BTK'dan numara taşımada kritik karar!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, cepte numara taşıma ile başlayan uyarı tonu uygulamasının devamına karar verdi.
BTK'nın Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'ndeki 'uyarı tonu'na dair değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Numara Taşınabilirliği Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikte mobil numara taşınabilirliğinde arayan aboneler için duyulan uyarı tonunun sürdürülmesinin tüketiciler açısından iyi bir gelişme olduğunu ve uyarı tonlarının geliştirilerek sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
Bu yılın ilk günlerinde çıkan yönetmelikte, "1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mobil numara taşınabilirliğinde arayan abonelerden sadece isteyenler için ayırt edici olacak şekilde kurum tarafından belirlenen uyarı tonu verilir" şeklinde değişiklik yapıldığını anımsatan Ağaoğlu, bu düzenlemeye karşı iptal davası açtıklarını ve Danıştay'ın da yürütmenin durdurulması kararı verdiğini hatırlattı.
"EK KÜLFET GETİRİYORDU"
Son değişiklikte mobil numara taşınabilirliğinde arayan aboneler için duyulan uyarı tonunun sürdürülmesine karar verildiğini belirten Ağaoğlu; "Biz en başından beri uyarı tonunun geliştirilerek sürdürülmesi gerektiğini söylüyoruz çünkü numara taşıyanların ayırt edilebilmesi için önem taşıyan uyarı tonunun kaldırılması hususu 70 milyonu aşan cep telefonu abonesini ilgilendirmekte ve bazı abonelere ek külfet getirmektedir. Numara taşıyanların ayırt edilmesi özellikle arayanlar açısından önem arz etmektedir" dedi.
"GÖRÜŞME SÜRESİ UYARI TONU SAYESİNDE AYARLANIYOR, DUYMAK İSTEMEYEN TALEPTE BULUNABİLİR"
Ağaoğlu, GSM operatörlerinin pek çok tarife paketinde "şebeke içi" ve "şebeke dışı" ayrımının bulunduğunu vurgulayarak; "Bu tarifeleri kullanan abonelere şebeke içi ucuz fiyata uzun görüşme, diğer yönlere aynı fiyata daha sınırlı süre görüşme imkanı tanınmaktadır. Mevcut durumda uyarı tonu sayesinde aradığı numaranın başka operatöre taşındığını ayırt eden abone görüşme süresini buna göre ayarlamaktaydı. Türkiye'de faaliyette olan üç GSM operatörünün de paket tarifelerinde şebeke içi indirimli ucuz haberleşme seçenekleri bulunmaktadır. İptalini istediğimiz yönetmelik ise 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren numarasını taşıyanlardan uyarı tonu duymak isteyenlerin talepte bulunmalarını öngörüyordu. Bu da tüketiciyi ek bir işlem yapmaya zorlamak anlamına gelmekte ve bundan haberi dahi olmayan milyonlarca tüketicinin sırf talepte bulunmamasından ötürü yüklü faturalarla karşı karşıya kalmasına yol açabilecekti. Şimdiden sonra ise uyarı tonunu duymak istemeyenler talepte bulunmaları halinde bu sesi duymayacaklar" dedi.
"DAVA DANIŞTAY'DA DEVAM EDİYORDU"
Numarasını taşıyan abone, arayan abonenin şebekesinde ise bu durumun da değişik bir uyarı tonuyla bildirilmesinin tüketici açısından yararlı olacağını ifade eden Ağaoğlu; "Çünkü şebeke içi yüksek miktarda dakikası olan abone aradığı kişinin kendi operatörüne geçtiğini fark edebildiği takdirde dakika tükenmesi endişesi taşımadan konuşmasını rahatça sürdürebilecektir. Danıştay'da derdest olan davamız da konusuz kalmış, tüketici açısından amaç hasıl olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.