BIST 9.900
DOLAR 34,15
EURO 38,01
ALTIN 2.879,19
YAZARLAR

Dr. Muammer Yıldız’la; “Türkiye’de Maarifin Meseleleri”

ESKADER’in (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği) her ay düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’nin bu ayki konuğu, İstanbul il milli eğitim müdürü Dr. Muammer Yıldız’dı.

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

ESKADER’in (Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği) her ay düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’nin bu ayki konuğu, İstanbul il milli eğitim müdürü Dr. Muammer Yıldız’dı. Programda 20 milyonluk eğitim camiasını yakından ilgilendiren konular, entelektüel bir bakış açısı ile dile getirildi.

Programın başında açılış konuşmasını ESKADER başkanı Mehmet Nuri Yardım yaptı. Yardım, “İstanbul il milli eğitim müdürümüz Muammer Yıldız, Yazarlar Okullarda projesi ile öğrencilerimize okumayı sevdirmiş, yazarlarla öğrencileri buluşturmuş  ve buluşturmaya devam etmektedir. İstanbul’da başlayan bu güzel proje, dalga dalga yayılarak tüm Türkiye’ye örnek olmuştur. Kendilerine teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum.”

Programın moderatörü Cengizhan Orakçı, Dr. Muammer Yıldız’ın kısa özgeçmişini dinleyenlere anlattı. Burada edebiyat, sanat dostu İstanbul il milli eğitim müdürünün matematik bölümü mezunu olması dinleyenleri gülümsetti. Milli Eğitim bünyesinde çıkarılan İstanbul dergisi, Yazarlar Okullarda projelerinin takdirle karşılandığını vurgulayan Orakçı, sözü İstanbul il milli eğitim müdürü Dr. Muammer Yıldız’a bıraktı.

 

“İstanbul’da yaklaşık 3 milyon öğrencimiz ve bunlara eğitim veren 128 bin öğretmenimiz var. Bizler sorunsuz bir eğitim öğretimi başlatmak istiyoruz. Fakat toplum içerisinde hangi sorunu konuşursak konuşalım, sonuçta iş dönüp dolaşıp eğitime dayanıyor. Trafik sorunu, çarpık kentleşme, sağlık problemi… tüm sorunların çözümünü toplumun eğitimde görmesi aslında bizim için güzel bir durum. İnsanımızın eğitimcilerden medet umması, umut veri bir durum. Eğitim hâlâ ülkeler ve milletler için en önemli mesele.

Genel çerçeveden bakarsak; 12 yıllık süreçte bir çok yapılamaz denilen değişikliğin yapıldığı bir dönem olduğunu görüyoruz. 40 yıldır yapılamayan müfredat değişikliği yapılmıştır. Yaparak yaşayarak öğrenmeyi öne alan yapılanmacı yaklaşımla müfredat yenilenmiştir. Ezberci, bilgi yükleyici anlayıştan vazgeçilmiş; soran, sorgulayan, öğrenmeyi öğreten bir sistem getirilmiştir.

Teşkilat yapısında da yepyeni anlayışlarla köklü değişiklikler yapılmıştır. Burada eleştiriler gelebilir. Fakat biz yaptığımız işin doğru olup olmadığına değil; daha iyi nasıl yapabilirizi konuşmalı tartışmalıyız diyoruz.

Toplumda milli eğitimde çok sık değişiklikler yapıldığı konusunda bir algı hepimizde mevcut. Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı çok değerli bir insan. Aynı konu bakanımızın bulunduğu bir toplantıda da dile getirildi. Sayın bakanımız toplantı sonunda, eğitimin aksayan yönlerini hazır bulunanlara kısaca not edip bildirmelerini istedi. Çok sık değişiklik olduğundan bahsedenler milli eğitimde çok kısa sürede 182 değişiklik yapılmasını gerektiren görüş ve önerirlini bakanımıza iletmişlerdir. Durumumuz bundan ibarettir.

Bizim idari kadroda yaptığımız değişikliklerle bugün bir veli olarak okula gittiğinizde, güler yüzle sizi karşılayacak arkadaşlarımız makamlarda oturduğunu görüyorsunuz. İnsan kaynaklarında ciddi değişiklikler yaptık. Hep birlikte aynı hedefe yürüyoruz.

İstanbul herhangi bir il değildir. Her açıdan kendi enerjisini üreten, özgün model olan bir yapıdır. Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Suriyeli kardeşlerimizin çocukları için eğitim modellerini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Yapılan protokollerle okullarımızdaki eğitim bittikten sonra, Suriyeli kardeşlerimizin çocukları okullarımızda eğitim öğretim görüyor.

Yazarlar Okullarda, Değerler Eğitimi, İstanbul Dersi, Yazarlık Atölyesi, Hazırlayıcı ve Destekleyici Kurslarımız, üniversitelerle akademik işbirliği projelerimiz…. Gibi burada hepsini saymak istemediğim bir çok çalışmamız Türkiye’ye model olmaktadır. Eğitim camiası olarak o eskiden varolan buyurgan yapıda değil, tüm halkımızı kucaklayıcı manada hizmet vermektedir.”

Konu Türkiye’nin maarif meseleleri olunca uzadıkça uzuyor. Eğitimle ilgili bir çok mesele masaya yatırılıyor. Çok kaliteli yazar, çizer, eğitimcinin katıldığı program uzasa da dinleyiciler sıkılıp programı terk etmiyor.  Dinleyiciler arasında bulunan Prof. Dr. Sevet Armağan, şair Bestami Yazgan, Dr. Süleyman Doğan, Gazi Altun, yazar Yusuf Dursun… programa görüşleri ile katkıda bunuyor.

Program toplu fotoğraf çekimi ile sona eriyor. Böyle güzel konuları gündeme getirip, entelektüel kişilerin bir araya gelmesine vesile olarak, konuları tartışmaya açan ESKADER’e teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki programlardan haberdar olmak isteyen okurlarımıza da adresi vererek yazımıza noktayı koyalım.   (5.10.2015)

                                                   

Yorumlar