Çalışanın ölüm ve maluliyet aylığı isyanı!
Çalışanlar için 1 yılın 360 gün sayılması, 5 günün sayılmaması yaşlılık aylığı 150 gün gecikiyor, ölüm ve maluliyet aylığında mağduriyet oluşabiliyor.
Sosyal Sigortalar Kanunu gereği yılın 365 değil 360 gün sayılması, tepkilere yol açıyor.
İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, kanundaki düzenleme ile işverenlerin çalışanlarını ayda 30, yılda 360 gün üzerinden sigortaladığını, kayba uğrayan 5 günün ise vefat eden işçinin eşine ve çocuklarına aylık bağlanamamasına neden olduğunu belirtti.
GECİKMELER OLUYOR
Meltem Öztürk, şöyle konuştu: "Çalışırken vefat eden işçinin eş ve çocuklarına maaş bağlanabilmesi için en az 5 yıllık sigortalılık süresi ve adına 900 gün prim ödenmiş olması gerekiyor. Bu 5 günlük süre maaşı engelleyebiliyor. Malul sayılabilmek için 1800 gün prim gerekiyor. 1751-1799 arası prim ödeme gün sayısına sahip olan kişiler malul sayılmamakta. Prim ödeme gün sayısı yılda 365 gün olsaydı, aynı kişiler malul sayılabilecekti. Kişiler yaşlılık aylığı için gerekli prim ödeme gün sayısına da yaklaşık 100-150 gün erken ulaşabilecektir."
MAĞDURLAR DAVA AÇABİLİR
Meltem Öztürk, "Söz konusu düzenleme aynı zamanda Anayasa'nın 60'ıncı maddesindeki herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu ve devletin bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alacağı hükmüne de aykırıdır" dedi. Öztürk, tahsis talepleri yeterli prim gün sayısına sahip olmadığı için reddedilenlerin dava açarak primlerini artırabileceğini söyledi.