BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

Cebimizden sağlığa 3 milyar 249 milyon lira ödedik!

2014 yılında vatandaşlar hastane muayene katılım ücreti ve reçete parası olarak hazineye 3 milyar 249 milyon lira ödedi.

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, hükümetin sosyal devlet olma yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirterek, “Ücretsiz olması gereken sağlık hizmetleri vatandaş için artık büyük bir külfet halini almıştır. Artık hastalardan muayene katılım payı ve reçete parası alınması gibi uygulamalara son verilmelidir” dedi.

Bağımsız Sağlık-Sen’in Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, 2014 yılında vatandaş muayene ve reçete ücreti olarak Hazine’ye 3 milyar 249 milyon TL’yi cebinden ödedi. Muayene başına 5 TL katılım payı alınan devlet ve üniversite hastanelerinde 346 milyon 700 bin muayene gerçekleşirken, muayene katılım payının 12 TL olduğu özel hastanelerde ise geçen yıl 87 milyon 110 bin muayene yapıldı. Ortalama olarak 5 muayeneden biri ücret talep edilmeyen acil servisler ve katılım payı alınmayan başvurulardan oluşurken muayene katılım payı olarak devlete 2 milyar 223 milyon TL ödendi.

1 MİLYAR TL REÇETE PARASI

Vatandaşın sağlıkta ödediği bir diğer ücreti ise 3 TL’lik reçete parası oluşturdu. 2014 yılında 342 milyon reçete yazılırken, reçete parası olarak vatandaşın cebinden 1 milyar 26 milyon TL’nin çıktığı belirlendi. Böylelikle geçen yıl muayene katılım payına verilen 2 milyar 223 milyon TL’ye reçete parası da dahil edildiğinde vatandaşın cebinden Hazine’ye aktarılan para 3 milyar 249 milyon TL’ye ulaştı.

MUAYENE, REÇETE, İLAÇ CEP YAKIYOR

Vatandaşlardan oldukları her bir muayene için ücret alınıyor. Devlet ve üniversite hastanelerinde muayene katılım payı olarak 5 TL, özel hastanelerde ise 12 TL tahsil ediliyor. Ayrıca reçete başına 3 TL, üçüncü ilaçtan sonraki her bir ilaç için ise ilave 1 TL vatandaştan alınıyor.

ECZACILAR TAHSİLATÇI OLDU

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar konuya ilişkin açıklamasında, sağlığın paralı hale getirilmesi ve her muayeneden ücret alınmasının sosyal devlet ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çekerek, devletin muayene esnasında alamadığı ücretleri eczacılar aracılığıyla tahsil etmeye çalışmasının ise eczacılar açısından ayrı bir mağduriyet yarattığını söyledi.

Eczacıların devletin tahsilatçıları olmadığının altını çizen Bayraktar, eczacıların kendi vazifeleri olmayan bu iş nedeniyle vatandaşla karşı karşıya getirildiklerini belirtti.

UYGULAMAYA SON VERİLMELİ

Bayraktar, zorunlu sağlık sigortası kapsamına alınarak çalışmayan vatandaşlardan dahi sigorta ücreti alındığını belirterek, insanlar bu parayı ödese bile bu kez katılım payı ve reçete parası gibi uygulamalarla bir kez daha cebinden ödeme yapmak zorunda kaldığını ifade etti. Bu tür ücretlendirmelerin sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Bayraktar, “Ücretsiz olması gereken sağlık hizmetleri vatandaş için artık büyük bir külfet halini almıştır. Artık hastalardan muayene katılım payı ve reçete parası alınması gibi uygulamalara son verilmelidir” dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR