temas eden madde ve malzeme ve yem ile ilgili faaliyet gösteren işletmeciler, kendi faaliyet alanının her aşamasında bu Kanunda belirtilen şartları sağlamak ve bunu doğrulamakla yükümlüdür. Bahse konu işletmeler ürünlerini Bitki Danışma Kurulunca oluşturulan Bitki Listesi ve Zehirli Bitki Listesini dikkate alarak Türk Gıda Kodeksine uygun şekilde piyasaya arz etmekle sorumludurlar. “

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR