BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,94
ALTIN 3.005,09
EMEKLİ

Çoğu kişi bunları bilmiyor! Emeklilik maaşını artırmanın yöntemleri

Çalışan vatandaşlar emekli olduklarında ne kadar maaş alacaklarını merak ediyor. Emekli maaşını artırmak için çalışırken alınacak birçok tedbir mevcut. Emekli maaşını artırmak için bilinmesi gereken hususlar var.

Çalışanların en çok merak ettikleri iki konu var. Birincisi; ne zaman emekli olacakları, ikincisi ise ne kadar emekli maaşı alacakları. Birincisini sizin işe giriş tarihiniz ve yaşınız belirliyor. İkincisini ise belirlemek sizin elinizde. Herkesin merak ettiği soru şu: Emekli olunca alacağım maaşı artırmak mümkün mü? Emekli maaşım nasıl hesaplanıyor?

Her iki soruya da cevap vermeye çalışalım..

Şu anda milyonlarca çalışan yaşı dolmadığı için emekli olamıyor ve bunların büyük kısmı çalışıyor. Çalışmaları emekli maaşını artırabilir de azaltabilir de. Burada püf noktalara dikkat etmek lazım. En önemli parametre sizin brüt maaşınız. Bu maaş eğer 4 bin lira ve üzerindeyse ileride maaşınız artacak. Asgari ücret ise istenilen seviyede artmayacak. Gelin emekli maaşını artıracak 8 adımı birlikte inceleyelim.

1) ÜÇ AYRI DÖNEM HESAPLANIYOR

Emekliliğinizi planlarken son bir iki yılı düşünmeyin. Şimdiden yani eğer imkan varsa 8-10 yıl öncesinden yapın. Böylece alacağınız maaşı daha da artırabilirsiniz. Çünkü maaş hesaplarken kazançlarınızın tamamına bakılıyor. Yani ilk sigorta olduğunuz tarihte aldığınız maaş da son maaşınız da emekli ücreti hesaplamasında kullanılıyor. Bu hesaplama da üç ayrı dönemde yapılıyor.

Emekli maaşı hesaplamasında kullanılan aylık bağlama oranları farklı dönemler için farklı oranlarda uygulanıyor. Yani her dönem için de ayrı hesaplama yöntemi kullanılıyor. Emeklilik için yapılan hesaplamalarda 2000 yılı öncesi, 2000-2008 10. ayı arası ve 2008 yılının 10. ayından sonrası olmak üzere üç ayrı dönem uygulanıyor. 2000 yılı ve öncesindeki dönemde aylık bağlama oranları çok daha yüksek uygulanıyor. Burada kazanca göre yüzde 70'i bulan çarpan kullanılıyor. Gösterge ise 14 binlere kadar çıkıyor. Yani bu dönemde yüksek kazanç bildirip çalışması fazla olanlar için emekli maaşı da yükseliyor. 2000-2008 arasında ise aylık bağlama oranları biraz daha düşerken bu kez gösterge sisteminin yerine gelişme hızı ve enflasyon da devreye giriyor. Güncelleme katsayılarıyla kazançlar bugüne uyarlanıyor. 2008'in 10'uncu ayından sonraki dönemde ise aylık bağlama oranları düşerken gelişme hızının yüzde 30'u dikkate alınıyor. Dolayısıyla emekli maaşını en az etkileyen dönem 2008 Ekim ayından sonraki çalışmalar oluyor.

Bu üç hesaplama toplanarak çalışanın emekli maaşı ortaya çıkarılıyor. Yukarıdaki hesaba göre 2000 öncesinde daha çok prim ödeyenlerin maaşları diğerlerine göre daha yüksek çıkıyor.

2) PRİME ESAS KAZANCA DİKKAT

Çok çalışmak ya da çok fazla günü olmak tek başına maaşı etkilemiyor. Hatta günü daha az olan birisi günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada sizin brüt maaşınız yani prime esas kazancınız önemli. Burada kabaca bir hesap yapılırsa brüt maaşınız 4 bin lira ve üzerinde ise yıllık 60-70 liralık bir maaş artırımına kavuşursunuz. Dolayısıyla maaşınızın asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Gerçek maaşınız SGK'ya bildirilmiyor asgari ücretten bildirilip kalan elden veriliyorsa emekli maaşınız asgari ücretten hesaplanıyor demektir. Burada işveren hem sizin geleceğinizi çalıyor hem de devletten vergi ve prim kaçırıyor. Bu durumları hemen ALO 170'e bildirin.

3) ÇOK SİGORTA ÇOK MAAŞ

Eğer imkanınız varsa birden fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir. Kaç yerde sigortalı olursanız olun bir ayda 30 gün sayılır. Ancak kazancınız toplanacağından yükselir. Burada bir üst tavan bulunuyor. SGK'ya bildirilecek prime esas kazanç brüt asgari ücretin 7.5 katından fazla olamıyor. Bu yıl içtin tavan ücret 22 bin 72 lira 50 kuruştur.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR