Dul muhtaç kadınlara maaş alma şartları
Muhtaç ve dul kadınlara devletten maaş...
Dezavantajlı durumda olan gruplara pozitif ayrımcılık yapılması ve bu gruptaki bireylerin korunması görevi, Anayasa tarafından, devlete verilmiştir. Devlet, bu görevi gereği, sosyal güvenlik kapsamı dışında kalan yani geçim sıkıntısı çeken dezavantajlı gruplara, sosyal yardım ve sosyal hizmetlerde bulunarak yükümlülüklerini mali kaynakları ölçüsünde yerine getirir.
Devlet tarafından sunulan sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler, doğrudan doğruya ve birinci derecede insanın korunmasına ve geliştirilmesine yönelmiş olan etkinliklerdir. Devletin bu nitelikteki desteği, sosyal güvenlik yöntemlerinden farklı olarak, maddî olmaktan ziyade hizmet sunmaya ve toplumun kalkınmasına yöneliktir. Dolayısıyla bu kapsamda yapılan hizmetler toplumsal dayanışmayı sağlar ve mensubiyet duygusunu pekiştirir. Sosyal güvenlik yoluyla gelir garantisi sağlanması her zaman istenen korumayı sağlamaya yetmez. Bu nedenle günlük ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak durumda olan yetim, engelli, yaşlı ve dul kadınların istenen düzeyde bir sosyal güvenliğe kavuşturulmaları, ancak sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar yoluyla mümkün olabilir.
MUHTACI KORUMAK AK PARTİ POLİTİKASI
AK Parti Hükümeti döneminde uygulamaya geçen önemli sosyal yardım programı türlerinden biri eşi vefat etmiş, muhtaç, sosyal güvenceden yoksun dul kadınlara iki ayda bir olmak üzere 500 TL maaş ödenmesidir. Bu uygulama 2012 yılında başlamıştır. 2012 yılından bu yana eşi vefat etmiş muhtaç dul kadınlara sosyal yardım kapsamında iki ayda bir 500 TL aylık bağlanması ülkemizin her geçen gün tam anlamıyla sosyal devlet olmaya doğru gittiğinin en somut göstergesi olmuştur.
DUL MAAŞI ALMA ŞARTLARI
İki ayda bir 500 TL dul maaşı ödenmesi için sağlanması gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler; sigortalı bir işte çalışmamak, kendi ya da anne-babası üzerinden SGK maaşının bulunmaması ve muhtaç durumda olmasıdır.
Dul maaşı bağlanan muhtaç kadınların daha sonra bir başkasıyla evlenmesi, sigortalı bir işte çalışmaya başlaması, muhtaçlığın sona ermesi, resmî evlilik bağı olmaksızın fiilen bir başkası ile birlikte yaşadığının tespit edilmesi halinde bağlanan dul aylığı kesilmektedir.
Üç ayda bir 652 TL tutarında 65 yaş maaşı bağlanmış muhtaç kadınlar, bu maaş yerine iki ayda bir ödenen dul kadın maaşı almak isterse önce 65 yaş maaşı kesilecektir. Daha sonra iki ayda bir ödenen 500 TL muhtaç dul kadın maaşı bağlanacaktır.