BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,34
ALTIN 2.941,24
İŞÇİ

DES'ten öğretmen maaşı açıklaması

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, hükümet yetkililerinin 'son 10 yılda enflasyon oranının yüzde 154 olmasına rağmen, öğretmen maaşlarının enflasyonun iki katı oranında, yüzde 303 arttığı' yönündeki açıklamalarını reel bulmadı

Gürkan Avcı, "Memur maaşlarının belirlenmesinde kullanılan katsayılarda son 10 yıl içerisinde görülen artış miktarları ile aynı döneme ait bazı ürünlerin fiyatlarındaki artışa bakarsak, memur maaşlarına yapılan zamların düşük olduğu ortaya çıkacaktır." dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Avcı, memur maaşlarının, kullanılan katsayılarla birlikte değerlendirildiğinde, ücretlere 10 yıl içerisinde gelen zam miktarının yüzde 360 değil yüzde 125 olduğunun ve bunun yıllık ortalamasının yüzde 12,5 oranında ortaya çıktığının görüleceğini bildirdi. DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Memurların zorunlu ihtiyaçları gereği tükettiği bazı ürünlerin aynı dönem içerisinde gösterdiği fiyat artışlarına resmi TÜİK verilerini baz alarak baktığımızda fiyat artışlarının, memur zammı oranının üzerinde olduğunu görebiliriz. Buna göre son on yılda memur maaşlarının eridiği ortaya çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"HÜKÜMET TÜRKİYE'NİN BÜYÜME ORANINDAN MEMURA PAY VERMİYOR"

Kamuoyundan saklanan diğer bir hususun ise memurlara ülkenin büyüme oranından pay verilmediği, oysa memurlara refah payı kadar da maaşlara artış yapılması gerektiğini kaydeden Gürkan Avcı, "Hükümet yetkilileri Türkiye'nin son 10 yılda yüzde 300 büyüdüğünü söylüyor. Bu büyümede öğretmenlerin, memurların katkısı yok mudur? Niçin memurlara ülkenin büyüme oranından pay verilmiyor." diye sordu.

Son 10 yıllık enflasyon ve memur maaş artışı konusundaki tartışmada halkın gerçekleri bilmesi gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, hükümet yetkililerinin 'Türkiye son 10 yılda 3 kat büyüdü' açıklamalarını düzelterek, şu ifadeleri kullandı: "Aslında Türkiye reel gayrisafi yurtiçi hasıla olarak yüzde 303 değil, yüzde 63 büyüdü. Ülke karşılaştırması yapılmak istendiğinde ekonomik büyüklük nominal GSYİH ile ölçülür. Zamansal karşılaştırma için ise reel GSYİH rakamının kullanılması gerekir. Yani milli gelirimiz belirli bir dönem içinde ne kadar arttı ise hesap sabit fiyatlardan reel gelir ayrımı yapılmalıdır. 10 yılda hiç büyümeseydik bile ortalama enflasyonumuz yüzde 10,5 olduğu için cari fiyatlarla milli gelirimiz zaten büyüyecekti. Döviz kuru da enflasyondan yavaş arttığı için dolar üzerinden nominal gelir daha da büyür. Bu hesabı kullandığımızda ekonomi aslında 10 yılda yüzde 0 büyüme ortalamasıyla iki katından fazla büyümüş gözükür."

"TÜRKİYE'NİN SON 10 YILLIK GERÇEK ENFLASYON ORANI NE KADAR?"

Memurun sofrasındaki enflasyonun TÜİK enflasyonunu üçe katladığını ve memurların ve emeklilerinin geçinmek için ikinci üçüncü işlerde çalışmak zorunda kaldığını da ifade eden Gürkan Avcı, şöyle devam etti: "Hükümetin yüzde 3 -4'lük zamlara mahküm ettiği öğretmenler, memur ve emeklilerinin ücret, maaş ve aylıkları reel olarak erimeye ve gerçek enflasyon karşısında aşınmaya devam ediyor. Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) gıdanın ağırlığı, yüzde 24 düzeyinde bulunuyor. Öte yandan TÜİK'in enflasyon hesaplamalarında cips, badem gibi fantezi ürünler dışarıda tutulup, memurun en fazla tükettiği temel gıda ürünleri baz alınırsa enflasyon artışının daha fazla olduğu ortaya çıkacaktır. TÜİK veri tabanında yer alan 'TÜFE madde sepeti ve ortalama fiyatları'na göre bazı ürünlerdeki yıllık fiyat artışı yüzde 100'e yaklaştı. Yani halkın sofrasındaki maddelerin yıllık ortalama fiyat artışı, resmi gıda enflasyonu olarak açıklanan oranın iki katından bile yüksek ve açıklanan enflasyon oranının ise yaklaşık üç katı düzeyinde bulunuyor."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR