BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
ÖĞRETMEN

Dershanelerden okullara transfer yaşanıyor!

Lise öğrencilerinin bazıları üniversite sınavına hazırlık kaygısıyla kayıtlarını dershaneden dönüşen okullara taşıyor.

Lise öğrencilerinin bazıları üniversite sınavına hazırlık kaygısıyla kayıtlarını dershaneden dönüşen okullara taşıyor. Özel okullar ve köklü devlet okulları ise öğrencilerini destekleyecek yöntem arayışında. Kimi dershane öğretmenlerini transfer etmeyi planlıyor, kimi okul sonrasına etüt koyuyor.

Al Jazeera'den Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, dershaneler cephesinde dönüşüm çalışmaları devam ederken, okullar da öğrencilerini destekleme ve kaybetmeme derdinde.

Türkiye'de dershane devri 1 Eylül 2015’te kapanacak. Dershaneler yollarına özel okul ya da 12 yaş altı öğrencilere eğitim verecek özel etüt merkezleri olarak devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son rakamlarına göre 3 bin 145 dershaneden yüzde 60’ı okula dönüşmek için başvurdu.

Velilerin ve öğrencilerin aklındaki en büyük soru "Sınava artık nasıl hazırlanılacak?" Bu sorunun cevabı devlet okulları ve özel okullar için değişiyor.

MEB, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrencilere ücretsiz takviye kursları başlattı. MEB kursların dershaneye alternatif olmadığını, sınava hazırlık yapılmayacağını sürecin başından beri vurguluyor. Öğrencilerin anlamadığı konular üzerinde durulacağı belirtiliyor. Kurslar okulların şartlarına göre ya eğitim saatleri sonrasında ya da hafta sonları veriliyor. Şubat ayı rakamlarına göre, Türkiye genelinde 2 milyon 547 bin öğrenci takviye kurslarından yararlanıyor. Bu kursları okullarda çalışan 104 bin 799 öğretmen veriyor.

DERS SAATİ ÜCRETİ ARTTI

Ancak bazı okullarda öğretmenler gönüllü olmadı. MEB, bunun yarattığı sıkıntıyı aşmak için ders saati ücretini 9 TL'den , 18 TL’ye çıkardı. Ama sorunlar giderilebilmiş değil. İstanbul Anadolu yakasında çalışan, adını vermek istemeyen bir öğretmen, çalıştığı ortaokulda başlayan takviye kursunun bir süre devam ettikten sonra öğrencilerin gelmediğini söyledi:

"Çok verimli geçmedi. Öğretmenler işi yürütme sürecinde verimsiz. Okulların alt yapısı yok. Okuldaki öğretmen ders sonrasını ya da hafta sonunu bu işe vermek istemeyebiliyor. Öğrenciler devam etmedi. Zaten iyi bir öğretmen saati 150 TL’ye özel ders veriyor. Özel ders daha çok yaygınlaşıyor."

Avcılar’daki Mehmet Baydar Anadolu Lisesi’nden adını vermek istemeyen bir öğretmen ise "Kursa takviye kursu deniyor. Ancak öğrencinin beklentisi sınava hazırlık. Sınava hazırlıkta deneme sınavı, testler de lazım. Devlet okulları bunları alamaz, böyle bir bütçesi yok. Öğrencileri tatmin eder mi bu kurslar bilmiyorum. Bu sene 11. sınıflardan dershaneden dönüşen temel liselere gidenler var zaten" diyor.

Anadolu yakasının köklü Anadolu liselerinden biri de öğrencilerine haftada 16 saat ek ders vereceğini, yılda 12 kez deneme sınavı yapacağını, üç hafta arayla da konu kavrama testi yapacağını duyuruyor.

ÇARE DERSHANE ÖĞRETMENİ

Okul sonrası öğrencilerine etütler ya da hafta sonu kursları koyan bazı özel okullar bu uygulamalarına yine devam ederken, kimi özel okullar ise dershane öğretmenlerini sözleşmeli olarak çalıştırmayı planlıyor. Müfredatını yabancı dilde uygulayan köklü ve iyi devlet okulları da tercihlerini dershanede çalışmış öğretmenlerden yana kullanıyor.

Galatasaray Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Muhammed Öztürkler, Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Robert Koleji’nin bir araya gelerek neler yapabileceklerini tartıştıklarını söyledi.

VAKFI OLAN DEVLET OKULU ŞANSLI

Öztürkler, Robert Kolej gibi okulların dershane tecrübesi olan öğretmenleri sözleşmeli olarak alacaklarını belirterek şöyle konuşuyor:

"Bizim okulların diğer devlet okullarından farklı olarak temel bir sıkıntısı var. Yabancı dilde müfredatlar işlediğimiz için çocukların daha çok sınava hazırlığa ihtiyacı var. Kendi okulumuzdaki öğretmenler zaman ayırmakta zorlanırsa, akşam saatlerine kalmakta sıkıntı olursa takviye olarak dershanede çalışmış öğretmenlerden yararlanabiliriz. Zaten bizim şu anda da okulun vakfının çalıştırdığı İngilizce öğretmenlerimiz var. Derdimiz dershanecilik değil. Türk sistemine yönelik bizim okullarda çok ders anlatılmadığı için öğrencilerin bu eksiklerini mesai saatleri dışında hukuka uygun olarak nasıl çözeceğimizin planını yaptık. Hafta içi ders saatleri 15.30’da bitiyor. Bunu saat 17.00’ye ve cumartesi günlerine uzatmayı planlıyoruz. "

"12. SINIFLAR HAFTADA 52 SAAT DERSE HAZILIKLI OLSUN"

Özel Okullar Birliği Derneği Eş Başkanı Cem Gülan, dershaneler kapanırken sınav sisteminin değişmediğini belirterek öğrenciler ve velilerin takviye ihtiyaçları olduğunu düşündüğünü söylüyor:

"Özel okullar bazı dershanelerin dönüşüm nedeniyle açığa çıkan öğretmenleriyle de anlaşıyorlar. Öğretmenleri ders saati karşılığı ya da kadrolu görevlendirebilirler. Açığa çıkan dershane öğretmenlerini transfer edenler olduğunu duyuyoruz. Yayın alacaklar, sınav sorusu, egzersiz alacaklar. Özel okullar ikna edebilirlerse öğrencileri gitmez, tabii rekabet dahil her şey etik ve adil olursa bu mümkündür. Ciddi ve kaliteli dershaneler işlerini doğru yapacaktır. Tehlike şurada; özel okula dönüşecek bazı küçük kurumlar, sınav yapmadan 100 vereceğiz, gelin burada istediğiniz kadar tekrar yapalım, test yapalım derslerse tehlikeli. O zaman kaçak dershane gibi çalışmaya devam edecekleri anlamı çıkar. Özel okullar ders saatlerine her gün bir saat daha ekleyebilir, cumartesine 5-6 saat daha ders koyabilirler. Gelecek sene 12. Sınıflar 50-52 saat ders yapmaya hazırlıklı olsunlar."

Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise “Temel lise formatını özel okulda uygulayan tüccar okullar da var. Temel liseye dönmeyen kurumlara 'gelin hafta sonu kurslarımızı siz düzenleyin' diyen okular var" diye konuşuyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR