Doğum borçlanması erken emekli edecek
Doğum borçlanması erken emekli edecek, doğum borçlanması, erken emekli, borçlanma, erken emeklilik,
Bilindiği üzere doğum borçlanması sosyal güvenlik sistemimizde
düzenlenmiş bulunan hizmet borçlanması türlerinden biridir.
Buna göre Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum izni ya da analık izni süreleri ile 5510 sayılı Kanun’un 4/1- (a) bendi (eski tabirle SSK) kapsamındaki sigortalı kadının doğum süreleri borçlanılabilmekte.
Doğum borçlanmasında iki çocuk sınırı bulunuyor.
Başka bir deyişle, her bir doğum sonrasında iki yıl olmak üzere, toplamda en fazla 1440 gün doğum borçlanması yapmak mümkün.
Bir başka şart da doğum sonrasındaki iki yıllık sürede hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmamak ve çocuğun yaşaması.
Çocuğun iki yıl içerisinde ölmesi halinde ölüm tarihine kadarki süre borçlanılabiliyor.
Borçlanma Tutarı Ne Kadar?
Doğum borçlanması için ilgilinin kendisinin veya hak sahiplerinin yazılı talebi gerekiyor.
Sigortalı veya hak sahiplerince yazılı talepte bulunulması ve talep tarihinde 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32'si üzerinden hesaplanacak primlerin borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi şartı ile borçlanılan süreler ilgilinin sigortalılığına sayılmakta.
01.01.2014 ile 30.06.2014 tarihleri arasında günlük borçlanma tutarı asgari 11 TL 42 Kuruş, 01.07.2014 ile 31.12.2014 tarihleri arasında ise günlük borçlanma tutarı asgari 12 TL 10 Kuruş olarak uygulanmaktadır.
Günlük azami borçlanma tutarı ise bu belirtilen tutarların 6,5 katı.
Toplam dört yılı borçlanan 16 bin 450 TL ödemek zorunda.
Doğum Borçlanmasında Sigortalılık Şart
Doğum borçlanması yapabilmenin temel şartlarından biri daha önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak oluşturuyor.
Doğum borçlanması yapacak sigortalı adına kısa veya uzun vadeli sigorta kollarına dair prim ödenmiş olması doğum borçlanması hakkı kazandırıyor.
Başka bir deyişle doğum borçlanması, askerlik borçlanmasında olduğu gibi, ilk kez sigortalı olunan tarihten öncesine de yapılamıyor.
Bu nedenle normal koşullarda doğum borçlanması sigortalılık süresini geriye çekerek erken emekli olmayı sağlamıyor.
Ancak borçlanılan süre kadar hizmet günü kazanmayı sağlayarak, eksik günü olanlara yarıyor.
Doğum Borçlanmasında Önemli Değişiklik Var
Doğum borçlanması konusunda SGK uygulamalarında yakın zamanda önemli bir değişiklik oldu.
SGK’nın 2014/5 sayılı Genelgesi ise özellikle daha önce stajyer, çırak veya aday çırak olarak çalışması bulunan sigortalı kadınların doğum borçlanması hakları açıklığa kavuşturuldu.
Buna göre, belirttiğimiz üzere kural olarak doğum borçlanması yapmak kişinin sigortalılık süresini geriye götürmüyor ve borçlanma yapan kadınlara daha erken emekli olma imkânı sağlamıyor.
Ancak yeni uygulama ile bu değişmiş bulunmakta.
Artık doğum yaptığı tarih öncesinde adına yalnızca kısa vadeli sigorta primi ödenmiş bulunan çırak, aday çırak ve stajyer vasfındaki sigortalıların doğum borçlanması yapması halinde sigortalılık süreleri bu borçlanmalardan etkilenecek.
Altı Yıl Erken Emekli Olunabilir
Bu şekilde doğum borçlanması yapan stajyer, çırak veya aday çırak olarak çalışmış sigortalı kadınların çırak, aday çırak veya stajyer olarak tescil edildiği tarihten sonra gerçekleşmiş bulunan doğum tarihi, ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak çalışmaya başladığı tarihten önce ise, işe giriş tarihi ilk defa uzun vadeli sigortalı kollarına tabi olunan tarihten itibaren borçlanılan gün sayısı kadar geriye gidecek.
Başka bir deyişle doğum borçlanması yapan stajyer, çırak veya aday çırak kadınlar, aynen askerlik borçlanmasında olduğu gibi, daha erken işe giriş tarihine sahip olacak.
Keza borçlanma talebinde bulunduğu tarihe kadar herhangi bir başka çalışması bulunmayan sigortalı kadınların da, ilk işe giriş tarihi borçlanma talep tarihten geriye doğru borçlanılan gün sayısı kadar gidilmesi suretiyle tespit edilecek.
Bu ise sigortalılık sürelerinin artması ve bu sayede kademeli sistemde daha önceki yaş kademelerine tabi olmaları demek.
Daha açık bir ifade ile artık doğum borçlanması yapan kadınlar daha erken emekli olabiliyor.
Yalnızca Stajyer ve Çıraklara Geçerli
Bu söylediğimiz durum yalnızca daha evvel çırak, aday çırak veya stajyer olarak çalışmış olan sigortalı kadınlar için geçerli.
Bu şekilde geriye çekilecek sigortalılık başlangıcı dolayısıyla azami olarak 6 yıl daha erken emekli olmak mümkün olacak.
Zira doğum borçlanması kadınların azami olarak 6 yıl daha erken kademeye tabi olmayı getirecek. Örneğin 58 yaşında emekli olabilecek bir kadın 52 yaşında emekli olabilecek.
Öte yandan, ilk kez çalışmaya başladığında normal SSK’lı olanlar için bir değişiklik yok.
Bu gibi kişiler için doğum borçlanması ancak çalışma günü kazandıracak, emekli olunacak yaşı geriye çekmeyecek.
---
Kıssadan Hisse
“Dostumu severim ama düşmanı da… Dost gücümü
gösterir, düşman ödevimi.”
— Schiller
---
Sorularınız için:
Yazarın tüm yazıları
için: