BIST 9.624
DOLAR 34,58
EURO 36,30
ALTIN 2.973,34
MEMUR

Bursluluk sınavı sonuçları- PYBS sınavı sonuçları açıklandı- bursluluk sonuçları öğren

Bursluluk sınavı sonuçları- PYBS sınavı sonuçları açıklandı- bursluluk sonuçları öğren. 2014 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (2014-PYBS) sonuçları açıklandı. PYBS sonuçları açıklandı mı? PYBS sonuçlar. Bursluluk sınavı sonuçları.

MEMURLAR- Bursluluk sınavı sonuçları- PYBS sınavı sonuçları açıklandı- bursluluk sonuçları öğren. 2014 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (2014-PYBS) sonuçları açıklandı. PYBS sonuçları açıklandı mı? PYBS sonuçlar. Bursluluk sınavı sonuçları.

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı ile ilgili haberler BURADA

ÖZEL İÇERİK-EKREM AYTAR- Ülkemizde maddi imkânsızlıklardan dolayı eğitimine devam edemeyen öğrenci yok mudur? Yoktur demeyi can-ı yürekten isterdik. Fakat zaman zaman basına da yansıyan, elektronik posta kutumuza da gelen, okul giderlerini karşılayabilmek için eğitim bursu isteyen çok sayıda kişi olduğunu görüyoruz. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve yardımsever kişiler bu isteklere bir yere kadar cevap vermeye çalışıyor. Bu kişilerin verdiği burslar da genellikle yüksek öğretimde okuyan öğrencilere yönelik oluyor.

Ülkemizde ortaöğretim ve liselerde eğitim-öğretim gören öğrencilere yönelik en geniş anlamda bursu devlet, MEB vermektedir. Ortaokulların 5, 6, 7,8. sınıf ve liselerin 9, 10 ve 11. sınıflarında okumakta olan öğrencilerden şartları tutanlar MEB’in 2014 yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’na başvurabilir ve bu imkânlardan yararlanabilirler. Sınava başvuran öğrencilerden 2014 yılı sınavını kazananlar, önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren üçer aylık dönemlerde yılda dörder kez (Şu an için 415 TL) eğitim bursunu almaya hak kazanmaktadır. Bu bursu almaya hak kazanan öğrenciler, sınıf tekrarına kalmamak şartı ile lise son sınıf bitirene kadar bu bursu almaya devam etmektedirler. Ayrıca ikamet ettiği yerde eğitim imkânı olmayanlar da tercihlerine göre yatılı okumaya hak kazanabilmektedir.

MEB 2014 yılı Parasız Yatılık ve Bursluluk başvuru kılavuzunu yayınladı. Kılavuza () adresinden ulaşılabilir. Sınavla ait iş ve işlemler ile ilgili takvim şöyle.

                                       2014   PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK SINAV TAKVİMİ

SINIF

PARASIZ YATILILIK VE BURSLULUK

SINAVI

BAŞVURU

TARİHİ

SINAV GİRİŞ

BELGESİ

İLANI

SINAV TARİHİ

SINAV

SONUÇLARININ   İLANI

PARASIZ YATILILIK İÇİN PANSİYONLU OKUL   ve BURSLULUK TERCİHLERİNİN ALINMASI

PANSİYONLU OKULLARA

YERLEŞTİRME SONUÇLARININ İLANI

5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıflar

17-28 Mart 2014

10 Haziran 2014

22 Haziran 2014

21 Temmuz 2014

06-15 Ağustos 2014

25 Ağustos 2014

8’inci sınıf

17-28 Mart 2014

(başvuru şartları kontrolü)

28-29 Kasım 2013(yapıldı)

28-29 Nisan 2014

21 Temmuz 2014

06-15 Ağustos 2014

25 Ağustos 2014

                       

Takvimden de anlaşılacağı üzere sınava başvurular 17-28 Mart 2014 tarihleri arasında öğrencinin eğitim gördüğü okula velinin başvuru evrakını teslim etmesi ve imzalı bir örneğini alması ile gerçekleşecektir. 8. Sınıf öğrencileri ayrı bir sınava girmeyecek, 1. Dönem ve 2. Dönem yapılan TEOG sınav sonuçlarına göre değerlendirilecektir. Fakat 8. sınıf öğrencileri de sınava girmek isterlerse belgeleri ile birlikte okul müdürlüklerine müracaat edeceklerdir.

 5, 6, 7, 9, 10 ve 11’inci sınıflara yönelik olarak PYBS, 22 Haziran 2014 tarihinde Türkiye saatiyle saat 10.00’da, MEB YEĞİTEK tarafından yapılacaktır. Parasız yatılılık ve bursluluk sınavını kazanan öğrenciler, bu haktan yararlanmak için, 06-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında okul müdürlüklerine başvurarak tercihlerini yapacaklardır. Tercih yapmayan öğrenciler bu haklarından yararlanamazlar.

2014 yılı MEB PYBS’na girebilmek için; maddî imkânlardan yoksun bulunmak (Bunun için ailenin 2013 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2014 Malî Yılı için tespit edilen 6.150,00 TL (altıbinyüzelli TL)’yi geçmemesi gerekir. Geliri bu rakamı geçenlerin, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç hangi kontenjan grubunda olursa olsun PYBS başvuruları kabul edilmeyecektir.). Bu miktarın belirlenmesinde ailenin 2013 yılı gelir beyanı (Ailede beraber oturup çalışan anne-baba ve diğer bireylerin geliri, kira ve daha başka gelirler) toplamını ailede oturan fertlere bölündüğünde kişi başı yukarıda belirtilen rakamı geçemeyecektir. O nedenle başvuru esnasında öğrenci velisinden bu gelirlerini gösteren belgeler ve ailede oturan kişi sayısını gösteren vukuatlı nüfus örnekleri okul idareleri tarafından istenecek ve başvurular MEB’in e-okul sisteminde onaylanacaktır.

Bursluluğu tercih etmek için; ortaokulların 5, 6, 7 ve 8’inci sınıfları ile imam hatip ortaokullarının 5 ve 6’ncı sınıflarında öğrenim görüyor olmak veya ortaöğretim okullarının (Liselerin) hazırlık sınıfı hariç olmak üzere 9, 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak şartı aranmaktadır.

Parasız yatılılığı tercih etmek için; ortaokulların 8’inci sınıfında öğrenim görüyor olmak veya ortaöğretim okullarının hazırlık sınıfı hariç; 9, 10 ve 11’inci sınıflarında öğrenim görüyor olmak şartı aranmaktadır.

Bulunduğu sınıfta (sağlık raporu nedeni ile hariç) sınıf tekrarı olan öğrenciler de sınava müracaat edememektedir.

Devlet tarafından “Korunmaya Muhtaç Çocuklara” gerekli kontenjan ayrılmıştır. Bu öğrencilerden; 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamına giren ve yetiştirme yurtlarından gelen veya aynı kanunlar gereğince haklarında tedbir kararı verilmiş olan öğrencilerden durumlarını gösterir belge istenecektir.

Korunmaya Muhtaç Çocuklar haricindeki tüm öğrencilerden, sınav başvurusu esnasında “(EK–1) Öğrenci Ailesinin Maddî Durumunu Gösterir Beyanname” istenecektir.

Sınavda 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında fotoğraflı “Sınav Giriş Belgesi”, “Nüfus Cüzdanı” veya “Pasaport” en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalemkalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Kimlik belgeleri (nüfus cüzdanı veya pasaport) yanında olmayan öğrenciler kesinlikle sınava alınmayacaktır. Öğrenciler; sınava fotoğraflı “Sınav Giriş Belgesi”ndeki fotoğrafıyla karşılaştırıldığında tanınmasını sağlayacak bir kıyafetle sınava gireceklerdir.

Sınava girecek tüm öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyor; hepinizin iyi bir hafta sonu geçirmenizi temenni ediyorum. (14.03.2014)

Herkes şikayet etse de günümüz ekonomik şartları eskiye oranla bir nebze iyileşme göstermektedir. Geçmiş dönem eğitim imkânları ile günümüz eğitim imkânları arasında da dağlar kadar fark vardır. Çok eskiye gitmeye gerek yok; 1970’lerin ortasında ilkokula başlayan bu satırların sahibinin dönemi ile bu günü karşılaştırsak bizlere hemen hemen bu konuda bir fikir verir. Tüm ilkokul öğrencileri hepimiz siyah önlük giyer, saman kağıt defterlere yazı yazardık. Saman kağıt defterlere yanlış yazdığımızda silgi ile düzeltmek istediğimizde hoş bir manzara olmazdı. Bu nedenle saman kağıt defter yerine birinci hamur, beyaz kağıt defterlerden isterdik. İşte o zaman annem alırdı sazı eline. “Bizim zamanımızda böyle defterler olsa biz havalara uçardık. Biz çimento kağıtlarını düzeltir, onlara yazmaya çalışırdık.” tabi onların dönemi bize göre çok daha fazla yoklukların olduğu bir dönem.

