BIST 9.609
DOLAR 34,64
EURO 36,47
ALTIN 2.935,85
ÖĞRETMEN

Dershanelerin devlete 180 milyon lira borçu var!

Dershaneler sadece velilere değil, devlete de ağır yük getirdiğini belirten Takvim Gazetesi yazarı, Uğur Becereikli, dershanelerin devlete 180 milyon vergi borcu olduğunu açıkladı.

MEMURLAR- Ticarethane gibi çalışarak velilerin cebini boşaltan dershaneler, iş vergi ödemeye gelince yan çiziyor. Vergilerini ödemeyen dershanelerin, devlete 180 milyon lira borçlu olduğu ortaya çıktı

Takvim'in haberine göre, dershaneler sadece velilere değil, devlete de ağır yük getiriyor. Ticarethane gibi çalışan, velileri yolunacak kaz gibi gören, çalışanlarını da sömüren dershaneler, vergilerini de ödemiyor. Meclis'te kabul edilen yasal düzenleme ile okula dönüşecek olan dershaneler, yüksek kazançlarına rağmen iş vergi ödemeye gelince yan çiziyor. Dershanelerin devlete borçlu olduğu ortaya çıktı. Son 3 yıla ilişkin rakamlara göre, dershanelerin devlete toplamda 180 milyon lira borcu var.

NE ÖDEMESİ GEREKİYORDU?

Bir soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dershanelerin son 3 yıla ilişkin ödemeleri gereken vergi rakamlarını ve borçlarını da açıkladı. Buna göre; dershanelerin 2011 yılında 15 milyon lira kurumlar vergisi, 2 milyon lira gelir vergisi, 105 milyon lira stopaj ve 180 milyon lira da KDV ödemesi gerekiyordu. 2012'de 16 milyona yükselen kurumlar vergisi yanında, gelir vergisi 1 milyona düştü, stopaj da 120 milyona yükseldi. 2012'de 206 milyon lira da KDV hesaplandı. 2013'te ise 17 milyon lira kurumlar vergisi, 1.8 milyon lira gelir vergisi, 133 milyon lira stopaj ödemesi gereken dershanelerin, 231 milyon lira da KDV ödemesi gerekiyordu.

47 MİLYON LİRASI KDV

Ancak bu son 3 yıldan dershanelerin borçlandığı ortaya çıktı. Buna göre: son 3 yılın rakamlarıyla, dershanelerin 16 milyon lira kurumlar vergisi, 3.5 milyon lira gelir vergisi, 112 milyon lira stopaj ve 47 milyon lira da KDV olmak üzere, devlete yaklaşık 180 milyon lira borcu var. Bakan Şimşek, bu dershanelerin orta öğretim, yüksek öğretim hazırlık, KPSS vb konularda yardımcı ders veren kurumlar olduğunu ifade etti.

ÖĞRETMENLER KAYITDIŞI

Dershaneler, vergilerini ödemediği gibi vergi de kaçırıyor. Çalışanlarının şikayetleri de bu durumu gözler önüne seriyor. Buna göre; öğretmenleri sigortasız, kayıtsız çalıştıran birçok dershane var. Kayıtlı çalışan öğretmenler de ücretlerden şikayetçi. Atanamayan binlerce öğretmen olmasını fırsat bilen dershaneler, açıktaki öğretmen adaylarını çok düşük maaşla çalıştırıyor. Dershanelerde en çok bin 500 lira civarında maaş ödeniyor. O da tecrübeli öğretmenlere veriliyor. Genç öğretmenler, 500, 600 lira civarında paraya çalışmak durumunda kalıyor. Öte yandan; dershane öğretmenleri, pazarlamacı gibi çalıştırılıyor, öğrenci bulmaları isteniyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR