BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,36
ALTIN 2.932,23
ÖĞRETMEN

Dershaneler paraya para demiyor!

Kapatılması düşünülen dershaneler tam bir ticarethaneye dönüşmüş durumda. Kazançları çok yüksek dershaneler, velilerin de kabusu. 6'ncı sınıftan itibaren bir öğrenciye ödenen para 100 bin TL'yi aşıyor.

Dershanelerin kapatılması tartışması gözleri işin ekonomik boyutuna çevirdi. Türk Eğitim Derneği'nin hazırladığı rapor dershanelerin birer ticarethaneye döndüğünü, darphane gibi para bastığını gözler önüne serdi. Buna göre veliler her yıl en az dershanelere 16.7 milyar TL aktarıyor. Ortaöğretime geçiş sınavları için 8 milyar TL, üniversiteye giriş için ise 8.6 milyar TL harcanıyor. Veliler çocuklarını 6'ncı sınıftan itibaren dershanelere göndermeye başlıyor.

ORTALAMA 12 BİN TL

Sabah gazetesinin haberine göre; 6'ncı sınıftan itibaren üniversiteye kadar geçen sürede bir çocuk için dershaneye ödenen ücret en az 12, en fazla 100 bin lirayı buluyor. 6'ncı sınıfa giden bir öğrencinin dershane masrafı bin ila 7 bin lira arasında değişiyor. 7'nci sınıfa giden bir öğrenci için aileler bin ila 10 bin lira arasında para ödüyor. 8'inci sınıfta masraf bin 500'den başlayıp 15 bin liraya kadar çıkıyor. 9, 10 ve 12'nci sınıfa giden bir öğrencinin dershane masrafı ise 2 binden başlayıp 23 bin lirayı buluyor. Dershane ücretlerinden beli bükülen velilerin bir kısmı bankalara koşuyor. Çocuğunun eğitimi için kredi alanların sayısı her yıl katlanarak büyüyor. Bankacılar kullanılan eğitim kredilerinin yüzde 80'inin dershane için alındığını söylüyor. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı'na bütçeden ayrılan pay 55 milyar 704 milyon TL. Bu bütçe dershanelere ödenen para ile mukayese edildiğinde neredeyse eğitimin yan sektörünün ana sektörü geçtiği görülüyor.

20 KATI DAHA BÜYÜK

Türkiye'de 3 bin 640 dershanede 1 milyon 219 bin öğrenci eğitim görüyor. Ülkemizde 179 üniversite var. Öğrencileri üniversite kapısından içeri sokmak isteyen dershanelerin sayısı üniversitelerin neredeyse 20 katı.

DERSHANELER ANADOLU'DA DEĞİL ÜÇ BÜYÜK İLDE

Dershane tartışmasında kamuoyu da yanlış bilgilendiriliyor. "Dershane kapatmak Anadolu halkına ilim öğrenmeyin demektir" şeklindeki açıklamaları da rakamlar yalanlıyor. Veriler, her üç dershaneden birinin üç büyük şehirde toplandığını ortaya çıkarıyor. Ülke genelinde 3 bin 640 dershane bulunurken, bunların 692'si İstanbul'da yer alıyor. Ankara'da dershane sayısı 360. İzmir ise 204 dershaneyle üçüncü sırada. Bazı illerde ise sayı 10'u bile geçemiyor. En az dershanenin bulunduğu iller 2 ile Bayburt, 3 dershane ile Ardahan, Gümüşhane, Kilis ve Tunceli. Onu 5 dershane ile Bartın ve Çankırı, 6 dershane ile Bingöl, 7 adetle Iğdır takip ediyor.

EN AZ DOĞUDA

Düzce, Erzincan, Karaman, Kars, Niğde ve Sinop illerinde ise sadece 9. Dershane sayılarının bölgesel dağılımda Marmara öne çıkıyor. Doğu ve Güneydoğu illerinde ise dershanelerin azlığı dikkat çekiyor. Marmara'da bin 154 dershane yer alırken, bunu 669 dershane ile İç Anadolu takip ediyor. Ege'de 527, Akdeniz'de 519, Karadeniz'de bu sayı 342. Dershane sayıları Güneydoğu Anadolu'da 251, Doğu Anadolu'da ise 206.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR