BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
İŞÇİ

Doğum izni torba yasa son durum- Doğum izni kaç hafta oldu 12/03/2015

Kamuda çalışan kadın memurların ne kadar doğum izni süreleri var? Doğum izni torba yasaya girecek mi? Doğum izni torba yasayla birlikte kaç hafta olacak? Doğum izni yasası son durum ve doğum izni gelişmeleri memurhaber.com'da.

Doğum izni kaç hafta oldu? Kamuda çalışan kadın memurların ne kadar doğum izni süreleri var? Doğum izni torba yasaya girecek mi? Doğum izni torba yasayla birlikte kaç hafta olacak? Doğum izni yasası son durum ve doğum izni gelişmeleri memurhaber.com'da.

DOĞUM İZNİ SON DAKİKA HABERLERİ VE GELİŞMELERİ

DEVLET MEMURLARI KAÇ GÜN DOĞUM İZNİ YAPABİLİR?

Şu an doğum yapan devlet memurları, yürürlükte olan “İzin Yönergesi”ne göre doğum izinlerini kullanmak durumundadırlar. Bu izin yönergesinde memurun doğum izni “Mazeret İzinleri” bölümünde; “Verilmesi Zorunlu Olan İzinler” olarak açıklanmıştır. Buna göre; Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır. Süt izni, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından; okulöncesi ve sınıf öğretmenlerine eğitim ve öğretim saatleri dışında, diğer öğretmenlere ise çocuk emzirme durumları göz önünde bulundurularak derslerinin günün belli saatlerine konulması suretiyle kullandırılır.

Erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle üç gün mazeret izni (Verilmesi zorunlu olan izinlerdendir.) verilir.

Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104’üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan bayan öğretmenlere “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre; doğumuna üç ay kala ve doğumdan sonra bir yıl nöbet görevi verilmez.

Yazımıza başlıktaki sorunun cevabı ile son verelim: Doğum yapan devlet memuru doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta, yani 16x7= 112 gün doğum izni kullanabilir.

MEMURLARA PREMATÜRE DOĞUMLARDA İLAVE İZİN

Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Bu 300 saate kadar olacak. Prematüre doğum, evlat edinme halinde izin haklarını yeniden düzenliyoruz. Anne doğum anında çocuğunu kaybederse izin hakkını baba kullanabilecek. Memurlara prematüre doğumlarda ilave izin vereceğiz. 7.5 aylık doğmuşsa 1.5 ay bu izinlerden sayılmayıp eklenecek. İşçiye eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin vereceğiz. Cumartesi Pazar da girdiği için net bir hafta anlamına gelir.

Babalık izinlerini yeniden düzenleyeceğiz. İşçi eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin verecek. Çocuğun yüzde 70 engelli olması veya sürekli hastalığı olması halinde ebeveynlerden birine yılda 10 gün izin hakkı vereceğiz.

DOĞUM PARASI ANNENİN HESABINA YATACAK

Anneler için doğum yardımını annenin hesabına yatıracağız. Her bir anneye ilk çocukta 300 TL, ikinci de 400 TL, üçüncü çocuğa ise 600 TL yardımda bulunacağız.

Doğum yapan anneye ilk altın devletten! / Bünyamin Esen yazıyor...

Okurumuz Emine Tetrepli soruyor“Bünyamin bey, doğum yapan kadınlara doğum için altın takılacakmış, doğru mu? Ne zamandan başlayacak, eski doğum yapanlara da verilecek mi?”

Sayın okurum, hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı “Ailenin ve Dinamik Nüfusun Yapısının Korunması Programı” geçtiğimiz günlerde açıklanmış bulunuyor.

Elbette ki paket henüz yasalaşmadı, tüm ayrıntıların nasıl ortaya çıkacağı Meclis’ten çıkacak yasa sonrasında netleşecek. Ancak bu paketin çıkması konusunda sağlam bir siyasi irade olduğu görülüyor. Bu nedenle açıklanan içerik büyük bir önem arz ediyor.

Pakette getirilen düzenlemeler ile ülkemiz açısından stratejik bir öneme sahip olan doğurganlık oranlarının yukarıya çekilmesini hedefliyor.

Pakette neler var, özellikle çocuklu kadınlar içinne gibi düzenlemeler gelmesi bekleniyor, sizin söylediğiniz şekilde yeni doğanlara altın takılacak mı, bu paketteki düzenlemeler ülkemizin nüfus ve ekonomik yapısına nasıl etki edebilir?

Bu soruların cevaplarını ayrıntılı olarak ele alalım.

Bebeğe İlk Altın Devletten

İlk olarak okurumuzun sorusundan, yani şu altın meselesinden bahsedelim.

Şuan uygulanan uygulamada devlet memurlarına 192 TL’lik doğum yardımı yapılması söz konusu.

Paket ile bu hakkın özel sektör-devlet ayrımı yapılmaksızın tüm annelere genişletilmesi ve “Doğum Hediyesi” adını alması hedefleniyor.

Doğum Hediyesi olarak anneye ilk çocukta 300 lira, ikinci çocukta 400, üçüncü çocukta da 600 lira ödenmesi planlanıyor. 300 Lira yaklaşık yarım altın karşılığı oluyor. Bir anlamda, bebeğe ilk altını devlet takacak.

Ancak şuana kadar öğrendiklerimize göre bu yalnızca tasarı yasalaştıktan sonra yapılacak yeni doğumlar için geçerli olacak.

Doğum İzni Hakları Arttırılacak

“Ailenin ve Dinamik Nüfusun Yapısının Korunması Programı” ile getirilen bir başka düzenleme de kadınların doğrum izni haklarının genişletilmesi.

Buna göre paketin yasalaşması halinde prematüre doğumlarda annelik izin hakları 9 aya göre (40 hafta) üzerinden hesaplanacak.

Yani bebek 7 aylık doğarsa aradaki 2 aylık süre 16 haftalık doğum izni dışında ayrıca izin olarak kullanıdırılacak.

Bu ise doğum izni haklarının genişletilmesi açısından önemli bir düzenleme olarak ortaya çıkıyor.

Kadınları İş Yaşamına Katmak Gerekiyor

Ülkemizin temel problemlerinden biri de doğurganlık hızının düşmesi kadar kadınların ekonomiye katılımının çok düşük seviyelerde olması. Halen kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde otuzlar seviyesinde, bu ise OECD ülkeleri arasında en düşük rakam.

Ülkemizin 2023 büyüme hedeflerine ulaşabilmesi için mutlaka kadınların iş gücüne katılmasını sağlaması, bağımlı olmadan üretim yapmasını teşvik etmesi gerekiyor.

Kadınlar nüfusun yarısını oluşturuyor. Yarısı çalışmayan bir nüfus tek kanatla uçmaya çalışan kuş gibi, çırpınsa da ne kadar yükselebilir ki..

İşte bu nedenle pakette kadınların çalışmasını teşvik edecek, iş yaşamındaki haklarını genişleterek kadınlar için çalışmayı cezip hale getirecek düzenlemeler de bulunuyor.

Part-Time Çalış, Tam Ücretini Devletten Al

Paket kapsamında kadınların iş yaşamına katılması için getirilen en önemli hak ücret haklarının genişletilmesi.

Buna göre ebeveynlere birinci çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk için 6 ay yarı zamanlı ücretli çalışma hakkı getirilmesi gündemde.

16 haftalık doğum izninin üzerine ilk çocuğu olan anne 2 ay yarı zamanlı yani örneğin günde 8 saat yerine 4 saat çalışabilecek ve yine tam maaş alacak.

Bu yarı zamanlı çalışmanın işverenin aleyhine olmadığını, maliyetinin işverenden çıkmayacağını özellikle belirtmek gerek, yani işverenlerimiz ürkmesin. Yarı ücret özel sektöre yük edilmeyecek ve işsizlik fonundan devlet tarafından karşılanacak.

Anne eğer isterse çocuğu ilkokula başlayana kadar yani 5.5 yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkına sahip olacak. Anne haftada 30 saatten az olmamak üzere kısmi zamanlı çalışabilecek.

Kreşlerin Sayısı ve Kalitesi Arttırılmalı

Kadınların iş yaşamına katılımının artmasında kreş ve gündüz bakımevlerinin güçlendirilmesi özel bir önem arzediyor.

Zira ülkemizde çalışan kadınlar bile çocuk sahibi olduktan sonra büyük ölçüde iş yaşamına dönmemeyi tercih ediyor.

Bu kapsamda kreş imkanlarının artması için pakette önemli bir düzenleme var.

Belediyelere kreş ve gündüz bakım evi kurma yükümlülüğü getirilecek.

Bu sorumluluğun yerel yönetimlere yüklenmesi önemli. Zira böylesi tabana yayılan bir uygulamayı ancak yereli iyi tanıyan ve ihtiyaçlarını iyi tespit edebilecek yerel yönetimler başarı ile yerine getirebilecektir.

Bireysel Emekliliğe Çeyiz Hesabı Modeli Geliyor

Pakette aile kurumunun güçlendirilmesi açısından getirilen bir başka düzenleme de bireysel emekliliğe çeyiz hesabı modelinin geliyor olması.

Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla yeni bir model hayata geçirilmesi gündeme geliyor. Bu kapsamda bireysel emeklilik benzeri "Çeyiz hesabı" adlı bir model geliştirilmesi planlanıyor.

Ailelerin çocukları adına açacağı hesapta genç eğer 18-27 yaşları arasında evlenirse devlet biriken paranın ortalama yüzde 15'i kadar destek sağlayacak.

Çocuk doğduğu günden evlenene kadar biriken para örneğin 100 bin lira ise 15 bin lira devlet tarafından verilecek. Bu birikim hem kadın hem de erkek için ödenebilecek.

Erken evlenmeyi teşvik etmeyi amaçlayan bu düzenleme ile 27 yaş üstünde evlenenlere herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Ülkemizin Doğurganlık Hızını Olumlu Etkiler

Daha evvel de belirttik, henüz paket yasalaşmadı, tüm ayrıntıları konuşmak için erken, paketin ayrıntıları nasıl netleşecek göreceğiz.

Ancak “Ailenin ve Dinamik Nüfusun Yapısının Korunması Programı”nın şimdiye kadar açıklanan ayrıntıları ile yasalaşması durumunda önemli sonuçları olacağını belirtmek gerekiyor.

Bu özellikle doğurganlığın arttırılması açısından önemli sonuçları olacağını belirtmek gerek.

Ülkemizin doğruganlık hızı son yirmi yıldır düzenli olarak düşüyor, şuan 2,07’ye kadar gerilemiş durumda.

Avrupa yaşlanan nüfus ile başetmek için proje üretmeye çalışırken eğitim alabilmesi ve üretime katılabilmesi şartıyla genç nüfus ülkemizin en büyük avantajı.

Bu avantajı kaybetmemek için önemli politikalar üretilmesi gerekiyor. “Ailenin ve Dinamik Nüfusun Yapısının Korunması Programı”nı bu doğrultuda atılmış önemli bir adım olarak görmek gerek…

BELEDİYELERE KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIM EVİ ZORUNLULUĞU

Gündüz bakım evlerini yaygınlaştırmak için vergi teşviği getirilecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakımevi açma zorunluluğu getireceğiz

DEVLET'TEN ÇEYİZ HESABINA YÜZDE 15 KATKI

18 yaşından sonra çocukların kullanabileceği bir tasarruf hesabı açacağız. Ebeveyn ne kadar yatırmışsa yüzde 15 civarında devlet katkı yapacak. Aile 18 yılda 100 bin TL biriktirmişse devlet ona 15 bin TL ekleyecek. Her evlilikte çeyiz hesabına yüzde 15 civarında yapacağımız katkıyla hayırlı nesiller için katkıda bulunacağız. Uyuşturucu ve istismara maruz kalmış çocuklar için çocuk destek merkezleri kuracağız.

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM MERKEZLERİ YAYGINLAŞACAK

Aile hizmet danışmanları gibi evlilik öncesi eğitim merkezlerini yaygınlaştıracağız. Anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeler getireceğiz. Engelli ve yaşlı dostu şehir modelleri geliştireceğiz.Yaşlı hizmet merkezlerinin sayısını ve faaliyetlerini de arttıracağız.

Ayrı bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Kadın ve çocuğa şiddete karşı çok kapsamlı bir seferberlik başlatacağız. En affedilemez şiddet aile içinde kadına ve çocuğa karşı uygulanan şiddettir. Kadına karşı şiddet konusunda devlet olarak etkin mücadeleye devam edeceğiz. Aileyi destekliyoruz. Kadının istihdama katılımını da aynı oranda destekliyoruz. Arada oluşacak farkları da devlet kendisi kapatmayı taahhüt ediyor. Yaşlanan bir nüfusu tekrar bir nüfus dengesine getirtmek en az bir nesil, 30-40 yıl alır. 1-2 ay içinde tüm yasal süreçler tamamlanacak.

Soru ve Cevaplar:

Özel sektör ve işverenler ne derece memnun olur bu paketten?

Alacağınız her tedbirin yan etkisi olabilir. Önemli olan onu minimuma indirmek. Alacağımız tedbirlerde özel sektöre neredeyse hiç yük getirmiyoruz. Diyelim yarı zamanlı çalışacak kadın. Diyelim ki 40 saat çalışacak. 40 saatin 20'sini özel sektör, 20'sini devlet ödeyecek.

Doğurganlık hızı şu anda 2.1.. Oranın bunun altına düşmemesine özen göstereceğiz. 65 yaş sütü nüfusun da şu andaki yüzde 7'ler oranında tutunmasını sağlamak. Uzun vadede doğurganlık oranını yüzde 3'e kadar çıkarmaya kararlıyız.

Kadına yönelik şiddette durum nedir?

Başbakan Ahmet Davutoğlu: Şiddet zihniyetle ilgili bir mesele. Bu zihniyeti değiştirecek uzun vadeli program ve kampanyalara devam edeceğiz. Bizim oralarda zikredilen bir söz vardır: Erkeğin keli kadını, kadının keli çocuğu döver. Keli kötüsü anlamında bizim oralarda. Her türlü şiddetin olmaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Olması halinde alacağımız tedbirleri yeniden gözden geçireceğiz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam: Panik butonu sisteminin pilot aşamasının sonuna geldik. Onu biraz revize etmek gerektiğini düşünüyoruz. Denetimli serbestlik modeline benzer bir model olabilir mi diye çalışmalar sürüyor.

Doğum izni süresi 18 haftaya çıkıyor ve kademeli olarak arttırılıyor mu?

Şu anki doğum izni konusunda değişiklik yok. 16 hafta kalıyor. Buna ek olarak annelik izni olarak ilk çocuk için 8 hafta, ikinci çocuk 16 hafta, üçüncü çocuk için 24 hafta daha ekliyoruz. Anne ek olarak günde 4 saat çalışıp sonra evine gelecek ama tam zamanlı çalışmış gibi ücret alacak. Sonra anne o bittikten sonra ben eğitim çağına kadar çocuğumla daha fazla kalmak istiyorum derse kısmi zamanlı çalışma ve çalıştığı dönem kadar ücret alma ile çocuğu 5.5 yaşına gelene kadar bu haktan faydalanacak. Prematüre doğumda 2 ay daha eklerseniz 8 aya kadar çıkıyor tam ücret aldığı dönemi söylüyorum . Yarı zamanlı olan dönemde iş dünyası maliyetleri de düştüğü için yeni bir kadını da istihdam edebilir. İstihdamı azaltıcı değil arttırıcı bir paket.

Kimler yararlanabilecek?

Yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren yeni çocuklar için geçerli olacak

Babalık izni de artacak mı?

Babalığın kendisi teşviktir. Tüm çileyi anne çekiyor, teşviki baba görüyor. Babalığa teşviki 3 gün olan ve sadece memurlara olan hakkı tüm çalışanlara 5 gün olarak düşünüyoruz. Bu 5 günde nasıl olsa bana izin verildi diye maçlarda, stadyumlarda geçirmesin diye anneden yazı getirmesini.. Latife olarak söylüyorum tabi.. Çeyiz hesabı erkek ve kız çocuklar için. Evlilik cüzdanını ibra ettiği anda devlet katkı payını alacak. Bunun da 27 yaşına kadar almasını düşünüyoruz. Ondan sonrakiler de geç evliliği teşvik olur. Diyelim ki 21 yaşında evlendi. Anne ve babası o yaşa kadar 100 bin TL biriktirmişse yüzde 15 ek katkı yani 15 bin TL'yi devlet verecek. Hastanelerde doğum haberi aldığı anda hediye yardımı gidecek. Kırsal kesimde evde doğum yapan olursa gidip nüfus kaydını yaptırdığında devlet ilk altını takmış olacak

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR