BIST 9.888
DOLAR 34,13
EURO 38,04
ALTIN 2.882,52
YAZARLAR

Bir entellektüel olarak öğretmen

İstanbul Dergisi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstanbul’daki 5792 okuldaki 103.178 öğretmene ulaştırılmak üzere 39 ilçe milli eğitim müdürlüğüne ücretsiz olarak gönderiliyor.

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

Dergiler üstat Cemil Meriç’in tabirinde olduğu gibi, “Hür tefekkürün kalesi” olmaya devam ediyor. Bir dönem dergilerin altın çağı idi. Haftalık ve aylık dergilerin yeni sayısının gelmesini sabırsızlıkla beklerdik. Bayiden veya abone sistemi ile elimize ulaşan dergiyi adeta yutarcasına okurduk. Altını çize çize okuduğumuz satırları döner tekrar tekrar okurduk. Her yaş grubunda, her türlü çevreye hitap eden çeşit çeşit dergilerimiz vardı. Çocuk dergileri, haber dergileri, kültür dergileri, mizah dergileri… ilk aklıma gelenler. Hafızanızı biraz yokladığınızda daha bir çok ismi bunlara ekleyebilirsiniz. Ardından da benim gibi kocaman bir “Hey gidi günler heeey!” der durursunuz.

Günümüz teknik imkanları yayın dünyasını ve okuma alışkanlıklarımızı istesek de istemesek de çok değiştirdi. Bir kere gazete okuma alışkanlığımız çok farklı boyutlara ulaştı. Gazetelerin en önemli bölümünü teşkil eden köşe yazarları ve onların olayları yorumlamasını merak eder; farklı gazeteleri takip etme ihtiyacı hissederdik. Evin reisi olarak gazete okuma saatlerimizde değmeyin keyfimize bir durum oluşurdu.

Bu gün ise artık öyle bir lüksümüz yok. Nerede olursak olalım akıllı telefonlar ile haberlere ve devamında bu haberin yorumu köşe yazılarına parmaklarımızın ucunda anında ulaşıyoruz. Uzun süre matbaa mürekkebinin kokusunun insanı cezbeden havasından dem vursak da hemen hepimiz farkında olarak veya farkında olmayarak akıllı teknolojinin bağımlıları hâline geliverdik.   

Tüm bu gelişmeler basılı yayın organlarının okurlarının sayısında gözle tutulur, elle sayılır bir düşüş gözlenmesine neden oldu. Artık dergiler haftalık, aylık (Türk Edebiyatı gibi 500. Sayısını çıkaran dergilerimizin var olduğunu da hatırlatalım.) gibi sürelerde çıkma yerine daha çok 3 aylık, mevsimlik, bir kamu kuruluşunun bünyesinde çıkan dergiler hâline dönüşmeye başladı.

İşte İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 3 ayda bir yayınlanan eğitim ve kültür dergisi “İstanbul” da bu güzide dergilerimizden biri. Gerçekten uzun sürelerde yayınlansa da son dönemde elime aldığımda eski günlerdeki gibi okuyacak çok fazla yazı bulduğum, elimden uzun süre bırakamadığım dergilerden biri hâline geldi “İstanbul” dergisi.

İstanbul dergisi bu sayıda “Bie entelektüel olarak Öğretmen” konusunu dosya hâlinde birbirinden değerli yazılarla ele alıyor. Uzun vadede eğitim öğretime yeni bir bakış açısı çiziyor, öğretmene yeni ufuklar açıyor.

Ali Ayçil’in “Entelektüel kimdir?” yazısı altını çizerek okuduğum yazıların başında geliyor. Ayçil yazısının sonunda “Bir ülkenin her meslekten entelektüele muhtaç olduğu söylenebilir. Öğretmenler bu meslekler içerisinde konumları gereği özel bir yere sahiptir.” diyor.

Öğretmenliğin tarihi, Doç.Dr. Müslim Akdemir’in yazısı ile gözlerimiz önünde canlanıyor. Osmanlı son döneminden Cumhuriyete Muallimlerimiz, değerli Yunus Emre Altuntaş’ın yazısı ile bizlere sunuluyor. Romanlardaki öğretmen, Mehmet Narlı’nın kaleminden yazıya dökülüyor. Romanlardan gerçek hayata geçiş, “Gerçek bir Çalıkuşu Halide Nusret Zorlutuna” yazısı ile Betül Coşkun’un yazısı ile bizleri selamlıyor.

İstanbul dergisinde daha bir çok önemli imza ve özenle hazırlanmış röportaj okunmayı bekliyor.Sabri Koz, İsmail Kara ve Ümit Meriç ile yapılan röportajlar gerçekten kayda değer çalışmalar.

İstanbul Dergi’sinin bizlere ulaşmasını sağlayan yayın kadrosunu da buradan sizlere takdim etmek istiyorum. Dr. Muammer Yıldız, Murat Adalı, Ali Ayçil, Mahmut Bıyıklı, Bülent Parlak ve Zafer Acar.

İstanbul Dergisi, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstanbul’daki 5792 okuldaki 103.178 öğretmene ulaştırılmak üzere 39 ilçe milli eğitim müdürlüğüne ücretsiz olarak gönderiliyor. Okullardaki öğretmenler az bir uğraşla bu dergiye bir şekilde ulaşabiliyor.

Fakat böyle güzel bir çalışmayı tüm Türkiye, tüm dünya bir şekilde internet üzerinden de olsa okuyabilmeli. Derginin sorumlularına buradan bir çağrımı yeniden yenilemek istiyorum. Bu güzel çalışmayı İstanbul il Milli Eğitim Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden yayınlamanız çok şık bir olay olacaktır.

Yüreğinize sağlık, emeğinize sağlık. (10.06.2015)

                                                   

Yorumlar