BIST 9.900
DOLAR 34,12
EURO 38,13
ALTIN 2.879,86
GÜNCEL

Covid-19'a benzer yeni bir virüs bulundu! Peki insanlara bulaşır mı?

Önceki araştırmalar, iyileşmiş olan Kovid-19 hastalarındaki antikor seviyesinin, semptonların ilk çıktığı andan itibaren yaklaşık 3 ay sonra azalmaya başladığını ortaya koydu. Ancak Science'ta yeni bir çalışmanın sonuçları paylaşıldı. Bu çalışmaya göre antikor seviyesi 5 aya kadar korunabilir.

Bilim insanları, mart ve ekim ayları arasında Kovid-19'a yakalanmış olan 30 binden fazla kişiden antikorlar dahil bağışıklık hücrelerini içeren kan plazmalarını analiz etti.

İyileşen hastaların çoğu hafif ve orta şiddette semptomlar yaşadı, ancak hastaneye yatmadılar. Hastalar koronavirüsü tedavi etmek için plazmalarını bağışladı. Belirtilenlere göre hastaların yaklaşık yarısı yüksek düzeyde antikor üretti.

Araştırmacılar antikor seviyesinin ne kadar süre dayandığına dair daha iyi bir fikir edinmek için, 121 katılımcıdan oluşan daha küçük bir gruba odaklandı. Antikor seviyesini birkaç kere ölçtüler. İlk semptonların çıkmasından 1 ay sonra, ardından 52, 82 ve 148. günlerde katılımcıların antikor seviyesi ölçüldü. Çalışmanın sonunda çoğu kişide önemli seviyede antikor bulundu. Bu antikorlar, SARS-CoV-2'yi 5 ay boyunca laboratuvarda hemen hemen aynı seviyelerde nötralize etmeye devam etti.

Çalışmayı yapan ekibin lideri olan profesör Ania Wajnberg yaptığı açıklamada, güçlü antikor seviyesi bulmalarının sebebinin kullandıkları testle ilgili olabileceğini söyledi. Wajnberg, bağışıklık sistemi için çekici bir hedef olan koronavirüs spike proteininin bir kısmına özgü olarak, vücudun o bölgeye yönelik daha fazla antikor ürettiğini söylüyor. Profesör Wajnberg, diğer araştırmacıların virüsün farklı kısımlarına yönelen antikorları tespit etmek için farklı çalışmalar yapmış olabileceğini ve bu yüzden hızla azalmayı tespit etmiş olabileceklerini belirtti.