Dinçer'den YÖK Yasa Tasarısı açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, YÖK Yasa Tasarısı Taslağı hakkında önemli açıklamalar yaptı. Öğretmen atamalara ilişkin bir soru üzerine de Dinçer, düzenlediği toplantının gündeminde üstün yetenekli çocukların olduğunu vurguladı.
Milli Eğitim Bakan Ömer Dinçer, YÖK Yasa Tasarısı taslağını daha incelemeye başlamadıklarını belirterek, ''Hükümet ve Bakanlık olarak bilimsel anlamda özgür, idari ve mali anlamda da özerk bir üniversite hayal ediyoruz. YÖK'ü de bu alanda sadece koordinasyon, gerekirse kalite derecelendirmesi yapan bir kurum olarak düşünüyoruz. Bunun dışındaki rol ve fonksiyonlarının olmaması gerektiği kanaatindeyiz'' dedi.
Dinçer, Bakanlık'ta yaptığı ''Üstün Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı''na ilişkin bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin söz konusu stratejinin yükseköğretimi de kapsayıp kapsamadığı sorusu üzerine Dinçer, şunları söyledi:
''Ürün Seçki Dosyası diye tarif ettiğimiz uygulama ve e-Okul sistemine kayıt çocukların üniversiteye geçişlerinde de kullanabilecekleri bir sonuç doğuracak. Ama bunun kullanılabilmesi ortaöğretimden yükseköğretime geçişle alakalı. Bu günlerde YÖK Kanuna ilişkin hazırlıklar yürütülüyor. Onunla bunun arasındaki uyumun sağlanması konusunda çalışmalar var ama çok somut şeyleri henüz söylemek zor.''
Üstün yetenekli çocukların sayısına ilişkin soruya Bakan Dinçer, Türkiye'de şu ana kadar genel bir tanılama çalışmasının yapılmadığını belirtti. Dinçer, ''Ancak BİLSEM'lerimize (Bilim ve Sanat Merkezi) devam eden yaklaşık 11 bin çocuğumuz var ve onların özel eğitimi ile ilgileniyoruz'' diye konuştu.
Üstün yetenekli çocukların belirlenmesinde kullanılacak IQ testinin değiştirilip değiştirilmeyeceğini ve özel sınıfların nasıl oluşturulacağına yönelik sorular üzerine Dinçer, çocukların bireysel farklılıklarını esas alınacağı varsayımının, çocuğun hangi alanda yeteneği varsa onun ayrıca ele alınacağını söyledi.
Bu yüzden çoklu bir eğitim modeli uygulayacaklarını dile getiren Dinçer, çocukların sporla ilgili olması durumunda o yönde eğitim verileceğini söyledi. Bunun tespitini kendilerinin yapacağını da bildiren Bakan Dinçer, ''Çocukların tanımlaması yapılırken sadece IQ testi yapılıyordu artık aynı zamanda akademik yetenek testi ve benzeri testlerle daha dikkatli olarak seçeceğiz'' dedi.
IQ testleri konusunda özel bir çalışma yürüttüklerini, testlerin daha yeni ve yerelleşmesine yönelik çalıştıklarını ifade eden Dinçer, bu çalışmanın iki-üç yıl süreceğini kaydetti.
''Çocukların yurt dışında eğitime gönderilmesi söz konusu olacak mı'' sorusuna Dinçer, bunun olabileceğini, benzer uygulamaların olduğunu, dahi sayılabilecek çocukların desteklenmesine yönelik altyapı kurduklarını söyledi.
DAHA YÖK YASA TASLAĞINI İNCELEMEYE BAŞLAMADIK
Başka bir gazetecinin YÖK'ün Yasa Taslağı çalışmasını Bakanlığa gönderdiğini hatırlatarak değerlendirmesini sorması üzerine Dinçer, yeni geldiğini ve daha incelemeye başlamadıklarını söyledi.
Bakan Dinçer, şunları söyledi:
''Hükümet ve Bakanlık olarak bilimsel anlamda özgür, idari ve mali anlamda da özerk bir üniversite hayal ediyoruz. YÖK'ü de bu alanda sadece koordinasyon, gerekirse kalite derecelendirmesi yapan bir kurum olarak düşünüyoruz. Bunun dışındaki rol ve fonksiyonlarının olmaması gerektiği kanaatindeyiz.
Gelen taslak eğer bu şartları taşıyorsa ben Bakanlar Kurulu'na arz edeceğim aksi takdirde ayrıca bir çalışma yürüteceğiz sonra Bakanlar Kurulu'na sunacağız.''