BIST 8.766
DOLAR 34,26
EURO 36,97
ALTIN 3.031,07
ÖĞRETMEN

Bilişim dersleri okullarda zorunlu olmalı

“Türkiye bilişimin neresinde” sorusunu yanıtlayan Zonguldak Milletvekili Prof.Dr. Ercan Candan “bilişim dersleri okullarda zorunlu olmalı, yoksa devir bilgi çağıdır diyemeyiz” dedi.

Zonguldak Milletvekili Prof.Dr. Ercan Candan ekonomi kanalı Bloomberg TV'de “Türkiye bilişimin neresinde” sorusunu yanıtladı. Candan “bilişim dersleri okullarda zorunlu olmalı, Biz bu dersleri zorunlu yapmazsak devir bilgi çağıdır diyemeyiz” şeklinde konuştu.

Bloomberg TV'de Ana haber bültenine canlı yayın konuğu olarak katılan Ak Parti Zonguldak milletvekili Prof.Dr. Ercan Candan, Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın sorularını cevapladı. Çağatay'ın “Türkiye'nin bilişimin neresinde” sorusuna karşı İstanbul haricinde yeterli gelişmenin olmadığını belirten Candan, “Türkiye bilişime 2000 li yıllardan sonra değer vermeye başlamış ve dönemimizde milli eğitim bakanlığımız bunun farkına vararak birçok fakültelerde bilişimle ilgili bölüler açmıştır” dedi. Candan İstanbul'un endüstri, finans ve üretim merkezlerinin en yoğun olduğu bölge olarak bilişimi de paralel olarak en çok kullandığını sözlerine ekleyerek Kayseri örneği ile bilşim ile gelişmenin paralellik gösterdiğinin altını çizdi.

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLERİNİN SORUNLARI

Bilişim bölümü mezunu öğretmenlerin sorunları konusunun sorulması üzerine, Teknik Eğitim Fakülteleri Ve Bilişim Öğretmenliği bölümünden mezun olanların özellikle 28 Şubat dönemi sonrası çok az öğretmen atandığını savunan Candan, “Yaklaşık 50 bin civarında bu konuda mağdur olan öğretmen dayı var. Bunların aslında yüzde 70'ine yakın mühendislik fakülteleri ile ortak dersler alıyorlar. Bunun da ötesinde mühendislik fakültesinde olmayan uygulamalı dersleri de alıyorlar. 1992 yılında 3597 sayılı kanunla bu fakültelerden mezun olanların iki dönem eğitim almaları ile mühendis olmalarının yolunu açmışız. Ancak 28 Şubat döneminden sonra bunun önü kesilmiş. Bu durumda da endüstri meslek lisesi bilişim bölümlerine talep azalmış.” dedi.

28 ŞUBAT ETKİSİ

Candan imam hatiplilerin mağduriyetinin giderildiği halde teknik mezunların mağduriyetinin devam ettiğini iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha da vahim olanı şu ki aslında 28 Şubat süreci imam hatiplilerin önünü kesmek için yapılmış bir sistemdi. Ancak toplamda bakıldığında oransal olarak imam hatiplilerin sadece yüzde 8'di. Bu yüzde sekizin mağduriyeti partimiz tarafından giderildi ama geriye kalan yüzde 92lik bölümün mağduriyeti devam ediyor. Eğitim komisyonu başkanı Fikiri Işık Beyle de görüştüm. Bu yaz daha fazla sayıda bu mağdur kesimden atama yapmayı düşünüyoruz. Ama bu arkadaşları özel piyasada da değerlendirmemiz gerekiyor. Bunlar piyasada mühendislikle aynı sınıfa konulmadığı için fark derslerini vererek mühendislik yolunun açılması gerekiyor. Bu kanunda zaten var.”

BİLİŞİM DERSLERİ ZORUNLU OLMALI

Programa katılan Candan'a Bilişim derslerinin zorunlu olması konusundaki fikirlerinin sorulması üzerine “ben şahsen bunun zorunlu olması taraftarıyım” şeklinde cevap veren Candan “Japonya'ya Güney Kore'ye bakarsanız bu ülkeler bilişim teknolojiler sayesinde geliştiklerini görürüsünüz. Biz Güney Kore'ye 1994'de asker gönderdiğimizde aynı durundaydık. Onlar 2000'li yıllardan sonra devir bilişim ve bilgi devri dediler. Bilgiye sahip olmanın en etkin yollarından biride bilişim teknolojilerine sahip olmaktır. Biz bu dersleri zorunlu yapmazsak devir bilgi çağıdır diyemeyiz. Sayın Milli Eğitim bakanımız aynı zamanda bir iletişim Profesörü olarak bu konuya ne kadar vakıf olduğunu biliyorum ve onunda sıcak bakacağını sanıyorum” dedi.

Konuşmasında dünyada en büyük ve başarılı firmaların bilişim firmaları olduğuna dikkat çeken Candan. “bilişim teknolojisini en etkin uygulayan şirketlerin en başarılı ve dünyanın bir çok ülkesinden büyük bütçeleri olduğuna aminim. Eğer 21 yüzyılda dünyada söz sahibi olmak, bu arenada var olmak istiyorsak bilişim teknolojilerini en etkin biçimde kullanmaktan başka ve normal eğitimle teknik eğitimi yüzde 70, yüzde 30 oranına dönüştürmekten başka şansımız yok. Aksi halde 1900'lü yıllardaki bocalamalarımızı devam ederiz ki yazık olur, buna tahammülümüz yok.” Şeklinde konuştu.

BİLİŞİMDE DÜNYAYI YAKALAMAMIZ VE BAZI MAĞDURİYETLERİ GİDERMEMİZ GEREKİYOR

Candan sözlerinin sonunda şu görüşlere yer verdi: “Bilişim konusunda süreci hızlandırmamız, dünya devleri liginde yer alabilmemiz için bu gençlerin önünü açmamız gerekiyor, bilgi teknolojisini çok yakından takip etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda ahde vefa olarak mağdur kesimin mağduriyetlerinin giderilmesi açısından da bu gerekli. Biz parti olarak yolda giderken arkamızdan gelenleri ahını almak istemeyiz. Onların mağduriyetlerini gidermek üzere kurulmuş bir partiyiz zaten. Bu iki etken bizi kamçılayan etkenlerdir. Meclise veya diğer kesimlere de bu mağduriyetleri gidermeye ve gençlere sahip çıkmaya çalışacağız”

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR