BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

Bunu yapmayan ilaç alamayacak!

1 Ocak'tan sonrasına aman dikkat! Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 1 Ocak'tan itibaren elektronik ortamda girilmeyen reçetelerin karşılanmasına, hekimlerce hastaya verilen sağlık hizmetlerinin kuruma fatura edilmesine izin vermeyecek.

SGK'nın Bakanlığa gönderdiği yazıda, 1 Temmuz'dan itibaren e-reçetenin ülke çapında uygulanmaya başlandığı, SGK kurumsal hekim şifresiyle yalnızca e-reçete yazılmadığı, hekimlerin kimlik numaralarını girdikleri hastalarının ilaç raporlarını, raporlu ve raporsuz ilaçlarını, BT-MR tetkik sonuçlarına ait raporlarını, reçetedeki ilaç bilgilerini de görebildikleri belirtildi.

E-REÇETE YOKSA İLAÇ DA YOK!

Yazıda 24 bin hekimin halen manuel (elle) reçete yazmasına rağmen SGK kurumsal hekim şifresi almadığı, 39 bin hekimin bu şifreyi almasına karşın reçetelerin tamamını elle yazdığı, bazı hekimlerin ise şifre almasına karşın reçetelerin büyük çoğunluğunu elle düzenlediği ifade edilerek, reçetelerin 1 Temmuz'dan itibaren e-reçete olarak yazılmasının esas olduğuna dikkat çekildi.

E-REÇEYE YAZMAYAN HEKİM 'YANACAK'

SGK'nın MEDULA sistemi, sağlık hizmet sunucusu ya da aile hekimliği bilgi işlem sisteminin çalışmaması halinde kağıt reçete düzenlenebileceğine işaret edilen yazıda, şunlar kaydedildi:

''SGK kurumsal hekim şifresi almamış hekimlerin ya da şifre almış olmasına karşın e-reçete yazmayan hekimlerin, 1.1.2013 tarihi itibariyle yazmış oldukları manuel reçeteler eczaneler tarafından kesinlikle karşılanmayacak.

Hekimlerce hastaya verilen sağlık hizmetlerinin kuruma fatura edilmesine izin verilmeyecek.''

SGK'nın yazısında, şifre almayan hekimlerin bunu edinmeleri, bilgi işlem sistemleri çalıştığı sürece reçetelerini e-reçete ile düzenlemeleri, aksi halde manuel reçete yazmaları istendi.

ŞİFREYLE YAZILANA ISLAK İMZA

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Mustafa Aksoy da SGK'nın yazısına istinaden yayımladığı genelgede, e-reçete düzenlenmesine ilişkin hususlara açıklık getirdi.

Bakanlığın yürüttüğü Sağlık.Net sisteminde, tüm sağlık kurumlarından gelen elektronik reçetelerin işlendiğini, 1 Temmuz'dan itibaren de SGK tarafından reçetelerin elektronik ortamda toplandığını hatırlatan Aksoy, Bakanlık kurumlarındaki hekimlere e-reçete ve e-imza teminiyle ilgili çalışmalar yürütültüğünü belirtti.

Genelgeye göre, SGK'dan şifre alarak e-reçete giren hekimlerin, bunun çıktısını alıp imzaladıktan sonra hastasına vermeleri gerekiyor.

E-reçeteyi güvenli ''elektronik imza'' ile düzenleyen ve sistemde belgenin bu şekilde imzalandığına dair ibare gören hekimler ise yine çıktısını aldıkları e-reçeteyi imzalamadan hastasına verebilecek.

Aksoy, hekimlerin ayrıca ''nitelikli elektronik imza temini'' sürecini tamamlamaları gerektiğini bildirdi.

''Hukuku nitelik taşımıyor'' gerekçesiyle ıslak imza istenmişti

Sağlık Bakanlığı, daha önce SGK'dan şifre alıp hastaların ilaçlarını sadece e-reçeteye giren hekimleri uyarmıştı.

Bakanlığın uyarısında, hekimlerin reçeteleri e-reçeteyle düzenlemeleri istenmiş ancak SGK'nın sisteminden alınan şifreler ıslak imza gibi hukuki bir nitelik taşımadığı için hekimlerden, şifreyle girerek yazdıkları e-reçetelerin çıktısını alarak imzalamaları istenmişti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR