Dokunulmazlık oylaması yapıldı fireler var!
Meclis Genel Kurulu’nda dokunulmazlık görüşmeleri bugün yapıldı. Partilerin fire verdikleri ortaya çıktı.
Meclis Genel Kurulu'nda dokunulmazlık teklifinin görüşmeleri yapıldı ve teklif için gizli oylamaya geçildi.
Gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Çıkan sonuç: Kabul: 348 Ret:155 Çekimser: 8 oldu. 25 oy ise boş çıktı. Bu sonuçla Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edildi. Teklif, referanduma sunulmanın alt sınırı olan 330 şartını aştı, ancak referandumu zorunlu olmaktan çıkaran 367 oya ulaşamadı. Referandum aralığında kabul oyu aldı.
TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği için mesai başladı. AK Parti'nin dokunulmazlık teklifinin ilk tur görüşmeleri ve oylama bugün yapıldı. Teklifin gece saatlerinde gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekmesi üzerine görüşmeler başladı.
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi için gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. 348 kabul, 155 ret ve 8 çekimser oy çıktı. 25 milletvekili boş oy kullandı. Bu sonuçla Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edildi.
İLK OYLAMA REFERANDUMU İŞARET ETTİ
İkinci tur oylamada milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek. Bu akşam yapılan oylama da referandum işareti veriyor.
MECLİS'TE PARTİLERİN SANDALYE DAĞILIMI ŞÖYLE:
AK Parti: 317, CHP: 133, HDP:59, MHP:40, Bağımsız: 1
FİRELER VAR
AK Parti'nin teklifine MHP ve CHP destek vereceklerini açıklamıştı. Bu sonuçlar CHP'den çok sayıda milletvekilinin 'evet' yönünde oy vermediği, AK Parti-MHP bloğundan da bir miktar fire olduğu yorumlarına yol açtı.
İKİNCİ TUR CUMA GÜNÜ
Anayasa’ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.
367'NİN ÜZERİNDE OY ÇIKAMAZSA
Anayasa gereği ilk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına geliyor. İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.