Davutoğlu'ndan annelere ve evlenenlere müjde!
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması konulu programı açıklıyor. Davutoğlu'ndan doğum yapacak annelere müjdeli açıklamalar geldi.
MEMURLAR- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ailenin ve Dinamik Nüfusun Korunması konulu programı açıklıyor. Davutoğlu'ndan doğum yapacak annelere müjdeli açıklamalar geldi.
Davutoğlu'nun açıklamaları şöyle;
Bugün açıklayacağımız öne çıkacak başlıklar şöyle;
- Ailenin korunması
- İkincisi ise kadın istihdamı ve çalışma hayatında korunması.
- Nüfus dinamizminin korunması.
Bu programda 3 bileşen altında 38 eylem bulunuyor. Tüm ailelerimize ulaşacak bir yapılanmaya gidiyoruz. Öncelikle Türkiye'nin risk haritası oluşturulacak ve 500 aileye bir sosyal destek uzmanı düşecek. Kuracağımız bu sistem ile destek sahibi aileleri tespit edeceğiz ve onlar bize ulaşmadan biz onlara ulaşacağız. Bir denetim mekanizması oluşturacağız ve bu destekleri takip edeceğiz.
SOSYAL DESTEK PROJESİNE 5 BİN KİŞİ ALACAĞIZ
Program kapsamında 2 bin personelimiz var ayrıca sosyoloji, psikoloji, PDR, sosyal hizmet alanlarında 5 bin eleman daha istihdam edeceğiz. Bu elemanlar mobil erişim cihazları ile bu ailelerimize sürekli ulaşır pozisyonda olacak.
DOĞUM NEDENİYLE ÜCRETSİZ İZİNLER BORÇLANMA OLMAKSIZIN DERECE KADEMEDE DEĞERLENDİRİLECEK
Doğum nedeniyle ücretsiz izinleri, borçlanma olmaksızın derece kademede değerlendireceğiz. Burada ücretsiz bir uygulama olacak. Erkeklerin askerlikten kazandığı hak gibi kadınlardan doğumdan aynen yararlanacak. Doğum nedeni ile yarı zamanlı çalışma konusunu çalışacağız. Anneler istemeleri halinde günlük 8 saat mesailerinin 4 saatini çocuklarının yanında geçirebilecek. Bu yarı zamanın ücretini işveren geri kalanını devlet olarak biz karşılayacağız. 0-12 aylık çocukları evlat edinenleri de bu kapsama alacağız. Çoğul gebelik halinde bu süreler 1'er ay uzatılacak.
MEMURLARA PREMATÜRE DOĞUMLARDA İLAVE İZİN
Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Bu 300 saate kadar olacak. Prematüre doğum, evlat edinme halinde izin haklarını yeniden düzenliyoruz. Anne doğum anında çocuğunu kaybederse izin hakkını baba kullanabilecek. Memurlara prematüre doğumlarda ilave izin vereceğiz. 7.5 aylık doğmuşsa 1.5 ay bu izinlerden sayılmayıp eklenecek. İşçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz. Cumartesi Pazar da girdiği için net bir hafta anlamına gelir.
Babalık izinlerini yeniden düzenleyeceğiz. İşçi eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin verecek. Çocuğun yüzde 70 engelli olması veya sürekli hastalığı olması halinde ebeveynlerden birine yılda 10 gün izin hakkı vereceğiz.
DOĞUM PARASI ANNENİN HESABINA YATACAK
Anneler için doğum yardımını annenin hesabına yatıracağız. Her bir anneye ilk çocukta 300 TL, ikinci de 400 TL, üçüncü çocuğa ise 600 TL yardımda bulunacağız.
BELEDİYELERE KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIM EVİ ZORUNLULUĞU
Gündüz bakım evlerini yaygınlaştırmak için vergi teşviği getirilecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakımevi açma zorunluluğu getireceğiz
DEVLET'TEN ÇEYİZ HESABINA YÜZDE 15 KATKI
18 yaşından sonra çocukların kullanabileceği bir tasarruf hesabı açacağız. Ebeveyn ne kadar yatırmışsa yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin TL biriktirmişse devlet ona 15 bin TL ekleyecek. Her evlilikte çeyiz hesabına yüzde 15 civarında yapacağımız katkıyla hayırlı nesiller için katkıda bulunacağız. Uyuşturucu ve istismara maruz kalmış çocuklar için çocuk destek merkezleri kuracağız.
EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MERKEZLERİ YAYGINLAŞACAK
Aile hizmet danışmanları gibi evlilik öncesi eğitim merkezlerini yaygınlaştıracağız. Anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeler getireceğiz. Engelli ve yaşlı dostu şehir modelleri geliştireceğiz.Yaşlı hizmet merkezlerinin sayısını ve faaliyetlerini de arttıracağız.
Ayrı bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Kadın ve çocuğa şiddete karşı çok kapsamlı bir seferberlik başlatacağız. En affedilemez şiddet aile içinde kadına ve çocuğa karşı uygulanan şiddettir. Kadına karşı şiddet konusunda devlet olarak etkin mücadeleye devam edeceğiz. Aileyi destekliyoruz. Kadının istihdama katılımını da aynı oranda destekliyoruz. Arada oluşacak farkları da devlet kendisi kapatmayı taahhüt ediyor. Yaşlanan bir nüfusu tekrar bir nüfus dengesine getirtmek en az bir nesil, 30-40 yıl alır. 1-2 ay içinde tüm yasal süreçler tamamlanacak.
Soru ve Cevaplar:
Özel sektör ve işverenler ne derece memnun olur bu paketten?
Alacağınız her tedbirin yan etkisi olabilir. Önemli olan onu minimuma indirmek. Alacağımız tedbirlerde özel sektöre neredeyse hiç yük getirmiyoruz. Diyelim yarı zamanlı çalışacak kadın. Diyelim ki 40 saat çalışacak. 40 saatin 20'sini özel sektör, 20'sini devlet ödeyecek.
Doğurganlık hızı şu anda 2.1.. Oranın bunun altına düşmemesine özen göstereceğiz. 65 yaş sütü nüfusun da şu andaki yüzde 7'ler oranında tutunmasını sağlamak. Uzun vadede doğurganlık oranını yüzde 3'e kadar çıkarmaya kararlıyız.
Kadına yönelik şiddette durum nedir?
Başbakan Ahmet Davutoğlu: Şiddet zihniyetle ilgili bir mesele. Bu zihniyeti değiştirecek uzun vadeli program ve kampanyalara devam edeceğiz. Bizim oralarda zikredilen bir söz vardır: Erkeğin keli kadını, kadının keli çocuğu döver. Keli kötüsü anlamında bizim oralarda. Her türlü şiddetin olmaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Olması halinde alacağımız tedbirleri yeniden gözden geçireceğiz.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam: Panik butonu sisteminin pilot aşamasının sonuna geldik. Onu biraz revize etmek gerektiğini düşünüyoruz. Denetimli serbestlik modeline benzer bir model olabilir mi diye çalışmalar sürüyor.
Doğum izni süresi 18 haftaya çıkıyor ve kademeli olarak arttırılıyor mu?
Şu anki doğum izni konusunda değişiklik yok. 16 hafta kalıyor. Buna ek olarak annelik izni olarak ilk çocuk için 8 hafta, ikinci çocuk 16 hafta, üçüncü çocuk için 24 hafta daha ekliyoruz. Anne ek olarak günde 4 saat çalışıp sonra evine gelecek ama tam zamanlı çalışmış gibi ücret alacak. Sonra anne o bittikten sonra ben eğitim çağına kadar çocuğumla daha fazla kalmak istiyorum derse kısmi zamanlı çalışma ve çalıştığı dönem kadar ücret alma ile çocuğu 5.5 yaşına gelene kadar bu haktan faydalanacak. Prematüre doğumda 2 ay daha eklerseniz 8 aya kadar çıkıyor tam ücret aldığı dönemi söylüyorum . Yarı zamanlı olan dönemde iş dünyası maliyetleri de düştüğü için yeni bir kadını da istihdam edebilir. İstihdamı azaltıcı değil arttırıcı bir paket.
Kimler yararlanabilecek?
Yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren yeni çocuklar için geçerli olacak
Babalık izni de artacak mı?
Babalığın kendisi teşviktir. Tüm çileyi anne çekiyor, teşviki baba görüyor. Babalığa teşviki 3 gün olan ve sadece memurlara olan hakkı tüm çalışanlara 5 gün olarak düşünüyoruz. Bu 5 günde nasıl olsa bana izin verildi diye maçlarda, stadyumlarda geçirmesin diye anneden yazı getirmesini.. Latife olarak söylüyorum tabi.. Çeyiz hesabı erkek ve kız çocuklar için. Evlilik cüzdanını ibra ettiği anda devlet katkı payını alacak. Bunun da 27 yaşına kadar almasını düşünüyoruz. Ondan sonrakiler de geç evliliği teşvik olur. Diyelim ki 21 yaşında evlendi. Anne ve babası o yaşa kadar 100 bin TL biriktirmişse yüzde 15 ek katkı yani 15 bin TL'yi devlet verecek. Hastanelerde doğum haberi aldığı anda hediye yardımı gidecek. Kırsal kesimde evde doğum yapan olursa gidip nüfus kaydını yaptırdığında devlet ilk altını takmış olacak