Denklik mağdurlarının sorununu çözülüyor mu?
Suriye üniversitelerinden mezun olan çok sayıda Türk Vatandaşı denklik belgesi alamadığı için ciddi bir sıkıntı yaşamaktadır.
Suriye üniversitelerinden mezun olan çok sayıda Türk Vatandaşı denklik belgesi alamadığı için ciddi bir sıkıntı yaşamaktadır. Uzun süredir Suriye'de devam eden iç savaş ve Ülkemizin Suriye ile yaşadığı sıkıntıların faturası Suriye üniversitelerinden mezun olup ta YÖK'ten denklik belgesi alamayan öğrencilere de çıkmaya başladı.
Suriye üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin Türkiye'de işe girebilmeleri için YÖK tarafından 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği' gereğince denklik belgesi almaları gerekmektedir.
Mezkür Yönetmeliğe göre yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin denklik belgesi almasının prosedürü uzun bir süreç gerektirmektedir. Yine bu Yönetmelikte denklik belgesi verilebilmesi için ilgili ülkelerle yazışmalar yapılmasını gerektirmektedir. Ancak, Suriye'de süren iç savaş bu Ülkeyle yazışmaların yapılmasını imkansız hale getirmiş ve bu belgelerin iç savaş nedeniyle resmi yazışma yapılamadığından temin edilemediği Dışişleri Bakanlığı tarafından YÖK'e resmi yazıyla bildirilmiştir. (Bize gelen bilgiler bu yöndedir)
Hal böyle olunca, Türk Vatandaşı olup da Suriye'de yükseköğrenim görenlerin denklik belgesi alamadığı için ciddi bir mağduriyet yaşaması kaçınılmaz olmuştur. Denklik başvurusu yapıp da uzun süreden beri denklik belgesi alamayanların mağduriyetleri de her geçen gün artarak devam etmektedir.
Sorunun nasıl çözüleceği açıklayalım
Öncelikle sorunu çözecek kişiden başlayalım. Sorunu gündemine alacak, onu dert edinecek ve çözecek kişi YÖK Başkanıdır.
Öğrencilerin denklik belgesi almada mağduriyet yaşadığı ilgililerin hem fikir olduğu bir konudur ancak, mağduriyet yaşayanlarının bilinmesi sorunu tek başına çözmüyor. Denklik belgesi alamayan öğrencilerin sorununun çözümü için YÖK Başkanı tarafından inisiyatif alınması ve sorunu çözecek şekilde adım atılması gerekmektedir.
Bize göre YÖK'ün yapması gereken yukarıda belirtmiş olduğumuz Yönetmeliğe geçici bir madde ekleyerek ya da YÖK Genel Kurulu veya Yürütme Kurulu tarafından bir karar alınarak geçici süreliğine denklik belgesi verilmesinin önü açılmalıdır.
Sonuç olarak YÖK Genel Kurulu veya YÖK Yürütme Kurulu tarafından alınacak bir kararla savaş bitinceye kadar geçici süreliğine de olsa denklik belgesi verilmelidir ya da Yönetmeliğe geçici bir madde eklenmeli ve bu geçici maddede; savaş vb. olağanüstü haller durumuna göre nasıl bir işlem yapılacağı ve hangi belgelere göre denklik belgesi verileceği düzenlenmelidir. Savaş sonrasında da süreç normalleşince gerekli inceleme ve araştırma sonucuna göre şayet yalan beyanda bulunanlar var ise haklarında işlem yapılmalıdır. Yeterince savaş mağduru varken bir de bizler küçük inisiyatifler almayarak yeni savaş mağdurları oluşturmayalım ve bu çocuklardan birisinin bizim çocuğumuz olduğu varsayımıyla hareket ederek ne yapılması gerekiyorsa onu yapalım ve sorunu çözelim.