BIST 9.640
DOLAR 34,68
EURO 36,63
ALTIN 2.937,65
İŞÇİ

Bunu yapan işinden oluyor!

İŞKUR'un yaptığı araştırma ilginç bir sonucu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, diğer ülkelerin aksine Türkiye’de yüksek öğrenim gören gençler daha fazla işsiz kalıyor.

İŞKUR’un yaptığı araştırmaya göre  Çünkü eğitimli gençler yüksek ücret beklentisiyle piyasaya giriyor ama o beklenti karşılanmıyor
 
İŞKUR İstihdam Uzmanı Özkan Öztürk’ün yaptığı bir araştırma Türkiye'deki işsizliğin yapısıyla ilgili dikkat çekici sonuçlar içeriyor.
 
BEKLENTİLER ÇOK YÜKSEK

TÜİK’in 2011 istihdam verileri üzerinden yapılan araştırmaya göre gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 18,4’le genel işsizlik oranının iki katının da üzerinde seyrediyor. Bu işsizliğin en yüksek olduğu kesimi ise yüzde 30’la üniversite mezunları oluşturuyor. Üiversite mezunu gençleri böylesine yüksek düzeyde işsiz bırakan temel neden ise bu gençlerin ücret beklentilerinin diğer gençlere göre çok yüksek olması. Üniversiteden yeni mezun olan gençler yüksek ücret beklentisiyle istihdam piyasasına giriyor, beklentiler karşılanmayınca da eğitimli işsizler ordusu büyüyor.
 
GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DURUM BİRAZ FARKLI

Bununla birlikte lise düzeyinde eğitime sahip gençlerin işsiz kalmasında ise iş deneyimi eksikliği ile mesleki formasyonun yetersiz kalması etkili oluyor. Özellikle düz liselerden mezun olan gençler herhangi bir mesleğe sahip olamadıkları için iş bulamıyorlar. Araştırma sonuçları, gelişmiş ülkelerde eğitim düzeyi arttıkça işsizlik oranının azaldığını, Türkiye’de ise tam tersine eğitim arttıkça işsizliğin yükseldiğini işaret ediyor. Üniversite mezunlarının zirvede yer aldığı Türkiye’deki genç işsizlik sıralamasında okuryazar olmayan gençler yüzde 11,2 ile en iyi durumda görünüyor.

Bugün Gazetesi'nde bu konuyu araştıtan Erdoğan Süzer'in haberinin tamamı için

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR