BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
ÖĞRETMEN

Dershaneler merdiven altında büyüyorlar!

Yıllık gelirleri 16 milyarı aşan dershaneler, kayıt dışı büyümeye devam ediyorlar. Öğretmeni sigortasız çalıştıran dershaneler, kadro isteyenleri ise işten çıkarıyor.

Kapatılarak özel okullara dönüştürülmesi gündeme gelen dershanelerde en büyük sorunlardan biri de kayıt dışı. Dershanelerde 1 milyon 280 bin öğrenciye yaklaşık 51 bin 500 öğretmenle hizmet veriliyor.

ASGARİ BİLE DEĞİL

Sabah gazetesinin haberine göre; rakamlar, yılda ortalama 16 milyar lira gelir elde eden sektörün kayıt dışıyla büyüdüğünü ortaya koyuyor. Öğretmenlerin büyük bölümü ise stajyer kontenjanından sigortasız ve kadrosuz çalıştırılıyor.

MAAŞ ŞİKAYETİ

Halen kamuda çalışan öğretmenlerin maaşı ortalama bin 600 lira iken, dershanelerde ise bu rakam en iyi koşullarda 700 lira. Asgari ücretten daha az maaş alan öğretmenlerine sigorta yaptırmayan birçok dershane var. Çoğunlukla öğretmenlerle bir yıllık iş sözleşmesi yapılıyor. Bu nedenle sözleşmesi yenilenmeyen öğretmenler işten çıkarılsa bile dava açamıyor. Dershanede 1 yıl görev yapan ve ismini vermek istemeyen bir öğretmen, şunları anlattı: "İki ay deneme süresinden sonra kadro yapacaklarını söylediler. İki ay ücretsiz çalıştırıldıktan sonra kadroya alınmadım. 10 ay daha 300 liraya çalıştım. Bir yılın ardından kadro talep ettim ama olumsuz yanıt aldım." Başka bir öğretmen de kadro talep ettiğini, bu nedenle işten çıkarıldığını belirterek, şöyle dedi: "Dershaneler velilerden etüt parası alıyor. Biz sabah 8'den gece 10'a kadar çalışıyoruz. Ek mesai ücreti de almıyoruz."

DÖNÜŞÜM MAAŞLARI ARTIRIR

Dershane öğretmenlerinin maaşını devletin belirlemediğini anlatan Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, şunları söyledi: "Özelde çalışan bir öğretmenin maaşı devlet okulundan daha az olamaz maddesi var. Öğretmenlerin koşullarının iyileştirilmesi ve eğitim kalitesinin artması için dönüşüm şart. Avrupa'da özel okul oranı yüzde 25, Rusya'da bile yüzde 5 iken Türkiye'de bu 3'ün altında."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR