BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,37
ALTIN 2.933,66
ÖĞRETMEN

Dershane süreci aksamadan devam edecek

Bakanlar Kurulunda gündeme gelmesinin ardından dersane temsilcileriyle bir araya gelen MEB yetkilileri, yeni hazırlanacak taslağın bir an önce hükümete sunulacağını ve sürecin belirlenen takvime aksamadan yetişeceğini belirtti.

Bakanlar Kurulu'nda dershanelerle ilgili sürecin tekrar ele alınması kararlaştırılırken, dershanelerin kapatılması kararından vazgeçilmediği belirtildi.

Bakanlar Kurulu'na sunulan tasarıdaki eksik unsurların tamamlanması ve sektör temsilcilerinden gelen "görüşümüz sorulmadı" şikayetlerinin dikkate alınması için süreç yenilenecek ve Bakanlar Kurulu'nda konu tekrar ele alınacak. Taraflarla ilk görüşme Bakanlar Kurulu sonrasında gerçekleşti. Bakanlar Kurulu sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı, Dersane temsilcileriyle görüştü.

Arınç'ın sözleri rahatlattı

Bakanlık Müsteşarı ve dershanelerin kapatılması sürecini yürüten Yusuf Tekin ve Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, dershane temsilcileriyle Bakanlar Kurulu'ndan hemen sonra bir araya geldi. Görüşmeler sonunda taslakta belli değişiklikler yapılması gündeme gelecek. Taslağın son şeklinin hızla Bakan Avcı'ya sunulması ve konunun tekrar Bakanlar Kurulu'na getirilmesi planlanıyor. Sürecin uzun sürmeyeceği belirtilirken çalışmaların 2013-2014 öğretim döneminin sonunda dersanelerin kapatılması yönündeki takvimi aksatmadan tamamlanacağı ifade ediliyor. Dersane birlik ve dernekleri temsilcileri de verimli bir görüşme olduğunu belirtirken, Bülent Arınç'ın açıklamalarının rahatlattığını ve devam edecek olan görüşmelerde karşılıklı daha iyi anlaşılacağı beklentisinde olduklarını belirtti. Sektör temsilcileri taslakla ilgili şu önerileri sundular:

ÖZDER: Açık lise olabilir

Dersanelerin süresiz açık liseye dönüştürülmelerini önerdi. Böylece dershanecilik sektöründe oluşmuş olan birikim, sermaye, kapasite ve istihdamın doğrudan MEB'e entegre edilmiş olacağı ve böylelikle de ek bir yatırım yapılmaksızın kısa süre içinde 50 bin yeni derslik,70 bin yeni personel ile özel okulların eğitimdeki payının %3 den %7-8'lere yükseltilmiş olacağı vurgulandı.

ÖZDE-BİR ise, dersanecilik sektörünün devam etmesi görüşünü savundu. İhtiyaç ortadan kaldırılmadan dershanelerin kaldırılmaması ifade edildi.

GÜVEN-DER: Tanımı değişsin

Taslaktaki kurs tanımının değiştirilmesi istendi. Buna göre, taslağa bir geçici madde eklenerek "halen faaliyetteki dershanelerden dönüşüm için başvuru yapmayan veya dönüşümü başaramayanların en geç 4 yıl süreyle bakanlıkça kurum açma izinleri kurs olarak değiştirilerek faaliyetlerine devam izni verilmesi, bu sürenin bitiminde gerekli şartları taşımayanların ise faaliyetlerine son verilmesi" önerildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası,"Halka yanlış akseden konuların ele alınması ile birlikte paydaşlarla birlikte bu konunun tekrar ele alınmasının yerinde olacağı konusunda görüş birliğine vardık" demişti. Arınç, "Artık nitelikli eğitimi okullarımız vermeli, ilave bir tedbiri başkaları vermemeli. Aileler bu külfetten kurtulmalı" ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR