Doğalgaz ile ilgili flaş açıklama! Konutlara yansımayacak
İran'ın teknik arıza nedeniyle Türkiye’ye gönderdiği doğal gazda 10 gün kesintiye gitmesinin ardından, gazdaki azalmanın konutlara yansıtılmayacağı bildirildi. Bunun için gerekirse Tuz Gölü ve Silivri depolama tesislerinde depolanan doğal gaz kullanılacak.
Arızanın giderilmesi ile birlikte 30 Ocak gibi Türkiye’ye gaz akışı yeniden sağlanacak.
Depolar doldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’ye Ağrı giriş noktasından sağlanan doğal gazın, İran tarafındaki iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle, 20 Ocak tarihinden itibaren 10 gün süreyle yapılamayacağını açıklamıştı. Elektrik ve doğal gaz sistem dengesinin korunması amacıyla yalnızca yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak ve kesinti planları önceden bildirilmek suretiyle kısmi kısıtlamalar olacağını açıklayan bakanlık, alınan önlemler sayesinde konutların hiçbir şekilde kesintiden etkilenmeyeceğini bildirdi.
Doğal gaz arzında alınan önlemlerle, doğal gaz depolama tesislerinde toplam doluluk oranı da yüzde 75’leri aştı. Kış öncesi tam olarak doldurulan Tuz Gölü depolama tesisi 1 milyar metreküp, Silivri depolama tesisi ise 3.14 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip bulunuyor. 2023'te 5.4 milyar metreküp kapasiteli Tuz Gölü gaz depolama tesisinin tamamının devreye girmesiyle birlikte yalnızca bu tesis tek başına Türkiye'nin gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşılayabilecek. Diğer tesislerle birlikte 2023 toplam gaz depolama kapasitenin ise 10 milyar metreküpe ulaşması amaçlanıyor.
Öte yandan Ertuğrul Gazi FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) gemisi yaklaşık 110 milyon metreküp doğalgaza eşdeğer 170 bin metreküp sıvı LNG depolama kapasitesine sahip olup, depoladığı bu LNG'nin günlük 28 milyon metreküplük miktarını gazlaştırarak ulusal gaz iletim şebekesine verebiliyor. Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi'nin yapımı da sürüyor.