BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
KPSS

DGS 2015 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak?

DGS 2015 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? Bugün öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'na girdi, sorular nasıldı? DGS soru ve cevaplarına nasıl ulaşılacak?

DGS 2015 sınavına giren öğrenciler, yüksekokullardan dört yıllık bölümlere girmek için ter döktü. Peki DGS 2015 soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? Sorular nasıldı?

DGS 2015 soru ve cevapları için artık gözler ÖSYM'de... Peki DGS nasıldı, sorular zor muydu? DGS Türkçe soruları nasıldı? DGS Matematik soruları nasıldı? DGS mantık soruları nasıldı?

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak sorusunun yanıtı ise henüz ÖSYM'den gelmedi. ÖSYM DGS sonuçlarını sonuc.osym.gov.tr adresinden açıklayacak.

Adaylar DGS sonuçlarını TC Kimlik Numarası ve ÖSYM Aday Şifreleri'yle sonuc.osym.gov.tr'den öğrenebilecekler. Adaylara ayrıca DGS sonuç belgesi gönderilmeyecek.

DGS SONUÇLARI 1 YIL GEÇERLİ

2015-DGS sonuçları sadece 2015 - 2016 öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilerin üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında aldıkları derslerden eş değer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, sorumlu olacakları dersler belirlenecek. Bu derslere göre programa kaydı yapılan öğrenciler, eğitime devam hakkı elde edecekler.

İki yıllık meslek yüksekokulu mezunları ile açıköğretim önlisans programları mezunlarına dört yıllık fakültelere geçme imkânı tanıyan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) dün günü yapıldı. Sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testinin uygulandığı sınav, saat 9.30'da başladı ve 140 dakika sürdü. Bu yıl değişiklikler içeren DGS ile adaylar; adaletten hukuka, anesteziden hemşireliğe, Moda tasarımından tekstile geçebilecekler.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geçen yıl, açıköğretim adalet ön lisans programı mezunlarının DGS kapsamında hukuk fakültelerine yerleşme kontenjan sayılarını düşürmüştü. 2014 DGS Kılavuzu'nda 900. koşulla getirilen uygulamayla ilgili öğrenciler, Danıştay'a yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmış, Nisan 2015'te Danıştay, kontenjan sayısına kısıtlama getiren düzenlemenin yürütmesini durdurmuştu.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında yargı kararının uygulanması yönünde kararın alınmasıyla adalet açıköğretim önlisans programlarından mezun olarak 2014-DGS'de tercih yapma hakkı bulunan adaylar, 25-29 Haziran 2015 tarihleri arasında tercihlerini yaptılar. Bu yıl, 2014-DGS Kılavuzu'nda yer alan 900 koşulu koşullardan çıkarıldı. YÖK ayrıca eğitimde kalitenin yükseltilmesi amacıyla hukuk, ilahiyat, bilgisayar mühendisliği gibi bazı bölümlerin kontenjanlarını azalttı.

Pazar günü gerçekleştirilecek sınavda adayların herhangi bir sorun yaşamaması için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) internet sitesinde yer alan DGS Kılavuzu'nu iyi incelemesi gerekiyor.

Belgelerinizi hazırlayın Sınava girerken adayların sınava giriş belgesini, nüfus cüzdanını veya süresi geçerli pasaportunu yanlarında bulundurmaları zorunlu. Sınava giriş belgeleri, T.C. Kimlik Numarası ve şifreyle DGS puanları, adayların sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamalarından hesaplanan ön lisans başarı puanlarının (ÖBP) belli katsayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilecek.

2014-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2015-DGS'de ilgili ÖBP'leri 0.45 katsayısı ile çarpılacak. 2015-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2016-DGS'de ilgili ÖBP'leri 0.45 katsayısıyla çarpılacak.

ADALET: Hukuk

ANESTEZİ: Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Hemşirelik ve sağlık Hizmetleri.

AŞÇILIK: Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi.

BANKACILIK VE SİGORTACILIK: Bankacılık, Bankacılık ve Finans, Bankacılık ve Sigortacılık. Ekonometri, Ekonomi, Ekonomi ve Finans, İktisat, işletme, Lojistik Yönetimi, Sermaye Piyasası. Uluslararası Finans, Uluslararası İşletme.

BASIM VE YAYIN TEKNOLOJİLERİ: Basın ve Yayın. Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim Tasarımı, Grafik. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, iletişim Bilimleri,

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI VE OPERATÖRLÜĞÜ BÖLÜMLERİ: Bilgisayar Müh., Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğret., Bilişim Sistemleri Mühendisliği. Fizik, İstatistik, Meteoroloji Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği.

ÇOCUK GELİŞİMİ: Çocuk Gelişimi. Çocuk Sağlığı ve Gelişimi, Okul Öncesi Öğretmenliği.

FİZYOTERAPİ: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, ¦ MODA TASARIMI: Moda ve Tekstil Tasarımı. Tekstil, Tekstil Mühendisliği.

SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ: Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği, Sivii Hava Ulaştırma işletmeciliği, Ulaştırma ve Lojistik.

Sınava Giriş Belgesi, adayların adreslerine ayrıca gönderilmeyecek. Bu belgelerin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda adaylar yanlarında bulundurmak zorundalar. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması şart.. Sınavın yapıldığı her bir salonda adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş gibi gereçler ÖSYM tarafından sağlanacak. Sorumluluk adaya ait Sınavın geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilmesi için adayın sınava, atandığı salonda girmesi, sınav başlamadan önce sınava giriş belgesini sınav görevlilerine teslim etmesi, kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması, cevaplarını sınav süresi içinde cevap kâğıdına işaretlemiş olması gerekiyor.

Ayrıca adayların cevap kâğıdına T.C. kimlik numarasını ve soru kitapçığı numarasını doğru olarak yazıp kodlaması, soru kitapçığı ile cevap kâğıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması, sınav sonunda soru kitapçığını ve cevap kâğıdını sınav görevlilerine teslim etmesi, salonda sınav kurallarına uyması zorunlu. Soru kitapçıkları adaylara salon görevlileri tarafından kapalı bir poşette rastgele dağıtılacak. Adaylar kendilerine verilen açılmış poşeti kabul etmemeliler. Bu durumda salon başkanından açılmamış bir poşet istemeliler. Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, sonuçlar açıklandıktan sonra 10 gün içinde Genel Amaçlı Dilekçe örneğini kullanarak ÖSYM'ye başvurabilirler. Sınav sorularına ilişkin itirazlar ise sınav tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde aynı şekilde yapılabilmekte.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR