Dershane yüzünden binlerce öğrenci icralık!
Eğitimin kanayan yarası dersanelerin sebep olduğu dramlar yürek burkuyor. 20 bin öğrenciden 3 bin 500’ünün dersaneye gittiği Bingöl’de 600 aile dershane parası yüzünden icralık olmuş durumda. Diyarbakır’da bu sayı bin 500’e yaklaşıyor.
Dershanelerin özel okula dönüşmesini teşvik edecek yasa üzerindeki kara propagandalar devam ederken, dersane mağduru öğrenci ve veliler de seslerini duyurmaya çalışıyor. Çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlayabilmek için dersaneye başvuran ailelerin düştüğü yargı kıskacı yaşanan dramın farklı bir boyutunu ortaya koydu. Dersanelerin açılmasıyla doğru orantılı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da üniversiteyi kazanan öğrenci sayısının arttığı, yoksul aile çocuklarının ücretsiz ya da düşük ücretle dersanelere gidebildiği iddialarının ise yanıltıcı olduğu belirlendi.
DERSHANE MAĞDURLARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Bölgede dersane tartışmasının nabzını tutan STAR çarpıcı gerçeklerle karşılaştı. 20 bin öğrencinin üniversiteye hazırlandığı Bingöl'de dersaneye giden öğrenci sayısı üç bin 500 kadar. Bu öğrencilerin 600'ü ise dersane borcunu ödeyemediği için mahkemelik olmuş durumda. Diyarbakır'da ise bin 500 öğrencinin ailesi de dersanelerle mahkemelik... Bingöllü 600 öğrenciden biri olan Metin İnan'ın ağabeyi Bedri İnan, yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı: "Kardeşimi dersaneye gönderdiğime bin pişman oldum. Ben kahvede çalışıyorum zar zor ailemi geçindiriyorum. Şimdi ise icralık olduk. Bizim gibi borcunu ödeyemediği için sıkıntı çeken bir çok insan var. Bunlar yokluk nedir bilmiyorlar. Dersanelerin kapatılması ve artık bu çocukların okul eğitimiyle bu işin üstesinden gelmesi gerekir. Bu dersaneler çok büyük bir yük sırtımızda."
Kardeşini bu sene dersaneye kaydeden Emrullah Kanan da dersane mağdurlarından. Kanan yaşadıklarını söyle anlattı: "Kardeşim Abdullah'ı bu sene dersaneye kaydettim. Durumumuz iyi değildi. Kardeşim sadece bir hafta dersaneye gitti.
BİR HAFTA İÇİN TAM PARA ALDILAR
Bir hafta sonra SODES'e başvurduk ve ücretsiz kurs hizmeti aldık. Ben de kardeşimi kaydettiğim dersaneye giderek durumu anlattım ve kardeşimin kaydını sildirdim. Bir ay sonra ise avukat beni aradı ve icraya vereceğini söyledi. Bir haftalık dersane için tam dönem ücreti aldılar. Mecburen borç alıp ödemek zorunda kaldım. Bu resmen sömürüdür."
ÜNİVERSİTE UĞRUNA İCRALIKLAR
Yaklaşık 400 bin öğrenci nüfusuna sahip Diyarbakır'da 200 bin öğrenci sınava hazırlanıyor. 200 bin öğrencinin ise sadece 40 bini dersaneye gidiyor. Bu öğrenciler içinde de maddi imkansızlıklar nedeniyle dershane borcunu ödeyemeyen yaklaşık bin 500 aile mahkemelik... Dersaneye giden öğrenci nüfusu 30 bin olan Şanlıurfa'da da yüzlerce aile mahkemelik. Öğrenci sayısı 500 olan bir dersanede 72 öğrenci borcunu ödeyemediği için davalık olmuş.
PARALI VE PARASIZ ÖĞRENCİ ARASINDA EŞİTSİZLİK YARATIYOR
Adıyamanlı öğrenciler dersanelere sadece zengin olanların gidebildiğini söyledi. Bunun sınav sürecinde eşitsizlik ve bunalıma neden olduğunu belirten öğrenciler şunları kaydetti:
- Ali Tepe: Ailem beni dersaneye gönderemedi. Çünkü para sıkıntısı var. Zengin olanlar bu bölgede kalmıyor zaten, İstanbul gibi büyük şehirlere gidiyorlar. Burada dersaneye giden arkadaşım hiç olmadı. Sadece okuldaki eğitimle üniversite kazanan çok öğrenci var.
- Serap Eskici: Zengin olan çocuklar dersaneye gidiyor, zengin olmayanlar gidemiyor. Biz hiç dersaneye gidemedik. Bu yüzden yararını da zararını da bilmiyorum ama okul da bana yetersiz gelmiyor. Zengin olanların çocukları da fakir olanların çocukları da ek bir eğitim almadan sınavlara hazırlansın. O zaman gerçek adalet olacaktır. Kapatılmasından yanayım.
- Yunus Emre Taşkın: Hem okula, hem dersaneye para... Bizim insanların kaldırabileceği yük değil. Ayrıca aynı sınıfta dersaneye giden arkadaşlarımızı görünce kendimizi onların yanında kazanamayacağız sıkıntısına da sokuyoruz.
- Halil İbrahim Kılıç: Dersaneye gidenin ayrı bir üstünlüğü oluyor. Dersaneye ailesinin zoruyla gidenler de var. 7 gün okula gitmiş oluyorlar böylece. Haftasonlarını da dersanede geçiriyorlar.