Şimdi ise çok şükür eğitimde yoklukları değil; içerikteki eksiklikleri, nasıl daha ileri bir eğitim yapabileceğimizi, seçmeli dersleri… konuşuyoruz. Eğitimin sorunları tabiî ki sıfır noktasında çözülmüş değildir, fakat bir hayli mesafe katettiğimiz de aşikârdır.

Gelelim hafta sonu tüm ülkemizde uygulanacak olan 2014 PYBS’na. MEB bu yıl yayınladığı PYBS başvuru kılavuzunda ailenin kişi başına yıllık gelirinin fert başına bölündüğünde 6150TL’yi geçmeyen öğrencilerin bu sınava başvurabileceklerini duyurdu. Bu ekonomik şartlarda olan ailelerin çocukları sınavda başarı gösterdiklerinde burs alma ya da bölgelerinde okul olmayan öğrenciler parasız yatılı okuma imkânlarına kavuşmaktadır. Şehirlerde yaşayan öğrenci ve velileri daha çok bursluluk tercihinde bulunmaktadır. MEB burs kazanan öğrencilere kazandıkları eğitim öğretim yılından başlamak üzere 12. sınıftan mezun olana kadar; sınıf tekrarı yapmamak şartı ile geri ödemesiz burs vermektedir. Burslar öğrencilere 1 yıl içerisinde 3’er aylık dönemlerle 4 kez olmak üzere 438 TL olmak üzere yatırılmaktadır. Günümüz şartlarında bir çoğumuza az gibi görünse de, imkanı olmayanlar için büyük işler gören, en azından öğrencinin okul ihtiyaçlarına katkıda bulunan bir imkandır.

Haftasonu 5, 6, 7, 9. ve 10. sınıf  öğrencileri bu bursluluk-yatılılık imkanlarından faydalanabilmek üzere sınava girecektir. PYBS ile LYS sınavı aynı güne geldiği için MEB yayınladığı sınav giriş belgelerindeki sınav saatinde bir değişiklik yapmıştır. PYBS saat 10:00 da değil de, LYS sınavı bittikten sonra saat 14:00’da gerçekleştirilecektir.

Öğrenci ve velilerin en sık sorduğu soruların başında, bu sınavı kazanabilmek için kaç puan almak gerektiği şeklinde olmaktadır. Bu sınıflardaki öğrencilerin sınavı kazanması için sabit bir puan yoktur. MEB, her yıl belli sayıda öğrenciye burs verdiği için sıralama en yüksek puandan, aşağıya doğru sıralanmaktadır.

2014 PYBS sonuçları 21 Temmuz’da açıklanacaktır. 8. sınıf öğrencilerinden PYBS’ye başvuranlar ayrıca farklı bir sınava girmeyecekler, onların sonuçları TEOG ortalamalarına göre aynı tarihte ilân edilecektir. Sınavı kazanan öğrenciler 06-15 Ağustos 2014 tarihlerinde parasız yatılı pansiyonlu okul veya burs tercihini kendi okullarında e-okul sistemi üzerinden gerçekleştireceklerdir. Bursluluk ve yerleştirme sonuçları ise 25 Ağustos 2014 tarihinde açıklanacaktır.

Öğrencinin eğitim gördüğü alanda daha fazla maddi imkâna kavuşması, onun farklı kaynaklardan yararlanmasına veya takviye ders almasına imkan sağlamaktadır. En azından böyle bir imkâna kendi bilgisi ile ulaşan öğrenciye büyük bir motivasyon olmaktadır. O nedenle PYBS’yi kazanan öğrenciler eğitim basamaklarında başarmanın ödülü olarak daha bir şevkle çalışmaktadır. Bu uygulamanın artarak devam etmesi bu güzel çalışmaya daha bir güzellik katacaktır.

Haftasonu LYS ve PYBS sınavlarına girecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Öğrenciler bizim dönemimize göre sınavlara gerçekten çok daha bilinçli ve uzun bir eğitim süreci ile hazırlanıyorlar. O nedenle her öğrencinin çalıştığı kadar bir başarıya ulaşacaklarına şimdiden söylüyorum. Heyecanlanmayın, sınava girin ve öğrendiklerinizi uygulayın. Başarı sizi çalışmalarınız kadar takip edecektir.

Bu sınav haftasının sona ermesi ile yaz tatili tam olarak başlamış olacak. Hepinize başarılar ve devamında iyi tatiller. (20.06.2014)

Yorumlar 8 Yorum
ÇOK OKUNANLAR