BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,35
ALTIN 2.931,90
ÖĞRETMEN

Başvuran bütün öğrencilere yurt müjdesi!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Hedefimiz; 310 bin yatak kapasitesini 2014'te 450 bine çıkarmak. Yaklaşık olarak yüzde 50 oranında artırmış olacağız. Başvuran öğrencilerin tamamına yurt yatağı temin etmiş oluyoruz."dedi.

TGRT Haber de 'Ankara'nın Gündemi' programına konuk olan Bakan Suat Kılıç, yurt kapasitesinden karma modele, şike sürecinden futbolda şiddete kadar bir pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Hedeflerinin 310 bin yatak kapasitesini önümüzdeki eğitim döneminde 450 bine çıkarmak olduğunu belirten Kılıç, "Yaklaşık yüzde 50 oranında artırmış olacağız. Bu başvuran öğrencilerin tamamına yurt yatağı temin etmiş oluyoruz. Şu an 52 bin tane mini buzdolabının parasını ödedim. Tüm yurt odalarına buzdolabı gönderiyoruz. 5 bin çamaşır makinesi ve 2 bin 500 tane kurutma makinesi aldık, dağıtımını yapıyoruz. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun burs, kredi ve inşaatlar dahil devlete 1 yıllık maliyeti 6 milyar 192 milyon lira." diye konuştu.

"EVLİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KREDİLERİNİ BURSA ÇEVİRME İMKANI MEVCUT"

Bakan Kılıç, evli üniversite öğrencilerinin mağduriyetlerini belgelemeleri halinde bazı kredileri bursa çevirme imkanının yasal olarak mevcut olduğunu, evlilik teşviki anlamında değerlendirilebilecek, ilana çıkmak gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

"APART YURTLAR'DA HUKUKSUZLUK VAR"

"Sayın Başbakanımızın sözleri, mecrasından başka yönlere çekildi. Öğrenci evlerine baskın yapılacakmış gibi bir anlam çıkarıldı." diye devam eden Kılıç, şunları söyledi:

"Apart yurt diye tabela asılıyor; ama aslında bir araya kümelenmiş öğrenci evleri bunlar. Bu konuyla ilgili polise intikal eden birtakım bilgiler var. Buralarda günü birlik, saatlik kiralamalar söz konusu. Burada bir kontrolsüzlük, hukuksuzluk var. İki önceki Bakanlar Kurulu'nda bu konu gündeme geldi ve alınan kararla özel sektör tarafından işletilen yükseköğrenim öğrenci yurtlarının denetimi YURT-KUR'a devredildi. Konuyla ilgili yasal çalışmalarımız sürüyor."

"KIZ ÖĞRENCİLERDEN GELEN TALEP 'KARMA MODELDEN VAZGEÇİLEBİLİR Mİ?"

Kılıç, "Karma yurt uygulaması şu; sosyal tesisleri, spor alanları, kantin, kafeterya yani ortak kullanım alanları. Kız öğrencilerden gelen talep üzerine erkek öğrencilerin kaldığı kampusları ayırmaya başladık. Kız öğrencilerden gelen talep şuydu: Aynı kıyafetlerle sosyal tesislerimizde yemeğimizi yemek, dersimizi çalışmak, çayımızı içmek ve yeniden odalara çıkmak istiyoruz. Bu karma modelden vazgeçilebilir mi? Aslında bunu sorduklarında onlar da imkansız gördü, biz de imkansız gördük. Çünkü karma modelden ayrı modele geçebilmek için birçok yurt inşa edip hızlı bir şekilde bina kiralamanız lazım. Şu anda yüzde 75 oranında ayrılmış durumda. " diye sözlerine devam etti.

"DENİZLİ'DE SORUŞTURMAYI O GECE AÇTIM"

Denizli'deki olayla ilgili soruşturmayı hemen o gece açtığına da işaret eden Bakan Suat Kılıç,

"Ayrıca bölge müdür yardımcıları, yurt müdürü, yurt müdür yardımcıları ile ilgili olarak da görevden el çektirilmelerine yönelik bir süreç başlattık. Çünkü yurtta kalan bir kız çocuğu hamile kalıyorsa ve bunu 9 ay boyunca saklayabiliyor ve doğum yaptığı halde bunu saklayabiliyorsa ve olay polise intikal ettirilinceye kadar bu kişilerin haberi olmuyorsa bu benim Hükümetimin ve Başbakanımın yurtlara yönelik şefkat yaklaşımıyla bizim yöneticilerimizin örtüşmediğini gösterir. Bizim yurtlarımızda kalan öğrenciler bir açmaza düştüğünde canına kıymayı, kaçmayı, başkasına zarar vermeyi, bağımlılık yaratan maddelere sığınmayı düşünmemeli; bize gelmeli, bizim limanımıza sığınmalı. Bu yurtta bunun ihmal edildiğini ben düşünüyorum." dedi.

Kılıç, 72 il 8 ilçe toplam 80 yerleşim yerinde 100 bin 250 bin yatak kapasiteli yurt kiralama ilanına çıktıklarını belirterek, "165 yurt inşasına biz devam ediyoruz. 2 buçuk milyar lira bunların karşılığı 98 bin yatak. Ayrıca 100 bin yatak kiralaması yoluna gideceğiz." bilgisini aktardı.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR