Çalışan annelerin yeni hakları
Çalışan annelerin yeni haklarına ilişkin düzenleme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca imzalandı. İşte çalışan annelerin doğum izninden, yarı zamanlı çalışmaya kadar yeni düzenlemeyle kazanacakları hakları.
Yeni çıkarılan kanun maddesiyle doğum /, ve evlat edinme sonrası kadın ve erkek işçileretanınan kısmi süreli çalışma hakları yeni bir boyut kazandı. Doğum ve evlat edinme sonrasında tanınan kısmi süreli çalışma hakkına ilişkin merak edilen hususların yanıtlarını burada!
Milliyet yazarı Cem Kılıç dün yayınlanan yazısında, doğum ve evlat edinme sonrasında tanınan kısmi süreli çalışma hakkına ilişkin merak edilen hususları ele aldı.
1 - Doğum veya evlat edinme sonrasında ne kadar süreyle kısmi süreli çalışılabilir? Gerek İş Kanununun 74. madesinde yapılan değişikliğe, gerekse çıkması beklenen "Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik"te yer alan düzenlemelere göre; doğum sonrasında kısmi süreli çalışma hakkının iki şekilde düzenlenmiş. Buna göre, ilk olarak analık izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde; birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilmesi söz konusu. .
Bu çalışma şeklinde, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışan işçi, ücretinin yarısını işverenden; diğer yarısını ise İŞKUR'a başvuru yaparak yarım çalışma ödeneği olarak alacak. Böylece, bir ay süresince kısmi süreli çalışan işçiye İŞKUR tarafından 823 TL tutarında, yani asgari ücretin yarısı kadar yarım çalışma ödeneği ödenecek. Öte yandan, asgari ücretten daha yüksek ücretle çalışan işçiler için bir miktar ücret kaybı söz konusu olacak. Bununla birlikte, kısmi süreli çalışan ve İŞKUR'dan yarım çalışma ödeneği alan işçinin çalışmadığı günlere aitsigorta primi de İŞKUR tarafından yatıracağından emeklilik açısından herhangi bir kaybı söz konusu olmayacak. .