BÇG, Harp Okulu öğrencilerini de fişlemiş!
28 Şubat iddianamesinde BÇG'nin Harp Okulu fişlemelerine ilişkin bilgiler yer aldı.
28 Şubat soruşturması iddianamesinin detayları belli olmaya başladı. Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) faaliyetlerine yer verilen iddianamede dönemin Harp Okulu'nda yaşanan fişleme skandalına dikkat çekildi.
Bugün gazetesinin haberine göre Harp okulu öğrencilerinin BÇG'ye mensup öğrenciler tarafından takip edilerek fişlendiği belirtildi. Fişlemelerin BÇG için raporlandığı kaydedildi. Harp Okulu öğrencileri arasındaki BÇG faaliyetlerinin postmodern darbe döneminde İstanbul Sultanbeyli ilçesindeki uygulamalarıyla tanınan emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu tarafından yürütüldüğü değerlendirmesi yapıldı.
SAVUNMASI YETMEDİ
İddianameyi hazırlayan savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin, soruşturmada tutuksuz yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında da darbeye teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Savcılar, BÇG faaliyetlerinden bilgisi olmadığını söyleyen Karadayı'nın savunmasına itibar etmedi.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede savcılar, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in suç duyurusu sonrası gözaltına alınan Genelkurmay Başkanı Karadayı'yı bir numaralı sanık olarak nitelerken, darbeye teşebbüsten dava açtı.
BELGELER KÖŞK’TEN
İddianamede, Karadayı'nın BÇG'den haberi olduğu, onun emir ve komutasıyla çalışmalarını yürüttüğü kaydedildi. Savcılık, o dönem basında çıkan haberlerde BÇG'nin varlığının belgeleriyle kanıtlandığını ifade etti. Ayrıca, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in BÇG'yle ilgili kendisine ulaşan belgeleri İsmail Hakkı Karadayı'ya ilettiğine vurgu yapıldı.
Yeni hükümeti asker kurdu
İddianamede, dönemin Meclis Başkanı Mustafa Kalemli'nin 'Kalemli'nin Kaleminden' adlı kitabına ve Darbeleri Araştırma Komisyonu'na verdiği ifadeye de delil olarak yer verildi.
İsmail Hakkı Karadayı'nın Kalemli'ye yeni kurulacak hükümet konusunda uyarıda bulunarak "Önemli olaylar cereyan ediyor, lütfen görevinizi yapın. Orduya yasayla verilmiş Cumhuriyet'i koruma kollama görevi var, her an görevimizi yaparız" dediğine dikkat çekildi.
Kalemli'nin de dönemin DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i ziyaret ederek Karadayı'nın uyarılarını ilettiği kaydedildi. Kalemli'nin bu ziyaretinin ardından Karadayı ve Çiller'in Uludağ'da bir görüşme yaptığı belirtildi. Refahyol'un devrilmesinin ardından kurulacak yeni hükümetin de askerler eliyle dizayn edilmek istendiği vurgulandı.