BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
SAĞLIK

Eczanelerde ilaç satışında yeni dönem

Maliye Bakanlığı'nın akıllı yazar kasa uygulaması eczaneleri zor durumda bıraktı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde eczaneler fazladan vergi ödemek zorunda kalıyor.

MEMURLAR - Maliye Bakanlığı'nın akıllı yazar kasa uygulaması eczaneleri perişan etti. Muayene katılım payı ödemesi gereken vatandaşın cebinde nakit olmadığı için kredi kartıyla ödeme yapmak istemesi eczanelerin haksız yere vergi ödemesine neden oldu.

Bu duruma tepki gösteren bazı eczaneler kredi kartıyla ilaç satışını durdururken, Türk Eczacıları Birliği (TEB), SGK'ye başvurdu: "Biz artık sizin veznedarlığınızı yapmak istemiyoruz, muayene katılım payı tahsilatını kendiniz yapın."

TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, akıllı yazar kasaların kredi kartı pos cihazına bağlı olduğunu, dolayısıyla muayene katılım payını kredi kartından çeken bir eczanenin çifte zarara uğradığını söyledi. Kızılay, "Örneğin siz 8 kere hastaneye gitmişsiniz ama hiç ilaç almamışsınız. 9.gidişinizde ilaç yazılmış ve almak için eczaneye gidiyorsunuz. Eczacı sisteme giriyor ve sizden eski muayene bedeli olarak toplam 40 lira tahsil etmesi gerekiyor ki ilacınızı verebilsin. Ama sizin üzerinizde bu kadar nakit olmadığı için kredi kartı uzatıyorsunuz. Eczacı da zor durumda bırakmamak için SGK'nin parasını karttan çekiyor. Böyle olunca Maliye'ye hem KDV hem de gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Çünkü akıllı yazar kasalar devrede. Yani eczacı sanki ilaç satmış, para kazanmış gibi vergi ödemesi isteniyor. Oysa tahsil ettiği SGK'nin parası" dedi.

1.6 MİLYAR TL TAHSİL EDİYORLAR

24 bin eczanenin, bir yılda hasta katılım payı olarak 1.6 milyar lira tahsil ettiği tahmininde bulunan Kızılay, "Biz artık bu tahsilat yükünün üzerimizden alınmasını istiyoruz. Bunun için de SGK'ye başvurduk. Biz artık veznedarlık yapmak, vatandaşla karşı karşıya gelmek istemiyoruz, dedik. İlaç Alım Protokolü görüşmelerinde üzerinde durduğumuz konulardan biri de bu" dedi. Kızılay, muayene ücretleri tahsilatı nedeniyle çifte vergilendirmeye maruz kalmak istemeyen bazı eczanelerin kredi kartı kullandırmaktan vazgeçtiğini, bazılarının ise kredi kartını tümden, kaldırdığını anlattı. Eczanelerin kredi kartı kullandırmak gibi bir zorunluluklarının olmadığını belirten Kızılay, "Nasıl diğer esnaf için kart zorunluluğu yoksa eczaneler için de yok" dedi. Kızılay, kredi kartından vazgeçen eczane sayısının çok fazla olmadığını ancak sorunların devam etmesi halinde bu uygulamanın yaygınlaşabileceğini anlattı.

ELEKTRONİK İMZA OLSUN

TEB Genel Sekreteri, e-reçetelere elektronik imza zorunluluğu getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, bunun için de SGK ile görüştüklerini söyledi. Kızılay, e-imza kullanılmaması nedeniyle bazı hemşire ve sekreterlerin doktor adına reçete yazabildiklerini, bunun da ciddi sorunlar yarattığına dikkat çekti. Kızılay, 1 Kasım 2014 tarihi itibariyle e-imzanın zorunlu olması gerektiğini, tüm doktorların zaten e-imzalarının mevcut olduğunu söyledi. Kızılay, SGK'ye yapılan eczane iskontosunun hesaplanmasında eczane cirosunun değil; SGK'ye kesilen ilaç faturasının esas alınmasını istedi. Bu taleplerini de SGK'ye ilettiklerini anlatan Kızılay, "Bazı eczanelerimiz ilacın yanısıra dermokozmetik, gözlük gibi ürünler de satıyorlar. Ancak SGK'ye yapılacak iskonto oranı belirlenirken, bu ürünlerin de dahil olduğu 1 yıllık cirosu esas alınıyor. Oysa biz sadece eczanenin sattığı ilacın dikkate alınmasını istiyoruz. Yıllık ciro uygulaması hakkaniyete uymuyor" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR