BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,36
ALTIN 2.911,13
İŞÇİ

Başbakan işçi planını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu İş Güvenliği Eylem Planını açıkladı: Vasıfsız işçi kalmayacak, denetimçi şantiyede çay bile içmeyecek.

- Son günlerde yaşanan iş kazalarının ardından alınan önlemleri ve yeni düzenlemeleri Başbakan ana başlıklar altında açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, iş güvenliği konusunda Mesleki Yeterlilik Kurumunun en etkin şekilde devreye sokulacağını belirterek, "1 Ocak 2015 itibarıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu bütün hazırlıklarını tamamlayıp, sertifikalandırma, belgelendirme aşamasına gelecek" dedi.

ÖDÜL CEZA DENGESİ

Başbakan Davutoğlu: "Kamu olarak bundan sonra yaptırımları artıracağız. Ama ödülü de artıracağız. Eğer işverinin işyerinde hiç kaza olmamışsa onlardan alınan kesintiler alınmayacak. Bir ödül mekanizması kuracağız. Eğer ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gündeme gelecek. Dolayısıyla -ceza dengesini bir arada tutarak işverenlerimizi teşvik etmek istiyoruz."

4 ANA BAŞLIK ALTINDA TOPLADIK

İş Güvenliği Eylem Planı'nda öncelikli olarak, "süreç yönetimi", "insan faktörü ve eğitim", "toplumsal duyarlılık-bilinçlenme ve kültür" ve "yasal düzenleme" başlıkları üzerinde çalışacaklarını bildirdi.

Tüm gelişmelerin kamuoyuyla paylaşılacağını belirten Davutoğlu, Bütün çalışmaları paydaşlarla, Bakanlar Kurulunda ilgili arkadaşlarla görüşüp, bunu nihai somut adımlara dönüştüreceğiz. İnşallah bir ayı geçmemek üzere, çok daha geniş bir katılımla bunu işveren ve işçi sendikalarımızla birlikte kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU 2015'TE HAZIR OLACAK

Kriz yönetimi bağlamında bile işveren, işçi ve sendikalar bir araya gelip konuşmalıdır. Bir haftaya yakın yaptığım istişarelerden sonuca vardığım şudur ki insan faktörü ve mesleki yeterlilik kurumunun geliştirilmesidir.

2014 sonu itibariyle 1 Ocak 2015'te mesleki yeterlilik kurumu tüm hazırlıklarını tamamlayarak, sertifika verir hale gelecek. Yine eğitim bağlamında Bakanı'mızla da görüşeceğiz.

İŞVERENLERE ÇAĞRI

Vasıfsız işçi kavramı kalmayacak. Hiç bir eğitimden geçmeyen kişilerin çalıştırılmasına izin verilmemelidir. Sosyal duyarlılığı kazadan sonra fark ediyoruz ama kazalar olmadan önce bunlar saptanmalıdır. Bazı toplum kesimlerimize çağrıda bulunmak istiyoruz. Bundan sonra yaptırımları artıracağız ama ödül de vereceğiz. Bir ödül mekanizması kuracağız. Eğer bir işverenin iş yerinde hiç kaza olmamışsa onlar için ödül sistemi oluşturacağız.

DENETİM ELEMANI ÇAY BİLE İÇEMEZ

Denetim elemanı, denetime gittiği işyerinde çay bile içemez. Eleştirelim ama toplumsal duyarlılığın etik değerlerini göz ardı etmeyelim."

O HABER YALAN

Çok üzüldüğüm bir olayı zikretmek isterim. Emekçilerimizin babalarını ve ailelerini aradım, hepsi çok güzel tepkiler verdiler. Bir babayla da bu meseleyi birlikte takip edelim diye konuştuk. Akşam internet sayfalarında gördüm, acılı baba sözde beni mahkemeye verecekmiş fakat hemen haberi yalanladık. Çünkü böyle bir diyalog geçmedi baba ile aramızda. Olmayan konu üzerinden insanlarımız sokağa dökülse, kargaşa çıksa kime ne faydası var?

TÜM EKSİKLER BULUNACAK

Başbakanlık Teftiş Kurulu'na talimat verdim, 2012'de çıkan yasayı inceleyin ve o günden bu yana oluşan kazaları göz önünde bulundurun ve eksiği ortaya çıkarın. Taşeronluk konusunda yeniden düzenlemesi gereken konular varsa, yaparız.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR