BIST 9.643
DOLAR 34,59
EURO 36,30
ALTIN 2.984,99
ÖĞRETMEN

Çok programlı liseler değil, çok problemli okullar!

Çok programlı liselere ayrılan kontenjanların üstünde yerleştirme yapıldı ve liseler adeta alarm vermeye başladı.

MEMURLAR- Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında kapasitesinin üstünde öğrenci yerleştirilen okullarda sorun büyüyor. En büyük sıkıntıyı da çok programlı liseler çekiyor. Düz liselerin kaldırılmasından sonra imam hatibe veya meslek lisesine yerleşmek istemeyen öğrencilerin tercih ettiği bu okullar alarm durumuna geçti. Kalabalık yüzünden binalarda adım atmak neredeyse imkansız. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre sınıf mevcutlarının fen, sosyal bilimler liselerinde 36'yı, Anadolu liselerinde ise 40'ı geçmemesi gerekiyor. Ancak İstanbul'un çoğu ilçesinde bir dersliğe düşen öğrenci sayısı 60'ın üzerinde. Arnavutköy ve Gaziosmanpaşa'daki çok programlı iki lisede ise sınıf mevcutları ortalamaları ikiye katladı. Gaziosmanpaşa Fahrettin Özüdoğru Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde bir sınıfın mevcudu 99'u gösteriyor. Nakiller devam ettiği için sıkıntı giderek büyüyor. 1.763 öğrencisi olan okulun 25 dersliği var ve bu kapasiteyle bile sınıf başına 70 öğrenci düşüyor. Arnavutköy Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde de 9.sınıfların (lise 1) mevcudu 70'i buluyor. Öğrenciler sınıftaki sıralara sığmayınca dersi ayakta dinlemek zorunda kalıyor. 10, 11 ve 12. sınıflarda ise rakam 45'ler civarında. İkili eğitim veren okulda sadece 12. sınıflar sabahçı. Geri kalanlar öğlen eğitim görüyor.

EĞİTİM YENİ BAŞLADI AMA OKULLAR HARAP

Okullardaki sıkıntı sadece sınıf mevcutlarıyla da kalmıyor. Eğitim yılı yeni başlamış olmasına rağmen, okul binaları harap durumda. Yaşanan sıkıntıyı sadece bir okuldaki örnek anlatmaya yetiyor. Kağıthane İmece İlkokulu'nun lavabosu haftalardır arızalı. Yerinden çıkan lavaboyu ters çevirerek çözüm üretilmiş. Ancak lavabonun devrilerek öğrencilerin üstüne düşme riskini kimse dikkate almıyor. Zincirlikuyu İSOV Mesleki ve Teknik Anadolu Meslek Lisesi'nin tuvaletinde çekilen bir görüntü ise sigaranın okullarda ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Öğretmenlerden ve idarecilerden gizli lavabolarda sigara içen öğrenciler izmaritlerini lavaboya atıp sigarayı ise tuvalet kapılarında söndürüyor.

TEK YÖNETİM ALTINDA FARKLI ÖĞRETİM PROGRAMLARI UYGULANIYOR

Çok programlı liseler, ortaöğretimin genel, mesleki ve teknik öğretim programlarını tek yönetim altında uyguluyor. Nüfusu az ve dağınık olan yerler için bu okullar tercih ediliyor. Öğrencilere bitirdikleri programa ait diploma (lise, meslek lisesi, imam hatip lisesi gibi) düzenliyor. İkametgah adresine dayalı kayıt bölgesi sınırlaması olmadan bu okullara tercih yapılabiliyor. Çok programlı liseler öğrencilere bazı imkanlar sağlıyor. Yatılılık bunların başında geliyor. Çok programlı liselerde parasız yatılı olan kız ve erkek öğrencilerin barınma/pansiyon, sabah-öğle ve akşam yemekleri ile giyecek ihtiyaçları karşılanıyor. Mesleki ve teknik ortaöğretim programı mezunları teknisyen unvanını kullanıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında işe başladıklarında, genel lise mezunlarına göre bir üst derece ile göreve başlıyorlar. Mezunları, YGS ve LYS'ye katılma hakkına sahip. Mezun oldukları alan/daldevamı niteliğinde veya en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokullarına sınavsız olarak devam edebiliyorlar. Alanlarının devamı niteliğinde olan yükseköğretim kurumlarını tercih etmeleri durumunda kendilerine ek puan veriliyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR