EBA'yla öğrencilere 24 saat eğitim hizmeti!
Milli Eğitim Bakanı Avcı, Eğitim Bilişim Ağı portalına internet üzerinden 24 saat ulaşılabileceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AA'nın sorularını yanıtladı. Bu yıl "e-kurs" modülü üzerinde kayıt alınan, ücretsiz destekleme ve yetiştirme kurslarına ilişkin soru üzerine Avcı, uygulamayı geçen yıl "takviye kursları" adı altında başlattıklarını anımsattı.
Türkiye'de önceki yıllarda dershane garabetinin yaşandığını ifade eden Avcı, "Artık çığrından da çıkmıştı. İyi niyetle ve eğitimci yaklaşımıyla görev yapmış olan kurumlarımızı tenzih ederek söylüyorum, ciddi bir soygun alanı da oluşmuştu" dedi.
Destekleme ve yetiştirme kurslarına başvuruların yoğun talep üzerine 18 Ekim Pazar günü akşamına kadar uzatıldığını hatırlatan Avcı, öğrencilerin e-kurs modülü üzerinden başvuru yapabileceğini bildirdi.
Avcı, "Hiçbir öğrencimizin ne normal okullardaki dersler ne de takviye kurslar için yardımcı ders kitabına ihtiyacı yok. Para vererek almaya ihtiyacı yok. Niye? Çünkü bizim 'Eğitim Bilişim Ağı (EBA)' diye kurduğumuz, şu anda dünyanın en büyük eğitim portalı olan platformumuz var" diye konuştu.
EBA'ya internet üzerinden 24 saat ulaşılabileceğini kaydeden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"EBA'da her öğretmenin ve öğrencinin bir şifresi var. Portalda, 150 binin üzerinde yardımcı ders materyali var. Bütün ders kitaplarını buraya yükledik, ayrıca yardımcı ders materyallerini yükledik. Her derste ve konuda, ders anlatımları var. Yani diyelim, çocuk o gün okula gidemedi, dersi kaçırdı. O gün derste 'fotosentez' konusu işlendi. Onu kaçırdı, izleyemedi ya da izledi de anlamadı. 'EBA fotosentez' diye girdiği zaman en az 5 tane fotosentezi anlatan ders görecek. Sınıfta gibi, videodan dersini izleyecek. Video çekimi olduğu için görselliği zenginleştirilmiş modellemeler üzerinden fotosentez konusunu öğrenecek."
"EBA MATERYALLERİNİ KİTAP GİBİ PAZARLAMAYA KALKTILAR"
EBA'da 20 binin üzerinde test bulunduğunu belirten Avcı, "Hatta bazı uyanıklar, işte 'öğrencilere yardımcı ders kitabı' adı altında bandrolsüz kitap satarak, hem vergi kaçıran hem velileri soyan bazı kötü niyetli insanlar, geçen sene bizim EBA'da yayınladığımız testleri kitap gibi basıp millete pazarlamaya kalktılar. Kimin yaptığını da ben söylemeden, anladığınızdan eminim. Onun için velilerimizin, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin yardımcı ders kitabına ihtiyaçları yok" diye konuştu.
"TEST SAYISI 60 BİNE ÇIKIYOR"
Her öğrencinin EBA şifresi alabileceğinin altını çizen Avcı, şunları kaydetti:
"Dünyanın herhangi bir yerinde şöyle bir dershane yok. Yani 'gece beni uyku tutmadı, saat olmuş gecenin 1'i, şu fotosentezi anlatır mısın hocam?' diye gideceğiniz bir yer yok. Bizim EBA var. Gel EBA'ya gecenin 1'inde de olsa sana fotosentezi de anlatalım, karekökü de anlatalım, Thales teoremini de anlatalım. Hangi dersten, neye ihtiyacın varsa 24 saat EBA'da var. Canım biraz test çözmek istiyor, biraz alıştırma yapmak istiyor, buyur 20 binin üzerinde test var. Şimdi 40 bin daha ekliyoruz. Dosyalarımız, simülasyonlarımız, ödev örneklerimiz var."
Öğretmenlerin EBA için profesyonel video çekimleri yapabilmeleri için 12 ilde 13 stüdyo kurma kararı aldıklarını bildiren Avcı, "Şimdi 13 stüdyoda binlerce öğretmenimizi, profesyonel, teknik koşullarda ders anlatma, animasyon gibi ders anlatma tekniklerini içeren kurstan geçiriyoruz. Böylece EBA'da, öğretmenlerin yüklediği kaliteli eğitim malzemeleri artacak" bilgisini paylaştı.
Eğitimde FATİH Projesi'nin içerik bileşeni olarak 2012'de yayın hayatına başlayan EBA, 3 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en büyük içerik portalı haline geldi.