Banka ve Kredi kartıyla yapılan harcamalar zirvede! Sırada tatil ve düğün var
1 Haziran'da başlayan normalleşme süreci, şehirlerarası ulaşım kısıtlamasının kalkması, lokantaların yeniden hizmet vermeye başlaması ve nikâh/düğün salonlarının açılış tarihinin netleşmesi turizm, yemek, kuyumculuk harcamalarını artırdı.
11 Mayıs'ta ilk adımları atılıp,1 Haziran'da başlayan normalleşme süreci ve 8 hafta uygulanan hafta sonları ve resmi tatil günlerinde sokağa çıkma yasaklarının sona ermesi turizm, yemek, kuyumculuk harcamalarını artırdı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) COVID-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi çalışmasına göre 5 Haziran haftasında harcamalar haftalık olarak yüzde 35 arttı.
Habertürk'ten Naime Sert'in haberine göre En fazla artış konaklama, araba kiralama, yemek, seyahat acenteleri/taşımacılık ve havayolları harcamalarında görüldü. Şehirlerarası ulaşım kısıtlamasının tamamen kalkması, lokantaların tedbirlere uymak koşuluyla yeniden hizmet vermeye başlaması ve nikâh/düğün salonlarının açılış tarihinin netleşmesiyle konaklama harcamaları yüzde 82, havayolları harcamaları yüzde 81, kumarhane/içkili yerlerdeki harcamalar yüzde 73, seyahat acenteleri/taşımacılık harcamaları yüzde 70, yemek harcamaları yüzde 58 arttı.
5 Haziran haftasında banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 19.3 milyar TL tutarında harcama yapıldı. Harcama tutarı yüzde 35 arttı. Harcamaların yüzde 21’ini market ve alışveriş merkezleri, yüzde 10’unu elektrik-elektronik eşya, bilgisayar ve yüzde 8’ini çeşitli gıda harcamaları oluşturdu. Harcamaların yüzde 27'si internet üzerinden yapıldı. Önceki haftaya göre market ve alışveriş merkezleri harcamaları yüzde 23, elektrik-elektronik eşya, bilgisayar harcamaları yüzde 47, çeşitli gıda harcamaları yüzde 34 ve internet üzerinden yapılan alışverişler yüzde 11 arttı.
Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının görüldüğü mart ayında harcamalar, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 azalmıştı. İlk vaka mart ayının 10'unda tespit edilmiş, tüm harcama kalemlerinde azalış görülmüştü. Okulların online eğitime geçtiği, uçuş seferlerinin durdurulduğu ve şehirlerarası ulaşımın valilik iznine bağlandığı mart ayında tüketiciler, panik tüketim ile temel ihtiyaçlara yöneldi. 13 Mart haftasında panik tüketim nedeniyle harcamalar (sağlık/sağlık ürünleri/kozmetik, elektrik-elektronik eşya, bilgisayar ve internet üzerinden yapılan alışverişler) arttı, 20 Mart haftasında zorunlu tüketim harcamalarına (market ve alışveriş merkezleri ve çeşitli gıda alışverişleri) yönelim görüldü. 27 Mart haftasında ise bir önceki haftaya kıyasla tüm harcama kalemlerinde azalış yaşandı.