BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Doğum borçlanmasını ödemeden emekli olabilirsiniz!

Doğum borçlanması yapmadan Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan (SSK) emekli olunabilir mi? Evliyken cinsiyet değiştirenler öldüğünde dul aylığı alabilir mi? İşte cevaplar...

Doğum borçlanması yapmadan Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan (SSK) emekli olunabilir mi? Evliyken cinsiyet değiştirenler öldüğünde dul aylığı alabilir mi? Millet Gazetesi'nden Ali Tezel cevapladı...

Ali Bey, 01.06.1970 doğumluyum, Bağ-Kur'a 01.08.1988 tarihinde giriş yaptım. 16 yıl, 5 ay, 21 gün (6 bin131 gün) hizmetim var. Şimdi de 18 aydır SSK'lı olarak çalışıyorum. Çocuklarımın doğum tarihleri ise 11.01.1989, 20.02.1991 ve 06.08.1997'dir. Bağ- Kur'dan emekli olmak için kaç tane doğum borçlanması yapabilirim? Kaç yaşını doldurunca emekli olurum? Emekli olunca ne kadar maaş alırım? Doğum borçlanması yapma durumunda maaşım değişir mi?

Doğum Borçlanması için ne kadar toplu ödeme yapmam gerekir? Şu an SSK'dan asgari ücretle 18 aydır çalışıyorum 3.5 yılı tamamlayıp SSK’dan emekli olmak mı, Bağ-Kur'dan doğum borçlanması yaparak emekli olmak mı daha avantajlı olur? Şu an SSK’lı çalıştığım için ne kadar süre sonra SSK doğum borçlanması yapma hakkı elde ederim? (Ayşe Yiğit)

42 AY PRİM ÖDEYİN

Ayşe Hanım, çocuklarınızı doğum tarihlerinden sonraki 2 yıl içinde Bağ-Kur'lu olmadığınız süre varsa tabi ki doğum borçlanması yapabilirsiniz. Zaten o yıllarda Bağ-Kur varsa boş geçen süre olmadığı için doğum borçlanması yapamazsınız. Verdiğiniz bilgilere göre şu an 6 bin 131 gün Bağ-Kur ve 540 gün SSK olmak üzere 6 bin 671 gününüz var. Bundan sonra hiçbir yere prim ödenmese de 56 yaşında (1.6.2026) Bağ- Kur'dan emekli olmayı garantilemişsiniz.

SSK'ya devam eder de 42 aya yani 1.260 güne ulaşırsanız SSK'dan emekli olacaksınız. Tavsiyem SSK'ya 1.260 gün (42 ay) prim ödeyip SSK'dan emekli olmanız yönündedir. SSK'dan emekli olmak için doğum borçlanması yapmanıza da gerek yok.

57 YAŞINDA EMEKLİ OLURSUNUZ

Askeri okulda 2001’de T.C. emekli sandığı’na primim yatmaya başladı. Haziran 2015'te istifa edeceğim. T.C. emekli sandığı’ndan para alabiliyor muyum? Ya da alıyorsam bu parayı SGK'ya aktarabiliyor muyum? (Deniz astsubayı)

Sayın okurum, T.C. Emekli Sandığı Kanunu olan 5434 sayılı Kanun gereğince 10 yıldan çok kesenek ödemeniz olduğundan primlerinizi veya keseneklerinizi geri alma şansınız yok. Ama o primler ve sonrasında SGK'ya ödeyeceğiniz primler ile emekli olacaksınız. Bundan sonra hiç prim ödemezseniz var olan 14 yıllık hizmet ve buna ilave 3 yıl, 6 aylık fiili hizmet zammınız ile 15 yıldan çok hizmetiniz olduğundan T.C. Emekli Sandığı’ndan, 57 yaş, 6 aylık iken astsubay olarak emekli olursunuz. Bundan sonra SSK'lı bir işe girer ve 3.5 yıldan (1.260 günden) fazla SSK primi öderseniz SSK'dan 60 yaşında emekli olacaksınız.

EVLİYKEN CİNSİYET DEĞİŞTİRENLER ÖLDÜĞÜNDE EŞİNE DUL AYLIĞI BAĞLANIR MI?

Havaalanında yanıma bir hanımefendi geldi. 2002’de evlenmiş ve 10 yıllık evli iken yurtdışında operasyon geçirip kadın olmuş. Bana “vefat edersem eşim benden dul aylığı alabilir mi” diye sordu.

Türk Medeni Kanunu gereğince aynı cinsler evlenemezler ve normal şartlarda cinsiyet değiştirme operasyonu yapabilmenin şartlarından birisi evli olmamaktır. Yani, evli birisi cinsiyeti değiştirmek için mahkemeye başvursa mahkeme ‘önce evliliği sona erdir’ diyecektir.

Buna rağmen, evli olan bir kimse mahkemeye gitmeden kendisi bu operasyonu yaptırmışsa, nüfus cüzdanını değiştirmek için dava açması gerekir. İşte bu durumda mahkeme evliliğin yokluğuna karar verir. Zaten bu tür davalar hem nüfus müdürlüğü hem de kamu düzeni olduğu için savcılıkça da bilinmesi gereken davalardır. Bu halde evlilik hükümsüz hale gelir. Evlenme hükümsüz kalacağından artık bu kişi evli değildir ve eşi miras ile dul aylığı alma hakkına da (ilerde vefat sonrası) sahip değildir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR