BIST 9.604
DOLAR 34,69
EURO 36,67
ALTIN 2.968,94
İŞÇİ

Eğitim-İş anketinde çarpıcı sonuçlar!

ÖZEL- Eğitimiş 4+4+4 Eğitim Sistemini masaya yatırdı. 32 ilde rastgele seçtiği velilerle bir anket çalışması yaptı, sonuçlar oldukça çarpıcı. Veliler yeni eğitim sistemini nasıl görüyor? Hepsinin cevabı bu ankette.

NESRİN YILMAZ/ ANKARA Eğitim-İş Sendikası, 4+4+4 eğitim sistemini sorgulamaya devam ediyor. Bu konuda öğrenci, veli ve öğretmenlerin yanında olduğunu her fırsatta tekrarlayan sendika, işin peşini bırakmaya niyetli değil. Bu amaçla 32 ilde yapılan anket sonuçlarıyla ilgili basın açıklaması düzenleyen Sendika Başkanı Veli Demir, anketin verilerini basın mensuplarıyla paylaştı.

İKTİDAR BU YASAYI "HER ŞEYE RAĞMEN" ÇIKARDI

Veli Demir, "4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim Yasası'nın neler getirdiği, hangi amaçlarla çıkarıldığı ve ne gibi sonuçlara yol açacağı hususlarında ciddi çalışmalar yaptık ve bu konuda bir çok eylemlilik gerçekleştirdik fakat ne hikmetse hükümet ısrarla bu yasayı çıkardı." sözleriyle başladı toplantıya ve devam etti:

"Türkiye'deki bilim insanlarının üniversitelerin sendikaların karşı çıktığı ama ne hikmetse siyasal iktidar bu yasayı çıkarmakta ısrar etti. Önceden pilot bölgeler seçilerek uygulanabilecek bu sistem için hiçbir altyapı çalışması yapmayan hükümet bu yasayı dayattı. Eğitim konusunda etkin olan üniversiteler, burada bir parantez açmak lazım, AKP'nin açmış olduğu, gecekondu üniversitelerden bahsetmiyorum zira bu üniversitelerin maddi ve manevi anlamda iktidara olan bağımlılıkları yüzünden hükümetten farklı bir söylem geliştirmelerine imkan yok, köklü üniversiteler, örneğin, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, Gazi Üniversitesi, bu uygulamanın yanlış olduğunu, pedagojik bir anlam taşımadığını sadece siyasi amaçla çıkarılmış bir yasa olduğunu söylediler."

Eğitim-İş olarak, bu sistemin,  3 Mart 1924'te kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na, laik, bilimsel eğitime aykırı bulduklarını belirten Demir sözlerine şöyle devam etti:

"Eğitimin en önemli unsuru bilimsellik, laiklik ve demokratlıktır. Bu yasayla bunun ortadan kaldırılacağını söyledik ve bu yüzden karşı durduk. MEB'nın bir alt yapısı yoktu, bir öngörüsü yoktu, eğitim işi bir analiz işidir, bu sistem AKP iktidarı tarafından birden bire ortaya çıkarılmış bir sistemdir. Hatta Milli eğitim Bakanlığı'nın stratejik Planlaması'nda öngörülmemiş 2007-2013 9. kalkınma planında 4+4+4 Eğitim Sistemi'ne ilişkin hiçbir emare yoktu."

BU SİSTEME HİÇ KİMSE HAZIR DEĞİLDİ

DİĞER SAYFADA

[PAGE]

Okulların, öğrencilerin, velilerin ve en önemlisi öğretmenlerin bu sisteme hazır olmadığını belirten Demir, okulların 60 aylık çocuklar için hazır hale getirilmediğini, çocuklara uygun sınıflar hazırlanmadığı belirttiği açıklamasında, sadece okulların değil 7 yaşındaki çocuk için pedagojik eğitim almış öğretmenlerin de bu sistem için hazırlıksız olduğunu belirtti. 

5 YAŞIDAKİ ÇOCUĞUN SOMUT ALGISI YOKTUR

Veli Demir,60 aylık bir çocuğun okula gitmesinin çocuğun psikolojisindeki bozulmalara da dikkat çekti:

"5 yaşında bir çocuk oyun çocuğudur, somut algısı bile gelişmemiştir, bu yaştaki bir çocuğa ders çalıştırmak imkansızdır, bu bile AKP'nin bu kararının siyasi amaçlı olduğunu gösteriyor" 

PİLOT BÖLGELERDE DENENEBİLİRDİ

"Daha önce ANAP döneminde de bu denenmiş, fakat başarılı olmayınca vazgeçilmişti" diyen Demir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere bir hizmet içi eğitim vermeye bile gerek duymadı, sadece telekonferans yoluyla bilgi vermek istediler, ama Milli Eğitim Bakanı'nın öğretmen düşmanı olduğunu,  öğretmenlik mesleğini yerlerde süründüren bir bakan olduğunu bildikleri için tepki göstererek telekonferans uygulamasına da katılmadılar."

AMAÇ KARMA EĞİTİME SON VERMEK

"Siyasal iktidarla birlikte hareket eden bir yandaş sendika var" diyerek açıklamasını sürdüren Demir konunun basit olmadığını söyledi:

"Bu yandaş sendika ve iktidarın amacı, Tevhid-i Tedrisat Kanunu yok ederek, eğitimi dinselleştirmektir, bunu özellikle belirtmek istiyorum ki en büyük amaçları karma eğitime son vermektir. Yandaş sendika bu yasanın çıkmasında ciddi bir rol oynamıştır. Diğer sendikalar bu konuda tavır koydular ama yandaş sendika bu yasayı kamuoyuna sunarken, 1997 yılında 28 Şubat süreinden bahsetti, 8 yıllık kesintisiz eğitimin askeri vesayet yönetiminin bir dayatması olduğunu söyledi, bu tamamen bir yanlıştır."

ZORUNLU EĞİTİM 3 YILA İNMİŞTİR

Zorunlu eğitimin 12 yıl gibi gösterildiği fakat bunun gerçek olmadığının altını çizen Demir iktidarın asıl hedefinin eğitim süresini kısaltmak olduğu söyledi:

" Siyasal iktidarın derdi, eğitimi fiilen 4 yıla indirmektir, 5 yaşındaki öğrencinin bir yılının oyunla geçeceğini düşünürseniz, ilkokullar 3 yıldır 4 yıl bile değil."

HER YERE İMAM HATİP OKULLARI AÇILIYOR:

"İktidarın hedeflerinden biri de kız çocuklarının okula gitmesi yönündeki rahatsızlıklarıdır. Mahallelerde okul kalmadı, çocuklar onlarca kilometre ötedeki okullara gidiyor, ama 20 öğrenciyle eğitim veren İHO'lar var. 125 bin öğrenci bu yıl İmam Hatip Okullarına başladı."

SEÇMELİ DERS UYGULAMASI TAM BİR YALANDIR

DİĞER SAYFADA [PAGE]


Okullarda haftalık ders sayısının 36 olduğunu belirten ve bunun 10 saatinin din derslerine ayrıldığını vurgulayan Demir, "Böyle giderse bütün okullar birer ilahiyat Fakültesi olur" dedi.

Katılımcılarının yüzde 80'nin gelir durumunun 1000 TL'nin altında olduğunun söylendiği, Eğitim-İş tarafından 32 ilde yapılan ve Eğitim İş Başkanı Veli Demir'e göre, çoğunluğu AKP'li velilerden oluşan anket katılımcılarına sorulan sorular ve alınan cevaplara göre oranlar şöyle:

1-4+4+4 Eğitim modeli uygulanmadan önce MEB tarafından sizin görüşleriniz alındı mı?

Bu soruya velilerin yaklaşık, yüzde 95'i hayır cevabını vermiştir.

2- 4+4+4 Eğitim modelinin içeriğini bilmiyorum diyen veli oranı yüzde 70

3-4+4+4 Eğitim modeli Türk eğitim sistemine uygun mudur sorusuna verilen yanıt oranı, yüzde 85 ile hayır.

4-4+4+4 eğitim modeli velilere yeterince anlatıldı mı?

Bu sorunun yanıtı da yüzde 90.5 ile hayır

5- Yeni eğitim modeli için okullar düzenlende mi?

Bu soruya da velilerin yüzde 80'inden fazlası hayır cevabı veriyor.

6-4+4+4 eğitim modeli ile Türk Eğitim Sisteminin hızlı bir gelişme göstereceğine inanmayanların oranı yüzde 86.6

7-Yeni eğitim modelinin asıl amacı İHO'ları açmak mıdır sorusuna, iddiaya göre AKP'li olan velilerin verdiği cevap ise yüzde 84.1 ile evet.

8-4+4+4 eğitim modeli ile ilgili eğitim çalışanlarının bilgilendirilmediğini düşünen velilerin oranı yüzde 70.

9-60 ayın okula başlamak için uygun bir yaş olmadığını düşünen velilerin oranı yüzde 89.7

10-MEB bu yeni modeli uygulamadan önce yeterli araştırma yapmış mıdır sorusuna velilerin verdiği yanıt, yüzde 84.1 ile hayır.

11-MEB'e güveniyor musunuz? sorusuna veliler yüzde 78.7 ile hayır cevabı vermiştir.

12-Milli Eğitim Bakanına güvenmiyorum diyen velilerin oranı ise yüzde 89.

13-Okul öncesi eğitimin zorunlu olmasını isteyen velilerin oranı da az değil, yüzde 68.6

14-Yeni modelin laik eğitime olumsuz etkisi olduğunu düşünen veli oranı da yadsınamayacak kadar çok, yüzde 76.9.

15-İmam Hatip Liseleri ile, İmam Hatip Ortaokullarının bir arada olmasının doğru olmadığını düşünen veli oranı yüzde 80.

16-Okula yeni başlayan çocukların eğitim sistemine uyum sağlayamayacağını düşünen veli oranı yüzde 88.

17-Ortaokula başlayan 5. sınıf öğrencilerinin ise sisteme uyum sağlaması veliler tarafından zor görünüyor. Oran yüzde 90.5

18-Velilerin yüzde 60'tan fazlası 60 aylık çocukların okula başlaması ile okul kazalarının artacağı görüşünde.

19-Gelişimini tamamlamamış öğrencilerin sınıfta uzun süre kapalı kalması, öğrencilerin sıkılmasına ve çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasına neden olacaktır diye düşünen veli oranı ise yüzde 78.

20-4+4+4 eğitim sistemini desteklemeyen veli oranı ise dikkat çekici. Oran yüzde 89.

EĞİTİM-İŞ SENDİKASININ ÖNERİLERİ

Anket sonuçlarına göre Milli Eğitim Bakanlığı'na görüş bildiren Eğitim-İş'in görüşleri şöyle:

1-4+4+4 eğitim modelinin Türk eğitim sistemine uygun olmadığı araştırmamız sonucunda ortaya çıkmıştır. Milli eğitim Bakanlığı'nın ön araştırma yapmadan, eğitim bilimi çalışanlarına, üniversitelere, öğretmenlere ve velilere sormadan 4+4+4 eğitim modelini uygulamaya koyduğu görülmektedir. MEB bu uygulamadan vazgeçmelidir.

2- MEB, uyguladığı eğitim modelinin içeriğini velilere ve eğitim çalışanlarına daha etkili bir şekilde anlatmalıdır.

3- Okulların fiziksel altyapıları ve donanımları düzeltilmelidir. MEB bütçesinden yatırımlara ayrılan pay arttırılmalıdır.

4-Okula başlamak için 60 ayın uygun bir yaş olmadığı ortadadır. MEB bu uygulamasını gözden geçirmeli ve vazgeçmelidir.

5-MEB, 4+4+4 eğitim modeli sonrası evine uzak okullara gitmeye başlayan öğrencilerin servis ücretini karşılamalıdır.

6-MEB, artan okul kazalarına karşı tedbir almalıdır. 

7-MEB, okulların temizlik ve güven sorununu bir an önce çözmelidir. Okullara kadrolu memur ve yardımcı personel ataması biran önce yapılmalıdır.

8- 4+4+4 ile eğitimin süre gelen sorunlarına yenileri eklenmiştir.

9-Halkta destek bulmayan bir eğitim modelinin başarılı olması imkansızdır. MEB bu uygulamadan vazgeçmelidir. 

10- 4+4+4 eğitim modeli ile bilimsel eğitimden uzaklaşılmış, eğitim sistemimiz dinselleştirilmiştir.

11-Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.

12-MEB artan derslik, okul ve öğretmen ihtiyacını öncelikli olarak çözmelidir. 

13- MEB, eğitim sisteminde yapacağı değişikliklerden önce bilimsel araştırma yapmalı, STK'ların görüşlerini almalıdır.

14- MEB, alanında uzman olan eğitimcilerle çalışmalıdır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR