BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
YAZARLAR

Eğitim-Bir Sen Türkiye buluşması

Eğitim-Bir Sen ve Memur-Sen tarafından düzenlenen “Türkiye Buluşması” programı İstanbul’un fethinin 561. yıldönümünde, “Medeniyetimiz ve Büyük Türkiye Yolunda Eğitim-Fetih ve Gençlik” başlığı altında İstanbul’daki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde g

Ekrem Aytar
Ekrem Aytar[email protected]

Eğitim-Bir Sen ve Memur-Sen tarafından düzenlenen “Türkiye Buluşması” programı İstanbul’un fethinin 561. yıldönümünde, “Medeniyetimiz ve Büyük Türkiye Yolunda Eğitim-Fetih ve Gençlik” başlığı altında İstanbul’daki Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programın yapılacağı yere, program saatinden bir hayli önce gelmiştik. Programa başbakanın da katılacağı davetiyede belirtiliyordu. Bu nedenle yoğun bir katılımın gerçekleşeceği beklentisi kongre merkezi etrafında alınan güvenlik önlemlerinden de belli oluyordu. Davetiyesi olmayanlar kongre merkezine alınmadı. Davetiye kontrol noktasında beklerken, yanımıza bir vatandaş yaklaşıp, “Davetiyeleri nereden aldınız?” diye sordu. Belli ki vatandaş semtine geleceği afişlerle ilân edilen başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı görmek istiyordu. Soruya cevap olarak bu toplantının öğretmenlerle ilgili olduğunu ve eğitimle ilgili kişilere önceden davet yapıldığını anlattık. Vatandaş pek anlam veremese de programa davetiyesi olmayanların giremeyeceğini anlayarak hüzünlendi.

Kontrollerden sonra daha önce açılışta ismi ile gündeme gelen Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’ne merakla girdik. Gerçekten büyük salon toplantılarına ihtiyacımız olduğunda cevap verebilecek güzel bir mekan oluşturulmuş. 10 bin oturma kapasiteli bir salon. Teknik olarak her türlü imkânın sağlandığı salona girdiğimizde merakla etrafa bakındık. Sahne Eğitim-Bir Sen Türkiye Buluşması afişi ile çok güzel oluşturulmuştu. Sahnedeki müzik grubu sanatı ile gelen misafirlere hoş geldiniz diyordu. İlk şaşkınlığımız geçtikten sonra salonda sahneye hakim bir yere oturduk. Çünkü davetiyede belirtilen programın başlama saati olan 18.00’a bir elin parmakları kadar az bir süre kalmıştı. Salon nerede ise boş sayılırdı. Salon program başladığında nasıl dolacak diye meraklanmadık desek yalan olur.

Programın başlamasını beklerken İstanbul milli eğitim müdürü Muammer Yıldız’ın protokoldeki yerini aldığını gördük. İstanbul ilçe milli eğitim müdürlerinin de nerede ise tam kadro protokolde yer aldığı görülüyordu.

Program Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sonra da Soma’da kaybettiğimiz şehit madencilerimiz için Memur-Sen tarafından okunan 301 hatimin duası devam etti. Grup Yürüyüş eserlerini seslendirmeye Soma şehitleri için hazırladıkları Ağıt ile başladı. Sendikacılığı hatırlatan direniş marşları ile devam etti ve Eğitim-Bir Sen için hazırladıkları Eğitim-Bir Sen Marşı ile noktaladı.

Başbakanın salona geldiği haberi Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’ndeki katılımcıları hareketlendirdi. İşte o zaman çok az süre önce boş olduğunu gördüğüm, nasıl dolacak diye meraklandığım salonun hınca hınç dolduğu, boş koltuk kalmadığı ve ayakta yüzlerce izleyicinin olduğunu fark ettim. Bu da demekti ki salon 10 binlik oturma kapasitesini çoktan doldurmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan alkışlar ve sevgi gösterileri arasında salondaki yerini aldı. Yanında  milli eğitim bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu da vardı.

Programda ilk konuşmacı olarak Eğitim-Bir Sen ve Memur Sen başkanı Ahmet Gündoğdu yer aldı. Gündoğdu konuşmasında İstanbul’un Fethi’nin 561. Yıldönümünü kutladı. Soma’daki şehitleri rahmetle andı. Memur Sen için yapılanları özetle ve süreyi kullanmak adına biraz acele ile hatırlattı. Salonu dolduranların büyük çoğunluğunun öğretmen olması ve medyada öğretmenlere bu toplantıdan müjde ile çıkılacağı yönünde bir algı oluşturulduğu için öğretmenlerin taleplerini sıralamadan edemedi. Öğretmenlere 3600 ek gösterge talebi salondan büyük alkış aldı. Ek derslerin arttırılması ve nöbet görevine ücret de daha az alkış almadı. Erkek öğretmenlere de serbest kıyafet isteği talepler arasında idi. Gündoğdu’nun taleplerini sıralarken, "Bu taleplerimizi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a taşımaktan bizi kurtaracağınıza inanıyorum." demesi dikkat çekici idi.

Salonda fethin yıl dönümü olması nedeni ile en çok alkış alan konulardan biri de, Ayasofya’ya Fatih Sultan Mehmet tarafından verilen cami kimliğinin tekrar geri verilmesi idi. “Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın” sloganı sık sık gür sesle dile getirildi.

Gündoğdu’dan sonra Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç kısa bir selamlama konuşması yaptı.

Kılıç’tan sonra milli eğitim bakanı Nabi Avcı sahneye çıktı. Sevecen tavrı il Nabi Avcı salondaki öğretmen camiasını incitmemeye özen göstererek yapamayacakları sözleri vermeyeceklerini ifade etti. Avcı’nın sözleri toplantıdan öğretmenlere yeni bir müjde olmadığının sinyallerini verdi. Avcı, haziranda atama yok fakat ağustos da 40 bin öğretmen atayacağız dedi.

Konuşmasını yapmak üzere mikrofona gelen başbakan Recep Tayyip Erdoğan uzun süre alkışların kesilmesini bekledi. Salondakiler sevgilerini uzun süre başbakanı ayakta alkışlayarak gösterdiler. Başbakan, Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen'in Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlediği "Medeniyetimiz ve Büyük Türkiye Yolunda Eğitim, Fetih ve Gençlik" temalı Türkiye Buluşması'nda yaptığı konuşmada, buluşmayı tertiplemelerinden dolayı Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen'e teşekkür etti.

Başbakan Gündoğdu’nun taleplerine burasının toplu görüşme masası olmadığını, sahnedeki  afişi göstererek hatırlattı. Bu toplantıda fethi, gençliği konuşacağını belirtti. Bu açıklamadan sonra da konuşmasını İstanbul’un Fethi ve gençlik üzerine devam ettirdi.

Başbakan, genel başkanından üyelerine kadar tüm Memur-Sen'lilere, Eğitim Bir-Sen'lilere teşekkür ederek, "Büyük medeniyet yolculuğunda bize destek olduğunuz için ayrıca sizlere teşekkür ediyorum. Demokrasiye, milli iradeye, sandığa sahip çıktığınız için sizlere teşekkür ediyorum. 28 Şubat'ta dik durduğunuz için, 27 Nisan'da dik durduğunuz için, Gezi provokasyonlarında, 17 ve 25 Aralık darbe girişiminde dimdik durduğunuz için her birinize tek tek teşekkür ediyorum. En çok da gerçekleştirdiğimiz reformlara verdiğiniz destek için, katkı için sizlere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Gençlerden ülke ve dünya meselelerine ilgi göstermelerini isteyen Erdoğan, siyasetten uzaklaşıp kaçmamalarını tavsiye etti.  Göreve geldiklerinde seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdiklerini, şimdi de 18 olması önerisini tartışacaklarını ve bu adımı da atacaklarını bildiren Erdoğan, "Seçme seçilme yaşını 18... Almanya böyle, Hollanda böyle. Avrupa'daki bir çok ülkede bu böyle. Bazılarında da 21... Değerli kardeşlerim 18... Seçilmeye niye bu hakkı vermiyorsun? Zor olan seçilmek değil, seçmektir" söyledi.

 Başbakan Erdoğan’ın konuşmaları salondakiler tarafından sık sık alkışlarla kesildi.

Başbakan Erdoğan'a konuşmasının ardından günün anısına Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretmenlerin anılarının yer aldığı kitap ve Memur-Sen kurucu başkanı merhum Mehmet Akif İnan'ın eserlerini hediye etti. (30.5.2014)

                                                    

Yorumlar